ART NRD


Art Noord

27 t/m 30 september 2018


Vierdaagse kunstbeurs in Museum Belvédère!
donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

Entree:
toegang Art Noord:  € 12,00
museumkaarthouders:  € 3,00

Vrienden van het museum hebben gratis toegang!

Bezoek ook onze Facebook pagina.


Nieuwsgierig geworden? Bekijk alvast de beursvloer! Op deze plattegrond van Museum Belvédère zijn de standhouders en enkele kunstwerken te zien.

plattegrond Art Noord

Stoomcursus kunst kopen door Van Gelderen & Klerkx


beide cursussen zijn volgeboekt!!


Uitgever en kunstverzamelaar Oscar van Gelderen en (voormalig) galerist en kunstagent Manuela Klerkx maken zaterdag 29 en zondag 30 september hun opwachting in Museum Belvédère, tijdens de kunstbeurs Art Noord.

Zij verzorgen beide dagen van 11.00 tot 11.45 een ‘stoomcursus kunst kopen’ in de bestuurskamer van het museum.

Daarna interviewen zij vanaf 12.00 uur beide dagen in het museumcafé de deelnemende galeriehouders. Van Gelderen en Klerkx schreven het boek Ontroerend Goed: van kunst kijken naar kunst kopen, een boek gericht op iedereen die van kunst houdt en de eerste stappen wil zetten om kunst te gaan kopen.


In hun boek besteden de auteurs speciale aandacht aan het kunstklimaat in het Hoge Noorden, en wordt ook Art Noord genoemd: ‘In 2017 vond de eerste editie van kunstbeurs Art Noord plaats in Museum Belvédère. Eigenlijk een slim concept: geen stand (immers vaak goedkope dunne wandjes met spotjes er op) maar museummuren zodat de kunst mooi getoond kan worden, een locatie waar mensen graag naar toe gaan en die dus sowieso al veel bezoekers genereert, en de mogelijkheid om in één keer een prachtig overzicht te krijgen van wat er in het Hoge Noorden allemaal gemaakt wordt: van De Ploeg tot jong talent.’
Manuela Klerkx

Manuela Klerkx werkte sinds haar studie filosofie twintig jaar in toonaangevende galeries in België, Nederland en Italië en had zes jaar haar eigen galerie in Milaan. Momenteel werkt ze als kunstagent in Amsterdam. Haar grote passie is het scouten, begeleiden van kunstenaars én verkopen van kunst.

 
Oscar van Gelderen

Oscar van Gelderen is kunstverzamelaar en uitgever (Lebowski Publishers) van onder meer David Eggers, John Williams (Stoner) en Astrid Holleeder (Judas). Hij verzamelt – samen met Manuela – Friese en Vlaamse kunst maar heeft ook oog voor outsider art.
 

Voor de stoomcursus is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Deelname is gratis! 


Opgeven is niet meer mogelijk.
Beide cursussen zijn volgeboekt.


Art Noord
biedt een platform aan kunst uit het noorden.

Art Noord
wordt met Friese, Groningse en Drentse galerieën georganiseerd in beide vleugels van het museum. Dit jaar met twee gast-galeries uit Amsterdam en Utrecht.


De vaste collectie is dan tijdelijk niet te zien!
 


Art Noord
vestigt de volle aandacht op het noordelijke kwaliteitsaanbod, variërend van regionaal, nationaal tot internationaal, van schilderkunst tot fotografie.

Art Noord
wil de belangstelling voor kunst stimuleren en verleiden tot ontmoeten, kijken en kopen.


De deelnemers:
Kunstlokaal №8, De Kunstdames, E.M. Galerie, Galerie de Roos van Tudor, Galerie de Vis, Galerie Hoogenbosch, Galerie Frank Welkenhuysen, Galerie Steven Sterk, galerie with tsjalling:, Kunsthandel en Galerie de Vries, Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg, Kunsthandel Peter ter Braak, Kunstruimte Wagemans, melklokaal, Noorderlicht | Huis van de Fotografie, Prentwerk, Projectruimte-Hoofdstraat 17, RUEB Modern and Contemporary Art, ruimte P60 en Uitgeverij Philip Elchers.Wilma Vissers
Zonder titel, 2013

Kunstlokaal 8


Schoterlandseweg 55, Jubbega-Schurega
www.kunstlokaalno8.nl


Vanaf 2011 heeft Kunstlokaal №8 31 duo-tentoonstellingen samengesteld en ingericht. Het werk wordt geselecteerd om combinaties te maken die verrassend zijn. De werken versterken elkaar, stellen elkaar vragen, dagen elkaar uit, kortom: gaan visueel in dialoog. Daardoor ontstaat een spanningsveld waarin de kunstenaars en hun publiek elkaar leren kennen en waarderen. In de zomer presenteert Kunstlokaal №8 thematische groepstentoonstellingen. 

Op Art Noord toont de galerie werken van Milly Betten, Wilma Vissers, Tanja Isbarn, Auk Russchen en Betty Simonides.


Betty Simonides
Zonder titel, 2018

 
Danielle Kwaaitaal
uit de serie Florilegium, 2017-2018

De Kunstdames

 
Langesteeg 18, Giethoorn

 

De Kunstdames, een samenwerkingsverband tussen Jeanine de Boer en Renate Coenraad, is een projectorganisatiebureau op het gebied van hedendaagse kunst en cultuur. Hun kracht is kunst op een toegankelijke, professionele en waardevolle wijze in een leef- of werkomgeving te passen, afgestemd op persoonlijke en/of bedrijfsmatige wensen en behoeftes. Kunst verbindt, verrijkt, inspireert en communiceert!

Op Art Noord is het bureau aanwezig met de DK Pop-up Art Store #3. Twintig vrouwelijke kunstenaars met werk in de meest uiteenlopende stijlen en technieken. Het is een tijdelijk kunstpodium, waarin kunstenaars, die de afgelopen jaren zijn 'gescout', samen worden gebracht en gepresenteerd.

 
Danielle Kwaaitaal
uit de serie Florilegium, 2017-2018

 
Marena Seeling
Untitled, 2018
 
Marcel Prins
Reliëf, 2017

E.M. GALERIE

 

Eyso de Wendtstraat 10, Kollum

 

E.M. GALERIE is sinds 2017 gehuisvest in Kollum maar al ruim 18 jaar actief met het maken van tentoonstellingen van hedendaagse kunst. E.M. GALERIE presenteert gevestigde namen en jong talent uit binnen- en buitenland met de nadruk op abstractie.

Op ART NOORD worden fotografieën getoond van o.a. Choki Lindberg (Kopenhagen) ,uit de serie ‘Vanitas en :  Chen Feng Kevin YU (Taiwan), W-J.  Kersten (NL), Marena Seeling (NL), Marcel Prins (NL) en Renata  Bauer (NL) met abstracte werken.

 
W-J Kersten
Geodoek, 2017

 
Christine Simpson
A Question of Balance
uit de serie Everything's (dis)connected, 2012-2018

Noorderlicht | Huis van de Fotografie

 

Akerkhof 12, Groningen

 

Noorderlicht is een veelzijdig en internationaal podium voor professionele fotografie met een goed verhaal. Met een scherp oog voor ontwikkelingen, en wars van trends en hypes, wordt aandacht besteed aan de fotografie van de wereld en de wereld van fotografie. Dit gebeurt door een jaarlijkse fotomanifestatie, het programmeren van exposities in het Huis van de Fotografie en op andere locaties, het uitschrijven van foto-opdrachten en het organiseren van diverse publieksgerichte activiteiten. Noorderlicht verzorgt een educatief programma en geeft daarnaast bijzondere catalogi en fotoboeken uit. De tentoonstellingen van Noorderlicht zijn wereldwijd te zien in onder andere de Verenigde Staten, Syrië, Australië en Indonesië. 

Met eigenzinnige, scherpe programmering en bijzondere publicaties heeft Noorderlicht internationaal een reputatie opgebouwd als een instelling die engagement weet te koppelen aan visuele schoonheid. Producties van Noorderlicht zijn verbeeldingsvol en meeslepend, enthousiast en kritisch, persoonlijk en geëngageerd.
 


 

Corjan Nodelijk
Dressed up, 2018

Galerie De Roos van Tudor

 
Eewal 47/49, Leeuwarden

 

Galerie De Roos van Tudor richt zich al 30 jaar op hedendaagse kunst van zowel beginnende als gevestigde Nederlandse kunstenaars. Als enige galerie in het Noorden is er een apart Grafiekkabinet ingericht met eigen tentoonstellingen. De galerie voert de Kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds. Hiermee kunt u renteloos en gespreid betaald kunst aankopen. Minimaal worden er zes solo- of groepstentoonstellingen per jaar in de galerie georganiseerd en neemt het deel aan zowel nationale- als internationale kunstbeurzen en tentoonstellingen. Om de vaste kunstenaars ook een ander podium te geven worden er in de jaarplanning altijd exposities op meerdere locaties gepland. Hierdoor heeft Galerie De Roos van Tudor een goede band opgebouwd met diverse musea, kunstacademies en andere tentoonstellingsruimtes.

Op Art Noord toont De Roos van Tudor werken van Ton Bouchier, Euf Lindeboom en Corjan Nodelijk.

 

Ton Bouchier
Koppen met oranje petten, 2017Gerrit Benner
Ondergaande zon, 1970

 

Christiaan Kuitwaard
Zee, 2018

Galerie de Vis


Noorderhaven 40, Harlingen
www.galeriedevis.nl


Het noordelijke landschap en de (Wadden)zee staan al ruim 35 jaar centraal in de exposities van Galerie de Vis. Friese expressionisten als Gerrit Benner, Jan Frearks van der Bij en Jentsje Popma zijn daarbij een vaste waarde. Van andere noordelijke kunstenaars als Leen Kaldenberg, Anke Roder, Krin Rinsema en Christiaan Kuitwaard is permanent werk in stock.

Op Art Noord toont de galerie werken van Gerrit Benner, Anke Roder, Christiaan Kuitwaard en een selectie uit de zomertentoonstelling 'Flowers and Birds'.  


Galerie Hoogenbosch


Stationsweg 66, Gorredijk
www.galeriehoogenbosch.nl


Galerie Hoogenbosch is sinds 1990 actief op het gebied van hedendaagse en tribale kunst. In circa zeven wisselende tentoonstellingen per jaar worden toonaangevende kunstenaars gebracht, die geen bepaalde stroming vertegenwoordigen, maar het best gekenmerkt kunnen worden als 'eenlingen' (zoals Wim Biewenga, Han Klinkhamer, Gerard Mooy, Jan Roos, Jan Snijder en Jonas Snijder). Op de afdeling tribale kunst worden authentieke objecten aangeboden zoals beelden, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Deze zijn vooral afkomstig uit Zuidoost-Azië en Oceanië.

Op Art Noord toont de galerie werken van Marije Bouman, Hans Boer, Willem van Althuis en Jan Radersma.

 
Jan Radersma
Tegenlicht, 2017
 
 
Marije Bouman
Grensgebied, 2018

 
M.C. Escher
Vlakvulling hagedissen, 1957

Frank Welkenhuysen Galerie & Kunstmakelaardij

 

Lichte Gaarde 3, Utrecht

 

Frank Welkenhuysen Galerie & Kunstmakelaardij handelt in hedendaagse en moderne kunst, schilderijen uit de 19e en 20e eeuw, kunst uit Nederlands-Indië/ Indonesië. De galerie is gespecialiseerd in het werk van de graficus M.C. Escher (1898-1972) en vertegenwoordigt hedendaagse kunstenaars als Stefan Bleekrode, Qassim Alsaedy en Eja Siepman van den Berg. Frank Welkenhuysen is kunsthistoricus, galeriehouder, register taxateur en makelaar voor 17e t/m 21e eeuwse schilderkunst. Daarnaast is hij al bijna 30 jaar schilderijenexpert voor het AVROTROS tv-programma ‘Tussen Kunst & Kitsch’. 

Op Art Noord toont de galerie werken van M.C. Escher, Stefan Bleekrode en Gerrit Benner.

 
Stefan Bleekrode
Winter in Groningen, 2018

 
Jan Nauta
70x50x9, 2018

Galerie Steven Sterk

 

Hellingbaas 1, Gorredijk

 

Galerie Steven Sterk is gevestigd in Gorredijk. De galerie vertegenwoordigt kunstenaars Sjoerd de Vries en Sjoerd Janzen (1955 – 2006). Ook is Sterk actief als kunsthandel. In voorbereiding is een tentoonstelling met Afrikaanse maskers (februari 2019).

Op Art Noord presenteert de galerie het werk van Jan Nauta, dat niet zo maar te plaatsen is in een stroming. Nauta is een autodidactische kunstenaar die niet gevormd is door een academie maar door het zien, kijken, beleven en worstelen met het materiaal en het kunstenaarschap. In de geïsoleerde ontwikkeling van een kunstenaar is er minder invloed te bespeuren van leraren en hun stromingen of door medestudenten die elkaar kunnen versterken maar ook elkaar kunnen beïnvloeden met een – vaak achteraf beredeneerde-  modieuze besmetting van de expressie. Hiermee past Jan Nauta in een autodidactische traditie die Friesland kenmerkt met kunstenaars als Sjoerd de Vries, Jentsje van der Sloot, Boele Bregman en Gerrit Benner.

 
Jan Nauta
70x37x10, 2018


galerie with tsjalling:


Kostersgang 26a, Groningen

 

galerie with tsjalling: focust zich op hedendaagse, toegankelijke en interessante kunst. Tekeningen en ander werk op papier neemt een centrale plaats in het programma in. Andere media, zoals schilderijen, fotografie en beeldhouwkunst zijn ook regelmatig te zien bij exposities. Representatie van de werkelijkheid (figuratie) en narrativiteit zijn richtlijnen. De galerie werkt graag met ambitieuze en enthousiaste kunstenaars in verschillende fases van hun professionele carrière. 

Op Art Noord toont de galerie werk van Victor van Loon, Rosa Everts, Albert Westerhoff en Oskar Nilsson.


Victor van Loon
Zonder titel, 2017Oskar Nilsson
New attraction, 2017


Kunsthandel en Galerie de Vries


Turfmarkt 1, Leeuwarden
www.kunsthandeldevries.nl   

 

Galerie de Vries is gestart als Atelier 1887 in 1984. De eerste tentoonstelling werd gewijd aan Armand Bouten (1893 – 1965). Zijn imponerende werk zal daarna als een rode draad door de tentoonstellingen lopen. Vanaf 1992 startte de galerie als Kunsthandel & Galerie de Vries aan de Turfmarkt. In de Kleurrijke Wintersalon van 93/94 bijvoorbeeld was werk van Bouten te zien. En ook in 1997 werd Bouten's werk geëxposeerd samen met dat van Jeanne Bieruma Oosting. In het jaar 2003 was er een solo van Armand Bouten. In de kunsthandel is regelmatig werk van Bouten te koop.

Op Art Noord toont de galerie naast het werk van Armand Bouten werken van Tinus van Doorn, de Nieuwe Figuratie (Etienne Elias, Alphons Freijmuth, Lucassen, Roger Raveel en Yvan Theys), Sjoerd de Vries en Dirk Beintema. Tevens etnografica.

 
Armand Bouten
Landschap, 1917


Frank Verhulst
Marcella, 2016

Kunsthandel Peter ter Braak


Noorderhaven 50, Groningen
www.peterterbraak.nl


Kunsthandel Peter ter Braak is gespecialiseerd in Hollandse en Belgische schilderkunst uit de periode 1900-1980. Daarnaast beschikt het over een ruime collectie Hollandse klassiek modernen uit de periode 1930-1960.

Op Art Noord presenteert Peter ter Braak figuratieve en non-figuratieve schilderijen van de Nieuwe Haagse School en de groepen 'Creatie' en 'Nieuw Beelden'. Er is werk te zien van Dolf Breetvelt, Roelof Frankot, George Lampe en Henk Munnik. Verder een kleine selectie hedendaagse kunst van abstracte schilderijen van Esther van Dijk tot fotografie van Frank Verhulst.


George Lampe
Transformaties, 1956


JCJ Vanderheyden 
Checkerboard, 2006
 
Irene Veltman
Neckline, 2018

Kunstruimte Wagemans


Hoofdstraat 24a, Beetsterzwaag
www.kunstruimte.nl


Kunstruimte Wagemans staat voor het tonen, toelichten en verkopen van (inter)nationale kunst. Eigenaar Fred Wagemans zoekt ook naar eigenzinnige jonge kunst uit de eigen omgeving. De filosofie is dat werken met diepgang, ongeacht de uiterlijke verschijning, elkaar verdragen en samengaan.

Op Art Noord toont de kunstruimte abstracte schilderijen van kunstenaars die tot de vaste kern van Museum Belvédère gerekend worden - Jan Snijder, Harmen Abma, JCJ Vanderheyden en Leon Adriaans. Hiertegenover zet Wagemans figuratieve tekeningen en schilderijen van jonge kunstenaars die vreemd zijn aan het museumprogramma - Thijs Jansen, Irene Veltman, Alle Jong, Jelte van Lente en Lilian Anneloes. melklokaal


Heremaweg 20-1, Heerenveen
www.melklokaal.nl
 


melklokaal is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst (op de grens van kunstenaarsinitiatief en galerie) die een actueel overzicht wil presenteren van verschillende generaties kunstenaars in verschillende disciplines. Het programma en de keuze van melklokaal is niet gebaseerd op een specifieke interesse of stijl, maar groeit organisch en ontwikkelt zichzelf. Het is in de eerste plaats een bepaalde gedeelde mentaliteit (ideeën, betrokkenheid, een compromisloze werkhouding) die ons en onze kunstenaars verbindt. melklokaal promoot kunst die visueel en intellectueel stimuleert op een breed front, in een galeriemodel waarbinnen we samen willen groeien en nieuwe mogelijkheden onderzoeken. 
 

Op Art Noord presenteert melklokaal: Machteld van Buren, Jochem Hamstra, Aafke Ytsma en Albert Oost. 


Jochem Hamstra
Room, 2018


Martin Tissing
Tibet tantra, 2018 

Prentwerk


Nieuwe Kerkhof 40, Groningen
www.prentwerk.nl


Prentwerk werd als galerie, kunsthandel en kunstantiquariaat in 1994 geopend en was al spoedig een trefpunt voor ieder die geïnteresseerd was in noordelijke, nationale en internationale beeldende kunst. Prentwerk was betrokken bij een groot aantal kunstprojecten in de stad, bij meerdere publicaties, lezingen en documentaires van Beeldlijn. Daarnaast organiseerde Prentwerk vele tentoonstellingen van kunstenaars uit het noorden. In 2011 sloot de galerie de deuren en sindsdien is Prentwerk Art & Art Books een online kunsthandel en kunstantiquariaat, met daaraan gekoppeld het weblog KunstForum Noord waarop eigenaar Dick Siersema met regelmaat schrijft over noordelijke kunst en kunstenaars. In mei 2018 kreeg Prentwerk weer een eigen plek in de stad Groningen, in het ruime souterrain van een oud herenhuis aan het Nieuwe Kerkhof, waar, naast alle internetactiviteiten die bij deze tijd horen, kunstliefhebbers weer, op afspraak, als vanouds van harte welkom zijn.

Op Art Noord presenteert Prentwerk de Groninger klassiekers Martin Tissing, Drewes de Wit en Ruud de Rode. Daarnaast werk van Krin Rinsema, Wim Biewenga, Arno Kramer, Tjibbe Hooghiemstra en Zoltin Peeter.Armando
Fahne, ca. 1981

Projectruimte Hoofdstraat 17


Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag
www.projectruimte-hoofdstraat17.com
 


De Projectruimte is gevestigd in een statig blokvormig gebouw, dat in 1837 is neergezet als Grietenij van Opsterland. Na 1850 kreeg dit gemeentehuis verschillende bestemmingen zoals raadhuis, bibliotheek en rechtbank. Vandaag functioneert het gebouw als een multifunctionele tentoonstellingsplek en internationaal cultuurplatform met bijzondere ondersteuning van Galerie Schoots + Van Duyse, Antwerpen. Tijdelijke en permanente samenwerkingsverbanden worden aangegaan met onder meer binnen- en buitenlandse galeries, verzamelaars, musea en Friese culturele instellingen.

Op Art Noord worden de kunstenaars Armando, Bernard Aubertin, Gerrit Benner, Bram Bogart, Gaston de Mey, Alphons Freijmuth, Jan Henderikse, Lucassen, Etienne Elias, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Eja Siepman van den Berg en Theo Wolvencamp gepresenteerd.

 
Bram Bogart
Bloemrijk, 1992

Rueb Modern and Contemporary Art


Banstraat 4, Amsterdam
 
Rueb is gevestigd in het statige Oud-Zuid in Amsterdam, nabij het Concertgebouw. Het specialiseert zich in moderne en hedendaagse kunst en heeft een clientèle van voornamelijk particuliere verzamelaars. Bezoek aan de galerie is alleen mogelijk volgens afspraak. Zo nu en dan is er een expositie, maar Rueb treedt vooral naar buiten middels de internationaal gevestigde kunstbeurzen.
 
Op Art Noord komt Rueb met werk van Vanessa Beecroft, Leon Adriaans, Geert van Fastenhout en Geer van Velde.

Vanessa Beecroft
Zelf-portret, 1996
 
Geert van Fastenhout
Schilderij nr.17, 1986


 
Wessel Middelbos
Avalanche, 2015

RUIMTE P60


Portugallaan 60, Assen
www.ruimtep60.nl


RUIMTE P60, een initiatief van Wiets en Rudy Lanjouw, is een podium/galerie aan de noordkant van Assen. In de witte hoge ruimtes worden 3 tot 4 maal per jaar tentoonstellingen georganiseerd met werk van kunstenaars uit binnen- en buitenland, die in het algemeen (nog) niet in het noorden te zien zijn geweest. De keuze van de kunstenaars is een persoonlijke. Abstracte kunst geniet daarbij de voorkeur.

Op Art Noord toont de galerie werk van Bart Vandevijvere, DD Trans, Vincent Uilenbroek, Nicolo Baraggioli, Dolf Verlinden, Eelke van Willegen, Sander Reijgers, Lode Laperre, Wessel Middelbos, Judith Maria Kleintjes en Rudy Lanjouw.


Uitgeverij Philip Elchers


Oude Boteringestraat 41, Groningen
www.philipelchers.nl

 

Uitgeverij Philip Elchers maakt al ruim dertig jaar bijzondere (boek)uitgaven op het gebied van beeldende kunst, cultuurhistorie en literatuur. Het ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een podium voor projecten die commercieel moeilijk haalbaar zijn, maar die een interessant statement kunnen vormen in de hedendaagse boekenwereld.

Op Art Noord toont de uitgeverij boeken en beeldend werk van Harriët van Reek & Geerten ten Bosch, Janet Meester en Miriam Knibbeler. Tevens is er werk te zien van Siemen Dijkstra en Annelies Alewijnse.

 

Uitgave Being - beelden van Miriam Knibbeler


Uitgave Ei! Ei! - De wonderlijke reis van twee eieren en een poppenkast, Harriët van Reek & Geerten ten Bosch