Art Noord

Art Noord

21 t/m 24 september 2017


Vierdaagse kunstbeurs in Museum Belvédère!
donderdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur, vrijdagavond tot 21.00 uur

Entree en catalogus:
toegang Art Noord:  € 12,-
museumkaarthouders:  € 3,-
catalogus Art Noord:  € 3,- 

Vrienden van het museum hebben gratis toegang! Bekijk ook onze Facebook pagina.

Bestel uw online tickets

geen wachttijd aan de kassa en een gratis kopje koffie!


Art Noord
is een nieuw initiatief dat een platform biedt aan kunst uit het noorden.

Art Noord
wordt met Friese, Groningse en Drentse galerieën georganiseerd in beide vleugels van het museum.
De vaste collectie is dan tijdelijk niet te zien!
 


Art Noord
vestigt de volle aandacht op het noordelijke kwaliteitsaanbod, variërend van regionaal, nationaal tot internationaal, van schilderkunst tot fotografie.

Art Noord
wil de belangstelling voor kunst stimuleren en verleiden tot ontmoeten, kijken en kopen.


De deelnemers:
Galerie de Roos van Tudor, Galerie de Vis, Galerie Hoogenbosch, Galerie LOOF, Galerie Steven Sterk, Kunsthandel  en Galerie de Vries, Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg, Kunsthandel Peter ter Braak, Kunstruimte Wagemans, melklokaal, Prentwerk, Ruimte P60, Uitgeverij Philip Elchers en vier noordelijke fotografen.
 

Galerie de Roos van Tudor


Eewal 47-49, Leeuwarden
www.roosvantudor.nl


Galerie de Roos van Tudor richt zich al 30 jaar op hedendaagse kunst van zowel beginnende als gevestigde Nederlandse kunstenaars. Als enige galerie in het noorden is er een apart grafiekkabinet ingericht met eigen tentoonstellingen. De galerie neemt deel aan (inter)nationale kunstbeurzen en organiseert regelmatig exposities op locatie. Galerie de Roos van Tudor heeft voor Art Noord een bijzondere selectie kunstwerken gemaakt met werk van Françoise Stoop, Henk Krist, Suzanne Hartmans, Saskia Wagenvoort, Corjan Nodelijk en Kristin Stobbink. 


Suzanne Hartmans
zonder titel, 2017Françoise Stoop
zonder titel, z.j.Eugène Brands
Dorp in de zomernacht, 1995


Klaas Gubbels
Servies - service, 2010

Galerie de Vis


Noorderhaven 40, Harlingen
www.galeriedevis.nl


Het noordelijke landschap en de (Wadden)zee staan al ruim 35 jaar centraal in de exposities van Galerie de Vis. Friese expressionisten als Gerrit Benner, Jan Frearks van der Bij en Jentsje Popma zijn daarbij een vaste waarde. Van andere noordelijke kunstenaars als Leen Kaldenberg, Anke Roder, Krin Rinsema en Christiaan Kuitwaard is permanent werk in stock. Op Art Noord toont de galerie onder meer werken van Eugène Brands, Harrie Gerritz en Klaas Gubbels.  

Galerie Hoogenbosch


Stationsweg 66, Gorredijk
www.galeriehoogenbosch.nl


Galerie Hoogenbosch is sinds 1990 actief op het gebied van hedendaagse en tribale kunst. In circa zeven wisselende tentoonstellingen per jaar worden toonaangevende kunstenaars gebracht, die geen bepaalde stroming vertegenwoordigen, maar het best gekenmerkt kunnen worden als 'eenlingen' (zoals Wim Biewenga, Han Klinkhamer, Gerard Mooy, Jan Roos, Jan Snijder en Jonas Snijder). Op de afdeling tribale kunst worden authentieke objecten aangeboden zoals beelden, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Deze zijn vooral afkomstig uit Zuidoost-Azië en Oceanië.

Op Art Noord heeft de galerie niet alleen een stand, er worden ook twee SOLO presentaties gebracht met het landschappelijk georiënteerde werk van Marije Bouman en Jan Radersma (zie onder).
 

Gerard Mooy - Zee 3, 2015


Marije Bouman - Zee en duin, z.j.
 


Marije Bouman - Lichtveld, z.j.Jan Radersma - Avond, 2016Jan Radersma - Pulau Pulau, 2017

Galerie LOOF


Gorredijksterweg 73, Jubbega
www.galerieloof.nl


Galerie LOOF toont hedendaagse kunst van zowel beginnende als gearriveerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. LOOF is in 2014 opgericht en neemt regelmatig deel aan gerenommeerde kunstbeurzen. De galerie ondersteunt haar kunstenaars door een hecht samenwerkingsverband. Jonge kunstenaars krijgen bijzondere aandacht en een begeleiding op maat bij hun start in de contemporaine kunstwereld. Op Art Noord presenteert Galerie LOOF de volgende kunstenaars: Frans Beerens, Sjoukje Iedema, Stan van Steendam en Harmen van de Tuin. Er is ook nog een SOLO met werk van Jan Enno de Jong. Veel van zijn kunstwerken hebben het landschap als uitgangspunt. 


Harmen van der Tuin - zonder titel, 2017Jan Enno de Jong - zonder titel, 2015


Gerrit Benner - Zee en strand, 1963

Galerie Steven Sterk


Hellingbaas 1, Gorredijk

Galerie Steven Sterk (geen website) organiseert af en toe guerilla-tentoonstellingen; exposities van bekende kunstenaars op niet alledaagse plekken en gedurende een korte periode. Voor deze tentoonstellingen wordt een beperkt publiek uitgenodigd. Op Art Noord wordt werk aangeboden van diverse noordelijke kunstenaars, afkomstig uit privécollecties, van onder meer: Gerrit Benner, Tjeerd Bottema, Boele Bregman, Sjoerd de Vries en Hendrik Werkman.


Hendrik Werkman - St. Michielsgestel, 1943

Kunsthandel en Galerie de Vries


Turfmarkt 1, Leeuwarden
www.kunsthandeldevries.nl   


Kunsthandel en Galerie de Vries bestaat alweer 30 jaar! Het concentreert zich op de inkoop en verkoop van zowel nationale als internationale (moderne en hedendaagse) kunst vanaf 1920, in diverse disciplines. Ook primitieve kunst is in de galerie vertegenwoordigd. Op Art Noord brengt Kunsthandel en Galerie de Vries werken die behoren tot de Nieuwe Figuratie: Alphons Freymuth, Lucassen, Etienne Elias, Roger Raveel en Yvan Theys. Tevens is er een presentatie gewijd aan Sjoerd de Vries.


rechts afgebeeld:
Lucassen - A + B = 3: sound, 1992


Etienne Elias - De visser, z.j.


Johan Dijkstra - Waddeneiland, ca. 1924

Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg


Folkingestraat 33, Groningen
www.terborg.com


Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg is sinds 1995 gevestigd in de Groninger binnenstad. Ter Borg is gespecialiseerd in het werk van de Groninger Ploeg en tijdgenoten. Daarnaast schenkt hij regelmatig aandacht aan eigentijdse kunst en organiseert hij twee maal per jaar een grote kunstveiling op wisselende locaties in Groningen. Op Art Noord is de kunsthandel vertegenwoordigd met werk van Jan Altink, Johan Dijkstra, Job Hansen, Jan van der Zee, Martin Tissing, Siemen Dijkstra, Harry Wolfkamp en Pieter Knorr.
 

Kunsthandel Peter ter Braak


Noorderhaven 50, Groningen
www.peterterbraak.nl


Kunsthandel Peter ter Braak is gespecialiseerd in Hollandse en Belgische schilderkunst uit de periode 1900-1980. Daarnaast beschikt het over een ruime collectie Hollandse klassiek modernen uit de periode 1930-1960. Op Art Noord presenteert Peter ter Braak o.a. figuratieve en non-figuratieve schilderijen van de Nieuwe Haagse School en toont hij een beperkte selectie hedendaagse kunst, van abstracte schilderijen van Esther van Dijk tot fotografie van Frank Verhulst.George Lampe - Compositie, 1956


Jaap Nanninga - Compositie, 1956-57


Thijs Jansen - Contactpunt, 2015

Kunstruimte Wagemans


Hoofdstraat 24a, Beetsterzwaag
www.kunstruimte.nl


Kunstruimte Wagemans staat voor het tonen, toelichten en verkopen van (inter)nationale kunst. Eigenaar Fred Wagemans zoekt ook naar eigenzinnige jonge kunst uit de eigen omgeving. Op Art Noord toont hij het noordelijk landschap, maar anders dan in Museum Belvédère gebruikelijk is. Ditmaal geen zachte en lyrische natuurvertolking, maar een schrale en droge horizon. Schilder Thijs Jansen heeft foto's van Harry Cock geselecteerd. Zelf koos Wagemans voor het project Breien voor Groningen en de foto's van Geraakte Groningers van Annet Eveleens. Ook laat hij een replica zien van het gebreide huis in Rottum. Tevens wordt er werk getoond van Irene Veltman.

Op Art Noord heeft de kunstruimte niet alleen een stand, er worden ook twee SOLO presentaties gebracht met werk van Jan Loman en Alle Jong. Kunstruimte Wagemans bezit en beheert de nalatenschap van Jan Loman, die vooral bekend is van zijn grafiek, collages en druksels. Alle Jong heeft onlangs een werkperiode afgesloten in de kunstruimte. Hij heeft zich toegelegd op de 19de-eeuwse extatische beleving van de natuur. De kunstenaar schuwt het niet om grote onderwerpen op monumentale wijze aan te gaan (zie onder).


Alle Jong - zonder titel, 2017


Jan Loman - zonder titel, 1965Jan Loman - zonder titel, 1989

melklokaal


Heremaweg 20-1, Heerenveen
www.melklokaal.nl


melklokaal (opgericht in 2014) is een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst - op de grens van kunstenaarsinitiatief en galerie - die een actueel overzicht wil presenteren van verschillende generaties kunstenaars in diverse disciplines. Het programma en de keuze van melklokaal is niet gebaseerd op een specifieke interesse of stijl, maar groeit organisch en ontwikkelt zichzelf. Op Art Noord presenteert melklokaal: Machteld van Buren, Anne Feddema, Jochem Hamstra, Tjibbe Hooghiemstra, Ton van Kints, Albert Oost, Dineke Oosting en Jan Snijder. 

Gedurende Art Noord heeft melklokaal niet alleen een stand, er worden ook vier SOLO presentaties gebracht met het werk van Fons Hoiting, Coen Vunderink, Henrik Kröner en Aafke Ytsma (zie onder).


Albert Oost - zonder titel, 2016


boven:
Aafke Ytsma - Pittsburg, 2016

links:
Aafke Ytsma - Tokyo 2, 2016


Henrik Kröner - Picknick, 2016


Fons Hoiting - NID AU NORD, 2015


Fons Hoiting
Protozoa Vernissage, 2017


Coen Vunderink - Untitled, 2015


Jan Snijder - zonder titel, 2017

Prentwerk


Pelsterstraat 10-c, Groningen
www.prentwerk.nl


Prentwerk werd als galerie, kunsthandel en kunstantiquariaat in 1994 geopend en was daarna betrokken bij meerdere publicaties, lezingen en documentaires van Beeldlijn. Daarnaast organiseerde Prentwerk een groot aantal tentoonstellingen van kunstenaars uit het noorden. In 2011 sloot de galerie de deuren en sindsdien is Prentwerk Art & Art Books een online kunsthandel en kunstantiquariaat, met daaraan gekoppeld het weblog KunstForum Noord waarop eigenaar Dick Siersema met regelmaat schrijft over noordelijke kunst en kunstenaars.

Op Art Noord wordt werk getoond van Tjibbe Hooghiemstra, Drewes de Wit, Krin Rinsema, Huug Pleysier, Marian Brugman, Han Jansen, Arno Kramer, Wim Biewenga, Zoltin Peeter en anderen. Gedurende Art Noord heeft Prentwerk niet alleen een stand, er worden ook twee SOLO presentaties gebracht met het werk van Martin Tissing en Ruud de Rode (zie onder).


Arno Kramer - So, 1997 


Martin Tissing - Tibet tantra, 2016-17


Martin Tissing - Tibet Tantra, 2015-17


Ruud de Rode
In Italië, 2015


Ruud de Rode
Constellatie 2, 2014


Ruud de Rode
Ogenblik, 2015

Ruimte P60


Portugallaan 60, Assen
www.ruimtep60.nl


Ruimte P60 is gestart in het voorjaar van 2016 en laat zich het best omschrijven als een museale ruimte op kleine schaal. Kunstenaars worden gekozen op persoonlijke voorkeur, met een voorliefde voor de abstracte kunst. Op Art Noord wordt het werk gepresenteerd van Rudy Lanjouw. Hij werkt abstract, in gelaagde schilderijen waar in de achtergrond veel verborgen is.  

Rudy Lanjouw - 17.59, 2017 (links)
Rudy Lanjouw - 17.101, 2017 (rechts)

Uitgeverij Philip Elchers


Oude Boteringestraat 41, Groningen
www.philipelchers.nl


Uitgeverij Philip Elchers maakt al ruim dertig jaar bijzondere (boek)uitgaven op het gebied van kunst, cultuurhistorie en literatuur. Op Art Noord toont eigenaar Flip Ekkers werk van acht noordelijke kunstenaars, waarmee hij in de afgelopen jaren kunstuitgaven heeft gerealiseerd: Annelies Alewijnse, Dianne Bakker, Hans Boer, Siemen Dijkstra, Tjibbe Hooghiemstra, Ruud de Rode, Martin Tissing en Drewes de Wit.

Naast de boekuitgaven zijn er van iedere kunstenaar een aantal beeldende werken te zien, die ook te koop zijn.


Uitgave over Annelies Alewijnse (boven) en van Hans Boer (rechts).

Noordelijke fotografen


Op Art Noord is een speciaal fotografiekabinet ingericht met werk van de vier noordelijke fotografen Ton Broekhuis, Harry Cock, Dolph Kessler en John Stoel.

Ton Broekhuis


Ton Broekhuis (geen website) heeft diverse fotoboeken gepubliceerd en stond hij aan de wieg van het internationale fotofestival Noorderlicht. Hij vindt zijn inspiratie in eigen tuin en de directe omgeving daarvan. 
 


Ton Broekhuis - Over de kleine dingen des levens en daarna, z.j.

 

Harry Cock
Harry Cock - Wim Smale, 2017


Zowel naast als tijdens zijn journalistieke en documentaire opdrachten, zoekt Harry Cock naar zijn eigen beelden. Hij noemt dat 'reddende alledaagsheid'. Waarnemingen van alle dag, kleine gebeurtenissen of onopvallende plekken. Een ander gedeelte van zijn laatste werk is ontstaan vanuit een fascinatie voor het medium Polaroid.

www.harrycock.nl

Dolph Kessler


Dolph Kessler studeerde stedenbouwkunde in Delft. Hij woont sinds 1976 in Friesland en is vanaf 2006 documentair fotograaf. Hij presenteert zijn werk bij voorkeur in fotoboeken. In 2009 verscheen Art Fairs. Met een selectie foto's uit dit boek won hij een Zilveren Camera. Daarna verschenen nog meer titels, maar op Art Noord zal vooral werk te zien uit de serie The wave, crossing the Atlantic. Daarnaast zijn er foto's uit de serie Passengers, alsmede verschillende van zijn fotoboeken te koop.

www.dolphkessler.nl
www.crossingtheatlantic.nl


Dolph Kessler - The wave, 2017

 

 

John Stoel

 

John Stoel - Waddenlandschap, z.j.
 

De foto's van John Stoel (geen website) kenmerken zich door strakke composities en de afwezigheid van mensen. De opnamen worden vaak in series, met een bepaald thema, tijdens reizen door Europa en Afrika gemaakt. De presentatie op Art Noord bestaat uit een selectie van foto's uit verschilende periodes. Van barietdrukken uit vroege series wadstructuren tot digitaal geproduceerde foto's uit zijn jongste serie Notities onderweg.