Contre l'Oubli


Contre l'Oubli


'tegen het vergeten'

 

4 juli t/m 20 september 2020

 

Dit jaar herdenkt en viert Europa 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid. In Museum Belvédère is rond dit thema de bijzondere tentoonstelling Contre l'Oubli ('tegen het vergeten') te zien. In dit tweeluik wordt aandacht geschonken aan het werk van Edith Auerbach en Frank Lisser in relatie tot de Tweede Wereldoorlog. De expositie wordt aangevuld met een reeks aquarellen van Henri de Haas uit de collectie van Museum Belvédère, die thematisch aansluiten bij het overkoepelende thema.

Op een vlooienmarkt in Parijs deed een Nederlandse kunsthandelaar eind jaren negentig een bijzondere ontdekking. In een stalletje zag hij een fascinerend schilderij hangen. Het bracht hem op het spoor van bijna tweeduizend tekeningen en schilderijen van een relatief onbekende kunstenares, de Duits-joodse Edith Auerbach. Zij was in 1926 naar Parijs vertrokken en stortte zich aldaar in het kunstenaarsmilieu. Ze was een vaste bezoeker van de befaamde kunstenaarscafés in Montparnasse, waar ze haar schetsboeken vulde met portretten van aanstormende talenten en grote namen. Haar ontwikkeling werd bruut

onderbroken door het opkomende nationaalsocialisme. Vlak voor de Duitse inval in Frankrijk werd zij geïnterneerd in het kamp Gurs bij de Pyreneeën. Zij wist na vele ontberingen te ontkomen en dook daarna onder. Auerbach overleefde de oorlog en legde na de bevrijding de verschrikkingen van de holocaust vast in een reeks aangrijpende schilderijen die ze Contre l’Oubli noemde.

In de tentoonstelling zijn diverse werken uit deze serie te zien, naast honderdvijftig portrettekeningen uit de jaren twintig en dertig. Haar werk getuigt van een ontroerende belangstelling voor de medemens.

Twee boeken

 

Bij de expositie Contre l'Oubli (tegen het vergeten) is een catalogus verschenen over het beeldende werk van Edith Auerbach. De rijk geillustreerde uitgave bevat een uitgebreide inleiding van journalist Pauline Broekema.

Zij deed onderzoek naar het leven van de kunstenares en schreef daarover het boek Tekenares van Montparnasse. Het eigenzinnige kunstenaarsleven van Edith Auerbach (De Arbeiderspers, 2020). 
 

Voorstelling

 

LET OP! GEANNULEERD!!

 

De dochter van Meijer zou op vrijdag 15 mei opgevoerd worden in Museum Belvédère, maar de voorstelling werd afgelast vanwege de coronacrisis.  

UPDATE: de voorstelling gaat definitief niet door. Er wordt GEEN vervangende datum gezocht. Heeft u via de website een kaartje gekocht, dan krijgt u bericht over restitutie. Heeft u aan de kassa een kaartje gekocht, gelieve dan contact op te nemen met het museum.

Meer weten?

 

Kijk dan naar deze 7 minuten durende reportage op You Tube over het leven en werk van Edith Auerbach. Van haar optimistische verblijf in Parijs gedurende de jaren '20 en '30, naar de oorlogsjaren, haar internering, de reeks Contre l'Oubli en meer.
 

 

klik hier om te kijken

Familie Elion

 

De Nederlandse kunstenaar Frank Lisser schilderde een monumentaal familieportret als eerbetoon aan zijn moeder. Zij overleefde als enige van haar joodse familie de Tweede Wereldoorlog. De kunstenaar wilde haar verdwenen dierbaren vastleggen.

Met behulp van oude foto’s reconstrueerde hij de beeltenissen van ooms en tantes tot een gefingeerd samenzijn dat hen in werkelijkheid nooit gegeven was. In de expositie wordt het schilderij getoond in relatie tot documentair materiaal uit het familiearchief van Lissers moeder.

Frank Lisser over zijn schilderij:

‘In de anderhalf jaar dat ik eraan werkte, was ik lang bezig met het doorgronden van de karakters. Van sommige familieleden had ik detailfoto’s, van anderen niet. Als ik niet genoeg beeldmateriaal had bracht ik eigen details aan, of liet mijn vrouw en ons dochtertje poseren. Terwijl ik het geheel in elkaar puzzelde, realiseerde ik me dat de mensen die ik portretteerde heel bepalend zijn geweest voor wie ik ben. Het was niet alleen de familie van mijn moeder, het was ook mijn familie. Eigenlijk was ik bezig om ze te laten leven omdat hen het leven was ontzegd. Daar kon ik gedurende het proces van het schilderen niet langer omheen.’

Catalogus

 

In de bijzondere uitgave De Familie Elion staan zowel een schilderij als een aangrijpende Joodse familiegeschiedenis centraal. Verschenen ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding. Met dank aan Stichting Dorodarte.

meer informatie

Met dank aan

 

Hoofdbegunstiger: Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland

Begunstigers: Provinsje Fryslân, Gemeente Heerenveen

Sponsoren: Buro Landelijk Wonen Groningen, Baars Verhuizingen & Opslag bv, Van Berkel Accountants bv, Van der Borden Vastgoedprofes-sionals, Halvemaanspoort bv, Kunstzalen Vecht, Guus Maris

Kortingsactie
Rabobank

 

Klanten van de Rabobank krijgen bij een bezoek aan Museum Belvédère, twee euro korting per persoon op vertoon van hun bankpas.

Deze actie is alleen geldig tijdens de tentoonstelling Contre l’Oubli ('tegen het vergeten'). De aanbieding is geldig van 4 juli t/m 20 september 2020.