Expositie ..... 2024GEWEEST 24 februari t/m 9 juni 2024: Mikalojus Konstantinas Čiurlionis - Beyond Heaven and Earth. 

 

Museum Belvédère presenteert de Litouwse grootmeester M.K. Ciurlionis voor het eerst in Nederland!


Mikalojus Konstantinas Ciurlionis

Beyond Heaven and Earth

 

24 februari t/m 9 juni 2024 

 

Museum Belvédère is het eerste museum in Nederland dat een tentoonstelling wijdt aan het werk van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Čiurlionis is de belangrijkste componist én beeldend kunstenaar van Litouwen. Tot op de dag van vandaag wordt hij beschouwd als nationaal icoon. Kunsthistorici noemen zijn naam in één adem met die van tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky.

Hoewel het werk van Čiurlionis gedurende de jaren waarin Litouwen deel uitmaakte van de Sovjetunie in het westen vrijwel onbekend bleef, zijn er de laatste decennia door vele grote musea over de hele wereld tentoonstellingen aan hem gewijd. Het accent van de tentoonstelling in Museum Belvédère ligt op Čiurlionis’ latere werken, geschilderd met temperaverf, waarin hij in zijn geheel eigen symbolistische stijl een symbiose vindt tussen beeldende kunst en muziek.

Beyond Heaven and Earth

 

In plaats van de werkelijkheid – zoals wij die (her)kennen – geeft Čiurlionis met zijn werk een andere wereld weer; die van mythen, sagen, sprookjes en visioenen. De natuur was zijn muze en hij haalde zijn inspiratie uit zowel Litouwse sagen, legenden en volksgeloven als uit niet-westerse culturen, variërend van de Oud-Egyptische, Indiase tot Aziatische. Dat verbeelden van ongekende voorstellingen en werelden loopt als een rode draad door zijn werk. In de tentoonstelling zullen circa 70 temperaschilderingen van zijn hand te zien zijn, waarin geheimen worden opgeroepen en de aardse wereld wordt verbonden met het bovennatuurlijke.

Het werk van Čiurlionis neemt een unieke plaats in binnen de moderne kunst in Europa. Niet alleen omdat het zo verbonden is met de identiteit van een land dat eeuwenlang werd onderdrukt, maar vooral ook omdat het volstrekt authentiek is in zijn benadering en thematiek.

De rusteloze Čiurlionis stierf al op zijn vijfendertigste, gekweld door zijn eigen genialiteit en tomeloze werkdrift, juist op het moment dat hij internationaal lijkt door te breken. In zijn korte leven componeerde hij meer dan 300 muziekstukken en maakte hij bijna evenveel schilderijen.


Cultuurcollege

 

Wilt u alvast een voorproefje? Cultureel Platform Shot of Culture heeft een Cultuurcollege gemaakt over Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. In dit drieluik van 3x1 minuut stelt Jip Heijmerink u voor aan het Litouwse multitalent en vertelt u meer over zijn leven, kunst en muziek. 

 

Documentaire 

 

In deze korte documentaire film over de tentoonstelling Mikalojus Konstantinas Čiurlionis - Beyond Heaven and Earth geven filmmakers Albert Jensma en Jan Bensliman u een kijkje achter de schermen en wordt het woord gegeven aan inhoudelijk directeur Han Steenbruggen, de samensteller van de tentoonstelling. 


 

“Vergelijk het met Noorwegen: stel dat je schilder Edvard Munch en componist Edvard Grieg samenvoegt in één persoon, dan heb je een aardig idee.” 

– Rokas Zubovas (1966), pianist 

 

 

"[Zijn] schilderijen doen denken aan A Midsummer Night’s Dream of The Lord of the Rings, terwijl de fantastische stadsgezichten mij doen denken aan de architectuur in Game of Thrones of Fritz Langs film Metropolis uit 1927."

– Kirsty Lang (1962), journalist, Financial Times
(22-09-2022)

 

 

"Het symbolisme zit in zijn bloed.”

– Igor Stravinsky (1882-1971), componist

 

"Zijn oeuvre getuigd van een intensiteit van visie en is in de kern bedoeld om verschillende werelden te overstijgen; om hogere, mystieke gebieden te bereiken waar kunst en muziek, abstractie en figuratie, licht en donker, rust en chaos, natuur en het spirituele in harmonie bestaan.

- Kathleen Soriano (1963), conservator M. K. Čiurlionis: Between Worlds (09/2022 - 03/2023), Dulwich Picture Gallery, Londen

 

“Čiurlionis ontwikkelde zijn schilderkunst ver van de grote Europese kunstcentra, vertrouwde volledig op zijn eigen inzichten en voelde een nauwe, emotionele betrokkenheid met zijn omgeving. Het is bij uitstek dat type kunstenaar waarvoor Museum Belvédère belangstelling koestert.”

– Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère

 


Nieuwe catalogus!

UITVERKOCHT

 

De omvangrijke catalogus Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth, met teksten van Han Steenbruggen, Kurt van Eeghem en Jan Brokken is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Belvédère. 

Met dank aan 

De tentoonstelling en het boek Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth kwamen tot stand in nauwe samenwerking met het M.K. Čiurlionis Museum voor Schone Kunsten te Kaunas en werden mede mogelijk gemaakt dankzij FB Oranjewoud, het Cultuurfonds, de Provincie Fryslân, de Gemeente Heerenveen en de rijksoverheid – de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.


In de media

Leeuwarder Courant
23-2-2024

Dirk van Ginkel - Litouwse ontdekking 

"Primitief, spiritueel, sprookjesachtig, intellectueel en een tikje naïef."

artikel

 

NPO Podium Klassiek & NTR Opium
28-2-2024

Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère is samen met het Martini Kwartet (Renata Dzihasova, viool, Tlamatini Cruz, viool, Niek de Boer, altviool en Gábor Béres, cello van het Prins Claus Conservatorium) te gast in het radioprogramma. 

fragment

 

 

 

Collect Kunst Antiek Design
29-2-2024

Han Steenbruggen - Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, de trots van Litouwen 

"Tot op de dag van vandaag vormt het werk van de kunstenaar het hart van de museale collectie in het M.K. Čiurlionis Museum en de trots van een jonge natie." 

artikel

 

 

 

Mr. Motley
11-3-2024

Anna Lilioja - Met klankkunstenaar Bouke Groen naar Mikalojus Konstantinas Čiurlionis

"De weerspiegeling is in dit werk even belangrijk als het weerspiegelde." 

artikel

 

 

 

Dagblad van het Noorden
Visualia 19-3-2024

Eric Bos - Schilderijen die zachtjes zingen 

"De muziek in het museum is geen sfeervolle achtergrondmuziek, het is de wezenlijke kant van een oeuvre dat anders maar voor een deel inzichtelijk is."

artikel

AVROTROS Nu te Zien! 20-3-2024

Seizoen 8, aflevering 11

"Die prachtige versmelting van zijn composities in muziek en beeldende kunst maakt dit tot een bijzonder genoegen."- Paulo Martina, directeur Musea Zutphen

fragment

Ivo op Zondag

Seizoen 5, aflevering 8 

In dit AVROTROS programma bespreekt Ivo Niehe het leven van inspirerende kunstenaars, kiest de juiste muziek voor de zondag en hij tipt bijzondere tentoonstellingen. 

fragment

 

Buhne nr. 7

Voorjaar 2024

Marc Knip - In gesprek met Han Steenbruggen 

"Čiurlionis' werk is met niets anders te vergelijken"

artikel

Vind nr. 53
31-3-2024

Han Steenbruggen - Litouws Sprookje, de wonderwerelden van Čiurlionis.

"Met zijn muziek en schilderijen groeit hij in een bestek van enkele jaren uit tot de belangrijkste kunstenaar van Litouwen en na zijn dood tot hét nationale icoon."

artikel

 

Museumtijdschrift nr. 2
maart/april 2024 

Jet van der Sluis - De klank van kleur 

"Met de eenvoudigste middelen, tempera op karton of papier, tovert Čiurlionis een wereld tevoorschijn waarin hij het leven en het landschap verbindt met de harmonie van de kosmos. Een overrompelende ervaring."

 

artikel

Groene Amsterdammer
9 mei 2024 | nr.19

Koen Kleijn - Waarom zo vedrietig? 

"In het grootste deel van de eeuw na zijn dood was Čiurlionis dan ook vooral de belangrijkste kunstenaar van een land dat er niet was, maar er zou moeten zijn."

 

artikel


31 mei t/m 2 juni 2024 | Oranjewoud Festival

Muziek Ciurlionis tijdens Oranjewoud Festival

 

31 mei t/m 2 juni 

 

Tijdens de aankomende twaalfde editie van Oranjewoud Festival zal Museum Belvédère net als vorig jaar als geheel geïntegreerd worden in het vierdaagse muziekfestival. Een belangrijk deel van de Expedition Zone, de avontuurlijke programmalijn van het festival, vindt plaats in het museum.

Muziek van beeldend kunstenaar en componist Čiurlionis

De beleving van de tentoonstelling Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth wordt door de samenwerking met het festival een totaalervaring. Muziek die gecomponeerd is door dubbeltalent Čiurlionis zal tijdens de festivaldagen worden gespeeld door het Vilnius String Quartet and pianist Rokas Zubovas. 

Meer informatie: 

agenda