Dubbelklik om te bewerken
Aanraken om te wijzigen

--Jet van Oosten - A room for Morandi (atelieropstelling)

Jet van Oosten - 'A room for Morandi'

 

13 februari t/m 10 juni 2018

 

Parallel aan de grote expositie Giorgio Morandi | Bologna in Museum Belvédère, wordt nieuw werk getoond van de Groningse kunstenares Jet van Oosten (1956). Zij liet zich inspireren door het werk van Morandi, de Italiaanse grootmeester van de twintigste eeuwse stillevenkunst.

Met zijn subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide Giorgio Morandi (1890-1964)  uit tot een icoon, ondanks die schijnbaar eenvoudige thematiek. De tijdloosheid en verstilling in zijn schilderijen, spreken ook veel collega-kunstenaars aan. Niet voor niets wordt hij een painter’s painter genoemd, een voorbeeld voor andere schilders. Jet van Oosten vat zijn werk samen als ‘een ode aan de eenvoud’. Stillevens fascineren haar. De eerste kennismaking met Morandi’s werk stamt uit haar kindertijd. ‘Toen ik later op de kunstacademie een boek in handen kreeg over de kunstenaar, ontdekte ik dat hij de maker was van het stilleven dat vroeger, als reproductie, in de woonkamer van mijn ouderlijk huis hing.’ Ze verdiepte zich in het werk van de schilder en bezocht Italië. Zo ontstond het idee voor de installatie A room for Morandi, die nu in Museum Belvédère wordt getoond.

Van Oosten werd als schilder opgeleid, maar maakt sinds 2005 vooral ruimtelijke installaties met textiel in de hoofdrol. Voor Morandi’s ‘kamer’ koos de kunstenares voor een sobere stof, in een kleur van gebroken wit / beige. ‘De stof herinnerde mij aan het huis van Morandi in Grizzana Morandi. De installatie is geïnspireerd op dat huis, op die plek. Het is een bescheiden huis met een onopgesmukte, maar karakteristieke inrichting. Het is er stil en het uitzicht is prachtig.’ De kunstenares heeft de meubels omkleed met textiel, waardoor alles in de kamer dezelfde kleurtoon heeft. Uiteraard zijn er ook veel stillevens te zien.