Verwacht

Vaste collectie


28 september t/m 15 oktober 2017


In deze periode staat de veelzijdige collectie van het museum centraal, die gebaseerd is op vier belangrijke pijlers. Daarbij is steeds een Friese kunstenaar als vertrekpunt genomen: poëtisch realisme (met Jan Mankes als kernfiguur), lyrisch expressionisme (Gerrit Benner), poëtisch expressionisme (Sjoerd de Vries) en geometrisch-abstract (Thijs Rinsema).


Willem van Althuis -
Bruggetje over de Linde, 1982

Gastexposanten


28 september t/m 15 oktober 2017


In de kabinetten is een aantal verstilde werken van de Nederlandse Nul-kunstenaar Jan Schoonhoven te zien, afkomstig uit een privécollectie. Er is tevens een presentatie van sfeervolle zwart wit foto's die gemaakt zijn door Wim Bosch. De kunstenares Janet Meester toont recent werk. Zij vertelt 'het verhaal van de stilte' in de serie Night prayers, een installatie van drieluiken.

 

Janet Meester - Night prayers, 2015-16

Constructivistische verbanden


21 oktober 2017 t/m 28 januari 2018


In deze tentoonstelling staan de verbanden tussen het constructivisme in Vlaanderen en Noord-Nederland centraal. In de relaties tussen noord en zuid speelden de tijdschriften Het Overzicht en De Driehoek een cruciale rol. Onder aanvoering van redactieleden Jozef Peeters en Michel Seuphor bracht het onder andere kunstenaars samen uit Nederland en Vlaanderen, onder wie Theo van Doesburg, Wobbe Alkema, Karel Maes, Jan van der Zee en Carel Willink.

Het project wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met het FeliXart Museum te Drogenbos en enkele Nederlandse en Vlaamse verzamelaars van Nederlandse en/of Vlaamse constructivistische kunst.

De tentoonstelling zal werk en documenten omvatten van onder anderen Jozef Peeters, Michel Seuphor, Victor Servranckx, Felix de Boeck, Karel Maes, Hendrik Werkman, Wobbe Alkema, Carel Willink, Thijs Rinsema en Jan van der Zee. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Bij deze internationale tentoonstelling geldt een toeslag van 3 euro.


Wobbe Alkema - En passant (1921)


Giorgio Morandi - Natura morta (1951)

Giorgio Morandi en Bologna


24 februari t/m 10 juni 2018


De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) schilderde zowel landschappen als stillevens, maar maakte vooral furore met zijn melancholische weergaven van dicht bijeen geplaatste flesjes, vaasjes en potten. Deze vond hij binnen de beslotenheid van zijn sobere atelier. De kunstenaar leidde een teruggetrokken bestaan. Hij bleef zijn leven lang verbonden met zijn geboorteplaats Bologna en verliet de stad zelden. In deze tentoonstelling worden veel van zijn stillevens getoond, maar er is ook aandacht voor de plaatselijke architectuur. Formele aspecten uit de bouwkunst van Bologna zijn terug te vinden in het werk van de schilder. Dat zorgt voor een verrassende en vernieuwende kennismaking met zijn bijzondere werk!  

De tentoonstelling Giorgio Morandi en Bologna komt tot stand in samenwerking met Museo Morandi (in Bologna) en de Groningse kunstenares Ada Duker.
Zij ontdekte de relatie tussen het werk van Morandi en de architectuur in Bologna. Ze vatte haar bevindingen samen in een reeks  sobere foto’s van architectonische details (zie hieronder), in typerende mediterraanse tinten. De foto's maken ook deel uit van de expositie. Bij deze internationale tentoonstelling geldt een toeslag van 3 euro.