Verwacht


ART NRD


27 t/m 30 september 2018


Tijdens de tweede editie van de kunstbeurs ART NRD biedt Museum Belvédère opnieuw een platform aan kunst uit het noorden. De vierdaagse beurs wordt gepresenteerd in de beide vleugels van het museum.
 

De vaste collectie is dan tijdelijk niet te zien.
 

Deelnemers zijn achttien galeries en kunsthandels uit het noorden en twee gast-galeries uit Amsterdam en Utrecht. Alle tentoongestelde werken zijn te koop!

Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère, ziet het als zijn taak om kunst in en van het noorden te promoten. ‘We willen als museum laten zien hoeveel kwaliteit en cultureel ondernemerschap hier aanwezig is. Niet alleen door het kopen van kunst in het noorden te stimuleren, maar ook door noordelijke kunst buiten de regio onder de aandacht te brengen.’

De eerste editie van ART NRD bleek in een behoefte te voorzien. Meer dan 2500 bezoekers bezochten de beurs en er is  goed verkocht. Het was de bedoeling om de kunstbeurs om de twee jaar te houden, maar voor LF2018 werd een uitzondering gemaakt. ART NRD biedt exclusiviteit en kwaliteit.
meer informatieTjibbe Hooghiemstra - Wâlden (2017)

Tjibbe Hooghiemstra - Wâldman


6 oktober 2018 t/m 27 januari 2019

 

Wâldman is de titel van de multi-mediale tentoonstelling van kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra (Tytsjerk, 1957). Hij is geboren en getogen in de Fryske Wâlden. Hij woonde er meer dan veertig jaar. De afgelopen vier jaar werkte de kunstenaar aan een serie tekeningen, foto’s en schilderijen, die het gebied en zijn bewoners tot onderwerp hebben. Voor de taal is in de expositie een prominente rol weggelegd omdat, zo stelt Hooghiemstra, taal iemands identiteit bepaalt. Voor het literaire deel is samenwerking gezocht met de uit de Wâlden afkomstige schrijvers Nyk de Vries, Tsead Bruinja en Douwe Kootstra. Delen van teksten zullen in de tentoonstelling opduiken als losse regels, woorden en tekstflarden op de wanden. Ook zal er op bepaalde plekken gesproken woord te horen zijn. 

Hooghiemstra reageert in dit persoonlijke project niet alleen op de natuur, maar ook op de geaardheid van de Wâlden. ‘Een kritische echo’, zo omschrijft de kunstenaar zijn project. Hij houdt van het landschap uit zijn jeugd, met de uitgestrekte percelen en boomwallen, maar hij heeft moeite met de mentaliteit van bepaalde streekbewoners: ‘Over soms ernstige zaken wordt niet gesproken. Men draait zich gewoon om en doet of het er niet is. Daar heb ik een pesthekel aan.’

Boek

In de meertalige uitgave Wâldman, zal in tekst en beeld verder op het werk worden ingegaan. Ook zal er in het boek gesproken woord te horen zijn. Het boek zal het midden houden tussen een tentoonstellings-uitgave en een kunstenaarsboek. De opening van de tentoonstelling en de presentatie van het boek vindt plaats in Museum Belvédère. Daarna zullen delen van de tentoonstelling doorreizen naar Keulen, Belfast, Dublin en Tokyo.

Samenvattend

In de tentoonstelling Wâldman reageert Tjibbe Hooghiemstra vooral op de geaardheid of ‘mienskip’ van de Fryske Wâlden. Plekken waar delicten hebben plaats gevonden en onderwerpen als racisme en mishandeling spelen een belangrijke rol. De ambivalente relatie die hij onderhoudt met de streek van zijn jeugd werkte hij vanaf 2014 uit in schilderijen, foto’s en tekeningen.Dick van Arkel
- Sleat / Sloot

 

6 oktober t/m 9 december 2018

 

Het Nederlandse polderlandschap met zijn afgemeten velden, akkers en door knotwilgen omzoomde wegen en sloten vormt één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor beeldend kunstenaar Dick van Arkel. In de tentoonstelling Sleat / Sloot brengt hij uiteenlopend werk van zijn hand in dialoog met hoogtepunten uit de collectie van Museum Belvédère.


FRYSK -
110 jaar schilderkunst in Friesland


15 december 2018 t/m 14 april 2019


Breed overzicht van de schilderkunst in Friesland van 1909 – het jaar waarin Jan Mankes zich vestigt in De Knipe nabij het huidige Museum Belvédère – tot nu.
De schetsmatige selectie vindt plaats naar aanleiding van onderscheidende thema’s en toont de verrassende veelzijdigheid van kunstwerken die in Friesland zijn gemaakt, zowel van gevestigde namen als door minder bekende kunstenaars.

links: Johannes Mulders -
Boerderij in de Stellingwerven (1932)
collectie FB Oranjewoud Gerrit Benner - Fries landschap, water en wolken (z.j.)