Verwacht

Art Noord


21 t/m 24 september 2017

 

Vierdaagse kunstbeurs in Museum Belvédère!

donderdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur,
vrijdagavond tot 21.00 uur

In september vindt in Museum Belvédère de eerste editie plaats van Art Noord, een nieuw initiatief dat een platform biedt aan kunst uit het noorden. De vierdaagse kunstbeurs wordt gepresenteerd in de beide vleugels van het museum en zal worden ingericht in samenwerking met een aantal bevriende galerieën en kunsthandels. Alle tentoongestelde werken zijn te koop.

Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère, ziet het als zijn taak om kunst in en van het noorden te promoten. ‘We willen als museum laten zien hoeveel kwaliteit en cultureel ondernemerschap hier aanwezig is. Niet alleen door het kopen van kunst in het noorden te stimuleren, maar ook door noordelijke kunst buiten de regio onder de aandacht te brengen.’

Het museum ondergaat tijdens Art Noord een complete metamorfose. In de kabinetten, twaalf identieke ruimtes, worden solo-presentaties getoond en in de grote zaal komen de stands van de galeries.

De deelnemers:

Galerie de Roos van Tudor, Galerie de Vis, Galerie Hoogenbosch, Galerie LOOF, Galerie Steven Sterk, Kunsthandel de Vries, Kunsthandel Peter ter Braak, Kunsthandel ter Borg, Kunstruimte Wagemans, Kunstsalon Assen / Ruimte P60, melklokaal, Prentwerk en Philip Elchers.


Het aanbod:

Hoewel het accent ligt op noordelijke kunst, zullen er ook werken te zien zijn van (inter)nationale kunstenaars. Art Noord toont ook Nieuwe Figuratie en werken van onder meer Gerrit Benner, Wim Biewenga, Eugène Brands, Harrie Gerritz, Tjibbe Hooghiemstra, Henrik Kröner, Jan Loman, Stan van Steendam, Martin Tissing, Sjoerd de Vries, Coen Vunderink, Hendrik Werkman en Drewes de Wit. Er is ook een speciaal fotografie kabinet.

 

Constructivistische verbanden


21 oktober 2017 t/m 28 januari 2018


In deze tentoonstelling staan de verbanden tussen het constructivisme in Vlaanderen en Noord-Nederland centraal. In de relaties tussen noord en zuid speelden de tijdschriften Het Overzicht en De Driehoek een cruciale rol. Onder aanvoering van redactieleden Jozef Peeters en Michel Seuphor bracht het onder andere kunstenaars samen uit Nederland en Vlaanderen, onder wie Theo van Doesburg, Wobbe Alkema, Karel Maes, Jan van der Zee en Carel Willink.

Het project wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met het FeliXart Museum te Drogenbos en enkele Nederlandse verzamelaars van Nederlands en Vlaams constructivistische kunst.

De tentoonstelling zal werk en documenten omvatten van onder anderen Jozef Peeters, Michel Seuphor, Victor Sevranckx, Felix de Boeck, Karel Maes, Hendrik Werkman, Wobbe Alkema, Carel Willink, Thijs Rinsema en Jan van der Zee. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Bij deze internationale tentoonstelling geldt een toeslag van 3 euro.


Wobbe Alkema - En passant (1921)