Verwacht


Tony Cragg –
'Points of View'

 

24 april t/m 26 september (in het museumpark
en in vier kabinetten van de westvleugel)

 

Presentatie van zes monumentale sculpturen in het museumpark en kleiner werk in het museum van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg (1949). De beelden van Cragg zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke vormen en bewegingen. Ze nodigen nadrukkelijk uit om er kijkend omheen te lopen in een voortdurende dialoog met de omgeving.


Isabella Werkhoven - 'Prelude'

 

25 juni t/m 26 september 2021

 

Deze kleine presentatie is een selected preview van de grote overzichtstentoonstelling ‘Landschappen aan de buitenrand’ die later plaats zal vinden in Museum Belvédère.

De kunstenares vindt haar inspiratie in urbane landschappen – zoals sportparken en plantsoenen – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult. ‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant. Onlangs verscheen een rijk geillustreerde en forse monografie over het werk van de kunstenares, getiteld Een Boek van Schilderijen / A Book of Paintings


Jan Mankes -
'De dieren en de ziel der dingen'

 

25 juni t/m 26 september 2021 (halve grote zaal)

 

Kleine presentatie waarin schilderijen en werken op papier worden getoond die Mankes maakte van de dieren en vogels in en om zijn huis. Voor Jan Mankes (1889-1920) waren dieren een geliefd thema. Veel dieren observeerde hij in de vrije natuur, andere – zoals konijnen, uiltjes, valken en parelhoenders - liet hij op bestelling komen via zijn weldoener uit Den Haag. In de kleinste dieren herkende hij het bijzondere van Gods schepping en dit werd zijn belangrijkste bron van inspiratie.

Mischa Keijser – 'Protoporphyria'

 

25 juni t/m 26 september 2021 (halve grote zaal)

 

De Nederlandse kunstenaar Mischa Keijser (1974) onderzoekt met fotografie de vaak schurende verhouding tussen mens en natuur. Een groot deel van zijn werk bestaat uit landschappen of mensen die zijn afgebeeld in ongemakkelijke situaties. Een omvangrijke serie nachtfoto’s – waar hij continu aan werkt – heet Protoporphyria, wat verwijst naar een geheimzinnige ziekte die ervoor zorgt dat mensen geen daglicht kunnen verdragen. Keijser begon aan de reeks in 2017. In de afgelopen jaren maakte hij nachtfoto’s in het noorden van Nederland en specifieker nog, in de buurt van Museum Belvédère.


'Arranged Realism'

 

9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022

 

Met deze expositie beweegt Museum Belvédère zich op een volkomen nieuw terrein: die van de games, virtual reality en 3D-prints uit die virtual reality. Arranged Realism is de eerste expositie in Nederland waar op het scherm gecreëerde vormen en kunstwerken met nieuwe technieken naar de werkelijkheid zijn vertaald. Tevens laat de expositie zien hoe kunstenaars binnen virtuele werelden in games kunst scheppen. De tentoonstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Merijn de Boer (Indietopia) uit Groningen. Klik hier voor meer info over een fotowedstrijd digitale fotografie!

Durk van der Meer – Terrarium, 2019
gemaakt met Google Blocks Unity en Substance Painter