Verwacht

Vaste collectie
met gastexposanten

 

1 februari t/m 18 februari 2018

 

Verrassende presentatie met werken uit van de vaste collectie van het museum, in combinatie met het werk van diverse gastexposanten. Nadere info volgt.Robert Zandvliet, zonder titel (1998)


Giorgio Morandi en  Bologna

bestel hier uw tickets!


Giorgio Morandi - Natura morta (1951)

Giorgio Morandi en  Bologna


24 februari t/m 10 juni 2018


De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) schilderde zowel landschappen als stillevens, maar maakte vooral furore met zijn melancholische weergaven van dicht bijeen geplaatste flesjes, vaasjes en potten. Deze vond hij binnen de beslotenheid van zijn sobere atelier. De kunstenaar leidde een teruggetrokken bestaan.

Hij bleef zijn leven lang verbonden met zijn geboorteplaats Bologna en verliet de stad zelden. In deze tentoonstelling worden veel van zijn stillevens getoond, maar er is ook aandacht voor de plaatselijke architectuur. Formele aspecten uit de bouwkunst van Bologna zijn terug te vinden in het werk van de schilder. Dat zorgt voor een verrassende en vernieuwende kennismaking met zijn bijzondere werk!  


De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Museo Morandi in Bologna.
Bij deze internationale tentoonstelling geldt een toeslag van drie euro. 

bestel hier alvast uw tickets!

Ada DukerBij de tentoonstelling 'Giorgio Morandi en Bologna' is de Groningse kunstenares Ada Duker actief betrokken. Zij ontdekte de relatie tussen het werk van Morandi en de architectuur in Bologna. Ze vatte haar bevindingen samen in een reeks  sobere foto’s van architectonische details, in typerende mediterrane tinten. De foto's maken deel uit van de expositie. 


Oase Oranjewoud


16 juni t/m 30 september 2018


‘Oase Oranjewoud’ is een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving, die te zien is in Museum Belvédère, Landgoed Oranjewoud en het museumpark. In het museumgebouw zal aandacht worden besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst met flora en fauna als onderwerp.

In het sfeervolle landhuis van Landgoed Oranjewoud staan de natuuralbums van Jac. P. Thijsse centraal, die hij aan het begin van de vorige eeuw maakte voor Verkade. 
 

Zijn informatieve teksten en de hoge kwaliteit van de illustraties (van Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Cornelis Rol) zorgden ervoor dat de albums al snel een geliefd verzamelobject werden. En dat zijn ze nog steeds...

Tijdens ‘Oase Oranjewoud’ zijn de originele aquarellen voor het eerst sinds lange tijd weer in het openbaar te zien. In het gebied tussen het museum en het landhuis zal aan de hand van kunstwerken, de beleving van de natuur en het landschap geïntensiveerd worden.

Het internationale fotofestival Noorderlicht zal op het onderwerp inspelen met presentaties in het museum en de lommerrijke omgeving van Oranjewoud.


Art Noord


27 t/m 30 september 2018


Vierdaagse kunstbeurs in Museum Belvédère. De succesvolle eerste editie van 2017, vroeg om een vervolg! Art Noord biedt een platform aan kunst uit het noorden en is te zien in de beide museumvleugels. De vaste collectie wordt dan tijdelijk niet getoond. 

Gerenommeerde galerieën en kunsthandels uit het noorden, nemen deel aan Art Noord. Alle tentoongestelde werken zijn te koop!

Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère: ‘We willen als museum laten zien hoeveel kwaliteit en cultureel ondernemerschap hier aanwezig is. Niet alleen door het kopen van kunst in het noorden te stimuleren, maar ook door noordelijke kunst buiten de regio onder de aandacht te brengen.’


Tjibbe Hooghiemstra - Wâlden (2017)

Tjibbe Hooghiemstra - Wâldmannen


6 oktober 2018 t/m 27 januari 2019


De Fryske Wâlden is een gebied met een rijke historie en een kenmerkend landschap. Kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra (1957) heeft er als rasechte ‘waldpyk’ meer dan dertig jaar gewoond. De afgelopen vier jaar werkte hij aan een serie nieuwe tekeningen, foto’s, beelden en schilderijen, die het gebied – dat inmiddels is erkend als Nationaal Landschap - tot onderwerp hebben.

Samen met de dichter Nyk de Vries reageert hij in dit persoonlijke project niet alleen op de natuur, maar ook op de geaardheid van de Wâlden. In het begeleidende meertalige boek  ‘De Wâlden’  zal in tekst en beeld verder op het werk worden in gegaan. Het boek zal het midden houden tussen een tentoonstellingsuitgave en een kunstenaarsboek, en een wezenlijk onderdeel van de expositie vormen.

De première van het boek en de tentoonstelling vindt plaats in Museum Belvédère. Daarna zal de tentoonstelling doorreizen naar Keulen, Belfast, Dublin en Tokyo.


De Friese Salon -
110 jaar schilderkunst in Friesland


30 november 2018 t/m 21 april 2019


Breed overzicht van de schilderkunst in Friesland van 1909 – het jaar waarin Jan Mankes zich vestigt in De Knipe nabij het huidige Museum Belvédère – tot nu. Er wordt naar gestreefd van alle relevante kunstenaars die in Friesland werkzaam zijn geweest of nog zijn, één of enkele werken op te nemen. 

links: Johannes Mulders -
Boerderij in de Stellingwerven (1932)
collectie FB Oranjewoud 


Gerrit Benner - Fries landschap, water en wolken (z.j.)