Verwacht


Dianne Bakker -
'Tuinen der lusten'

 

1 april t/m 20 juni 2021 (halve grote zaal)

 

Presentatie van recente collageschilderingen en kunstenaarsboeken van Dianne Bakker (1958). In haar werk vormen paradijselijke landschappen het decor van doorgaans gruwelijke taferelen, waarin machtsverhoudingen en seksueel misbruik centraal staan. Haar werk beweegt zich voortdurend tussen schoonheid en afgrijzen, verleiding en voyeurisme.

Isabella Werkhoven -
'Landschappen aan
de buitenrand'

 

1 april t/m 20 juni 2021 (halve grote zaal)

 

Tentoonstelling van schilderijen van Isabella Werkhoven (1969). Werkhoven vindt haar inspiratie in urbane landschappen – sportparken, plantsoenen e.d. – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult.

‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek met daarin een overzicht van zeventien jaar werk.


Jan Mankes -
'De dieren en de ziel der dingen'

 

25 juni t/m 26 september 2021 (grote zaal)

 

Kleine presentatie waarin schilderijen en werken op papier worden getoond die Mankes maakte van de dieren en vogels in en om zijn huis. Voor Jan Mankes (1889-1920) waren dieren een geliefd thema. Veel dieren observeerde hij in de vrije natuur, andere – zoals konijnen, uiltjes, valken en parelhoenders - liet hij op bestelling komen via zijn weldoener uit Den Haag. In de kleinste dieren herkende hij het bijzondere van Gods schepping en dit werd zijn belangrijkste bron van inspiratie.


Art Noord

 

29 september t/m 3 oktober 2021

 

Art Noord  biedt een platform aan kunst en kunstenaars uit het noorden.

De vierdaagse kunstbeurs wordt gepresenteerd in de beide vleugels van het museum in samenwerking met uitgenodigde galerieën en kunsthandels. Alle tentoongestelde werken zijn te koop.

Let op! De vaste collectie is dan tijdelijk niet in het museum te zien.


Arranged Realism

 

9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022

 

Met deze expositie beweegt Museum Belvédère zich op een volkomen nieuw terrein: die van de games, virtual reality en 3D-prints uit die virtual reality. Arranged Realism is de eerste expositie in Nederland waar op het scherm gecreëerde vormen en kunstwerken met nieuwe technieken naar de werkelijkheid zijn vertaald. Tevens laat de expositie zien hoe kunstenaars binnen virtuele werelden in games kunst scheppen. De tentoonstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Merijn de Boer (Indietopia) uit Groningen.

Durk van der Meer – Terrarium, 2019
gemaakt met Google Blocks Unity en Substance Painter