Verwacht


Vanaf 23 maart:

 

Knetterijs in Afslag BLV

 

dependance van Museum Belvédère, Mickelersstraat 11 in Heerenveen
TOEGANG GRATIS

 

23 maart t/m 16 juni 2019

 

Knetterijs bestaat uit acht jonge illustratoren: Douwe Dijkstra, Jan Hamstra, Maarten Huizing, Jaime Jacob, Tsjisse Talsma, Senne Trip, Megan de Vos en Kalle Wolters. Zij vonden elkaar tijdens hun opleiding aan Academie Minerva en vormen sindsdien een hecht collectief.

 

De kunstenaars delen een studio in de stad Groningen waar ze hun tijd verdelen tussen individuele freelanceprojecten en gezamenlijke opdrachten. Dit alles met een gezonde rivaliteit en enthousiasme voor hedendaagse illustratie en grafisch ontwerp. Ondanks de overeenkomende interesses varieert het werk van de groep in stijl en handelswijze, van oude disciplines als houtsnede en zeefdruk tot werk dat compleet digitaal wordt uitgevoerd. Elk lid van de groep houdt zich bezig met een afzonderlijk onderdeel, variërend van redactionele illustratie, posterontwerp, boekillustraties, advertenties, animatie tot verpakkingen.

 

 

Selectie van cliënten:

The New York Times, Nautilus, Anorak Magazine, Uitgeverij Prometheus, De Volkskrant, De Correspondent, Longreads, Refinery 29, Airbnb, Campina Friesland, Brouwerij Martinus, De Consumentenbond, Eurosonic Noorderslag, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Groninger Forum, Groningen: City of Talent, Poëziepaleis, Minerva Art Academy.


Jaap Min

 

31 mei t/m 22 september 2019

 

Overzichtstentoonstelling van de West-Friese expressionist Jaap Min (1914-1987). Hij werd geboren in Bergen en werkte daar zijn hele leven. Zijn werk komt voort uit het Bergense expressionisme, maar ontwikkelde zich in een sterk persoonlijke richting. Min legde een opvallende melancholie in het Noord-Hollandse landschap, dat hij schilderde in zware tonen en grove toetsen.

De expositie richt zich volledig op het vrije werk en is tot stand gekomen na grondige selectie. Behalve zijn hoofdthema – het landschap – wordt in de tentoonstelling ook uitgebreid aandacht geschonken aan het portret, het stilleven en Mins religieus getinte werk. Het geheel laat een kunstenaar zien die zijn vertrekpunt vond in het vooroorlogs figuratief expressionisme en die wars van eigentijdse kunstontwikkelingen en zonder veel contacten met de geaccepteerde kunstcircuits zijn eigen weg vervolgde. 

In betrekkelijke afzondering bouwde hij aan een consistent en bijzonder oeuvre, waarvan de hoogtepunten nu eindelijk museaal onder de aandacht worden gebracht in een tentoonstelling en een rijk geïllustreerde catalogus, met teksten van Kester Freriks en Doeke Sijens.


Art Noord

 

26 t/m 29 september 2019

 

Art Noord  biedt een platform aan kunst en kunstenaars uit het noorden.

De vierdaagse kunstbeurs wordt gepresenteerd in de beide vleugels van het museum in samenwerking met uitgenodigde galerieën en kunsthandels. Alle tentoongestelde werken zijn te koop!

Let op! De vaste collectie is dan tijdelijk niet in het museum te zien.


Museum Belvédère
– 15 jaar

 

5 oktober t/m 8 december 2019

 

Een inspirerend overzicht van 15 jaar verzamelen. In het gehele museumgebouw is een ruime keuze uit de collectie te zien, met vertrouwde werken en verrassende vondsten. Wilt u alvast iets lezen over onze topstukken? Dat kan in het boek 'Bekijk het maar'.

bekijken

Martin Jarrie

 

14 december 2019 t/m 29 maart 2020

 

Tentoonstelling van de eigenzinnige en veelzijdige kunstenaar Martin Jarrie. Hij woont en werkt sinds 1981 in Parijs, waar hij wonderbaarlijke werelden creëert. Hij illustreert tevens voor internationale tijdschriften en kranten, zoals Le Monde en The New Yorker. Zijn vaak bekroonde oeuvre wordt nu voor het eerst museaal in Nederland getoond.