Verwacht


Jentsje Popma

 

30 september t/m 5 december 2021 (kabinetpresentatie)

 

Op 30 september hoopt Jentsje Popma 100 jaar te worden. Dat vieren wij met een kabinetpresentatie met landschappen uit onze eigen collectie, de collectie van FB Oranjewoud en bruiklenen van particulieren. De Friese kunstenaar Jentsje Popma (1921) heeft zich in de loop van zijn leven ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar: beeldhouwer, glazenier, tekenaar, kunstschilder en docent aan de kunstacademie

Minerva in Groningen. Beelden en ramen van zijn hand zijn nog steeds zichtbaar in de openbare ruimte. Zijn schilderijen tonen met name landschappen, dijken en de Wadden. Popma legde het weidse Friese landschap vast door er middenin te staan: vol kleur, monumentaal in vlakverdeling en met een bijzonder oog voor het lijnenspel in het landschap. 

Bij uitgeverij Bornmeer is een boek verschenen over het leven en het werk van de kunstenaar onder de titel Jentsje Popma, kunstenaar met een missie. Met teksten van Erik Betten, Susan van den Berg en Jan Henk Hamoen. Tentoonstellingen van Jentjse Popma zijn ook te zien in de Grote Kerk in Leeuwaren (t/m 2 oktober) en in het Fries Museum (van 30 september 2021 t/m 17 april 2022).


Arranged Realism 

Kunst in games

 

9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022 (grote zaal)

 

Wist u dat beeldende kunst een belangrijke rol speelt binnen games? Er zijn zelfs kunstenaars die speciaal voor virtuele werelden kunst maken. Met de tentoonstelling Arranged Realism - Kunst in games begeeft Museum Belvédère zich dit najaar op een volkomen nieuw terrein: die van games en virtual reality. Aan de wanden en in de ruimte van onze tentoonstellingsvleugel zult u 3D-prints uit die werelden aantreffen, en nog veel méér. Je hoeft geen gamer en ook geen kunstkenner te zijn om gegrepen te worden: de expo wordt een beleving voor jong en oud, voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe kunstenaars binnen fantasiewerelden in games kunst scheppen. De tentoonstelling is een initiatief van en wordt ontwikkeld samen met Merijn de Boer van het in Groningen gevestigde Indietopia, een platform voor game-ontwikkeling.

Hoofdbegunstigers: Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland, Stichting FB Oranjewoud, Provincie Friesland en Gemeente Heerenveen.

Fotowedstrijd


In de aanloop naar de tentoonstelling organiseert Museum Belvédère met Merijn de Boer een fotowedstrijd voor gamers. De werken van de winnaars worden opgenomen in de tentoonstelling. Meedoen kan tot 12 oktober 2021!

meer informatie