Verwacht


Oase Oranjewoud


23 juni t/m 23 september 2018


‘Oase Oranjewoud’ is een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving, die te zien is in Museum Belvédère, Landgoed Oranjewoud en het museumpark. In het museumgebouw zal aandacht worden besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst met flora en fauna als onderwerp.

In het sfeervolle landhuis van Landgoed Oranjewoud staan de natuuralbums van Jac. P. Thijsse centraal, die hij aan het begin van de vorige eeuw maakte voor Verkade. 
 

Zijn informatieve teksten en de hoge kwaliteit van de illustraties (van Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Cornelis Rol) zorgden ervoor dat de albums al snel een geliefd verzamelobject werden. En dat zijn ze nog steeds...

Tijdens ‘Oase Oranjewoud’ zijn de originele aquarellen voor het eerst sinds lange tijd weer in het openbaar te zien. In het gebied tussen het museum en het landhuis zal aan de hand van kunstwerken, de beleving van de natuur en het landschap geïntensiveerd worden.

Het internationale fotofestival Noorderlicht zal op het onderwerp inspelen met presentaties in het museum en de lommerrijke omgeving van Oranjewoud.


Noorderlicht

 

23 juni t/m 23 september 2018

 

Met 'IN VIVO', de 25e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie, gaat Noorderlicht in op onze dubbelzinnige relatie met de natuur.

In en om Museum Belvédère wordt fotografische kunst gepresenteerd van een confronterende schoonheid, beelden die zich laten inspireren door een rijke traditie van natuurbeleving. 

'IN VIVO' wordt een hedendaags driedimensionaal natuuralbum met een twist, dat duidelijk maakt hoe zeer onze oprecht liefdevolle natuurbeleving wordt geregisseerd door de sociale en culturele constructies die erachter verscholen gaan.

Noorderlicht wil de bezoeker met 'IN VIVO' bewuster maken van het feit dat de objecten van die beleving, van intieme achtertuinen tot verre natuurgebieden, ingrijpend door ons zijn beïnvloed of zelfs uit het niets gecreëerd.

'IN VIVO' daagt uit en laat de beschouwer op een andere, gelaagde manier kijken naar het levende experiment dat wij natuur noemen.


Art Noord


27 t/m 30 september 2018


Vierdaagse kunstbeurs in Museum Belvédère. De succesvolle eerste editie van 2017, vroeg om een vervolg! Art Noord biedt een platform aan kunst uit het noorden en is te zien in de beide museumvleugels. De vaste collectie wordt dan tijdelijk niet getoond. 

Gerenommeerde galerieën en kunsthandels uit het noorden, nemen deel aan Art Noord. Alle tentoongestelde werken zijn te koop!

Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère: ‘We willen als museum laten zien hoeveel kwaliteit en cultureel ondernemerschap hier aanwezig is. Niet alleen door het kopen van kunst in het noorden te stimuleren, maar ook door noordelijke kunst buiten de regio onder de aandacht te brengen.’


Tjibbe Hooghiemstra - Wâlden (2017)

Tjibbe Hooghiemstra - Wâldmannen


6 oktober 2018 t/m 27 januari 2019


De Fryske Wâlden is een gebied met een rijke historie en een kenmerkend landschap. Kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra (1957) heeft er als rasechte ‘waldpyk’ meer dan dertig jaar gewoond. De afgelopen vier jaar werkte hij aan een serie nieuwe tekeningen, foto’s, beelden en schilderijen, die het gebied – dat inmiddels is erkend als Nationaal Landschap - tot onderwerp hebben.

Samen met de dichter Nyk de Vries reageert hij in dit persoonlijke project niet alleen op de natuur, maar ook op de geaardheid van de Wâlden. In het begeleidende meertalige boek  ‘De Wâlden’  zal in tekst en beeld verder op het werk worden in gegaan. Het boek zal het midden houden tussen een tentoonstellingsuitgave en een kunstenaarsboek, en een wezenlijk onderdeel van de expositie vormen.

De première van het boek en de tentoonstelling vindt plaats in Museum Belvédère. Daarna zal de tentoonstelling doorreizen naar Keulen, Belfast, Dublin en Tokyo.


FRYSK -
110 jaar schilderkunst in Friesland


15 december 2018 t/m 14 april 2019


Breed overzicht van de schilderkunst in Friesland van 1909 – het jaar waarin Jan Mankes zich vestigt in De Knipe nabij het huidige Museum Belvédère – tot nu.
De schetsmatige selectie vindt plaats naar aanleiding van onderscheidende thema’s en toont de verrassende veelzijdigheid van kunstwerken die in Friesland zijn gemaakt, zowel van gevestigde namen als door minder bekende kunstenaars.

links: Johannes Mulders -
Boerderij in de Stellingwerven (1932)
collectie FB Oranjewoud Gerrit Benner - Fries landschap, water en wolken (z.j.)