Verwacht


Jaap Min

 

31 mei t/m 22 september 2019

 

Overzichtstentoonstelling van de West-Friese expressionist Jaap Min (1914-1987). Hij werd geboren in Bergen en werkte daar zijn hele leven. Zijn werk komt voort uit het Bergense expressionisme, maar ontwikkelde zich in een sterk persoonlijke richting. Min legde een opvallende melancholie in het Noord-Hollandse landschap, dat hij schilderde in zware tonen en grove toetsen.

De expositie richt zich volledig op het vrije werk en is tot stand gekomen na grondige selectie. Behalve zijn hoofdthema – het landschap – wordt in de tentoonstelling ook uitgebreid aandacht geschonken aan het portret, het stilleven en Mins religieus getinte werk. Het geheel laat een kunstenaar zien die zijn vertrekpunt vond in het vooroorlogs figuratief expressionisme en die wars van eigentijdse kunstontwikkelingen en zonder veel contacten met de geaccepteerde kunstcircuits zijn eigen weg vervolgde. 

In betrekkelijke afzondering bouwde hij aan een consistent en bijzonder oeuvre, waarvan de hoogtepunten nu eindelijk museaal onder de aandacht worden gebracht in een tentoonstelling en een rijk geïllustreerde catalogus, met teksten van Kester Freriks en Doeke Sijens.


Art Noord

 

26 t/m 29 september 2019

 

Art Noord  biedt een platform aan kunst en kunstenaars uit het noorden.

De vierdaagse kunstbeurs wordt gepresenteerd in de beide vleugels van het museum in samenwerking met uitgenodigde galerieën en kunsthandels. Alle tentoongestelde werken zijn te koop!

Let op! De vaste collectie is dan tijdelijk niet in het museum te zien.


Museum Belvédère
– 15 jaar

 

5 oktober t/m 8 december 2019

 

Een inspirerend overzicht van 15 jaar verzamelen. In het gehele museumgebouw is een ruime keuze uit de collectie te zien, met vertrouwde werken en verrassende vondsten. Wilt u alvast iets lezen over onze topstukken? Dat kan in het boek 'Bekijk het maar'.

bekijken

Martin Jarrie

 

14 december 2019 t/m 29 maart 2020

 

Tentoonstelling van de eigenzinnige en veelzijdige kunstenaar Martin Jarrie. Hij woont en werkt sinds 1981 in Parijs, waar hij wonderbaarlijke werelden creëert. Hij illustreert tevens voor internationale tijdschriften en kranten, zoals Le Monde en The New Yorker. Zijn vaak bekroonde oeuvre wordt nu voor het eerst museaal in Nederland getoond.