Verwacht


ART NRD


27 t/m 30 september 2018


Tijdens de tweede editie van de kunstbeurs ART NRD biedt Museum Belvédère opnieuw een platform aan kunst uit het noorden. De vierdaagse beurs wordt gepresenteerd in de beide vleugels van het museum.
 

De vaste collectie is dan tijdelijk niet te zien.
 

Deelnemers zijn achttien galeries en kunsthandels uit het noorden en twee gast-galeries uit Amsterdam en Utrecht. Alle tentoongestelde werken zijn te koop!

Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère, ziet het als zijn taak om kunst in en van het noorden te promoten. ‘We willen als museum laten zien hoeveel kwaliteit en cultureel ondernemerschap hier aanwezig is. Niet alleen door het kopen van kunst in het noorden te stimuleren, maar ook door noordelijke kunst buiten de regio onder de aandacht te brengen.’

De eerste editie van ART NRD bleek in een behoefte te voorzien. Meer dan 2500 bezoekers bezochten de beurs en er is  goed verkocht. Het was de bedoeling om de kunstbeurs om de twee jaar te houden, maar voor LF2018 werd een uitzondering gemaakt. ART NRD biedt exclusiviteit en kwaliteit.
meer informatieTjibbe Hooghiemstra - Wâlden (2017)

Tjibbe Hooghiemstra - Wâldmannen


6 oktober 2018 t/m 27 januari 2019


De Fryske Wâlden is een gebied met een rijke historie en een kenmerkend landschap. Kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra (1957) heeft er als rasechte ‘waldpyk’ meer dan dertig jaar gewoond. De afgelopen vier jaar werkte hij aan een serie nieuwe tekeningen, foto’s, beelden en schilderijen, die het gebied – dat inmiddels is erkend als Nationaal Landschap - tot onderwerp hebben.

Samen met de dichter Nyk de Vries reageert hij in dit persoonlijke project niet alleen op de natuur, maar ook op de geaardheid van de Wâlden. In het begeleidende meertalige boek  ‘De Wâlden’  zal in tekst en beeld verder op het werk worden in gegaan. Het boek zal het midden houden tussen een tentoonstellingsuitgave en een kunstenaarsboek, en een wezenlijk onderdeel van de expositie vormen.

De première van het boek en de tentoonstelling vindt plaats in Museum Belvédère. Daarna zal de tentoonstelling doorreizen naar Keulen, Belfast, Dublin en Tokyo.FRYSK -
110 jaar schilderkunst in Friesland


15 december 2018 t/m 14 april 2019


Breed overzicht van de schilderkunst in Friesland van 1909 – het jaar waarin Jan Mankes zich vestigt in De Knipe nabij het huidige Museum Belvédère – tot nu.
De schetsmatige selectie vindt plaats naar aanleiding van onderscheidende thema’s en toont de verrassende veelzijdigheid van kunstwerken die in Friesland zijn gemaakt, zowel van gevestigde namen als door minder bekende kunstenaars.

links: Johannes Mulders -
Boerderij in de Stellingwerven (1932)
collectie FB Oranjewoud Gerrit Benner - Fries landschap, water en wolken (z.j.)