Martin Jarrie – Manger avec les yeux

Het werk van de Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) beweegt zich op het grensvlak van schilder- en illustratiekunst. Zijn speelse en soms absurde werken genieten grote bekendheid in Frankrijk en ver daarbuiten. Het oeuvre omvat niet alleen illustraties voor gerenommeerde kranten en tijdschriften, maar bestaat ook uit tekeningen voor jeugdboeken en uitgaven voor volwassenen. De kunstenaar verbindt vele beeldtradities, variërend van oude schilderkunst, naïeve kunst, beeldstrip en illustratie, tot een geheel eigen idioom. In zijn beeldtaal neigt hij soms naar de helderheid van pictogrammen, dan weer naar de realistische verbeelding. Daarbij legt hij in alle gevallen een bijzondere aandacht aan de dag voor kleur en compositie. Deze kwaliteiten en de vele verholen verwijzingen naar persoonlijke herinneringen en universele waarden tillen zijn werk ver uit boven het louter illustratieve.

‘Manger avec les yeux’ (‘met de ogen eten’) is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling (21 december 2019 t/m 5 april 2020) in Museum Belvédère, Heerenveen-Oranjewoud, de eerste museale presentatie van de kunstenaar in Nederland. Het boek is Nederlandstalig en bevat een tekst van Hans Boer, die tevens de expositie samenstelde.

Uitvoering: genaaid gebonden in hardcover

Aantal pagina's: 64, met 40 afbeeldingen

Vormgeving: