Oase Oranjewoud - natuur en focus

Er zijn luisterrijke schilderijen gemaakt van landschappen. Kunstwerken die beroemd zijn geworden en in belangrijke musea hangen. Toch werd de natuur in Nederland nooit mooier verbeeld dan in de 27 albums die de firma Verkade tussen 1905 en 1941 verspreidde. Die albums danken hun grote succes natuurlijk aan de belangrijkste auteur van de reeks, Jacques P. Thijsse. Maar vergeet ook de kwaliteit van de illustraties niet. Dit zijn geen ‘plaatjes’ meer, maar ware kunstwerken! Voor deze uitgave kon Museum Belvédère dankzij het Zaans Museum en de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Verkade gebruik maken van nieuwe foto-opnamen en daarmee recht doen aan de kleurenrijkdom van de originele aquarellen.

Het boek ‘Oase Oranjewoud’ omvat 115 afbeeldingen – waarvan de meeste op ware grootte – van aquarellen van Jan Voerman jr, Cornelis Rol en zijn zoon Henricus Rol. De keuze van de afbeeldingen werd bepaald door de flora en fauna die daadwerkelijk voorkomt in Oranjewoud, het landschapspark waarvan Museum Belvédère onderdeel uitmaakt. Alle bloemen, vlinders, planten, vogels en andere dieren worden in deze uitgave aangeduid met hun Friese, Nederlandse en wetenschappelijke (Latijnse) naam.

De afbeeldingen uit de Verkade-albums worden in deze publicatie afgewisseld met hedendaagse natuurfotografie van Ton Broekhuis. Er is een selectie gemaakt uit zijn reeks ‘De bloei voorbij’, met foto’s over vergaan, afsterven en afscheid. Binnen ‘Oase Oranjewoud’ fungeren ze als krachtige najaarsaccenten te midden van blakend, vroegtwintigste-eeuws lente- en zomeroptimisme.

978-90-5615-464-6

Uitvoering: genaaid en gebonden in hard cover

Aantal pagina's: 184

170 x 110,5 mm