Ruud van Empel – Making Nature

Publicatie over recente fotowerken van beeldend kunstenaar Ruud van Empel (1958). Hij verwierf wereldfaam met zijn fictieve kinderportretten in paradijselijke omgevingen. In zijn nieuwste foto’s is de mens niet langer aanwezig, maar richt hij zich volledig op de natuur. Zoals in Van Empels eerdere series zijn de natuurwerken naar de realiteit gemodelleerd, maar tegelijk ook doordrongen van een geheimzinnige sfeer en vervreemding. Met hun gevoel voor opperste schoonheid passen zij in een romantische traditie, maar er sluimert in de werken ook altijd een gevoel van onbehagen. Bij alle fabelachtige virtuositeit waarmee deze natuurbeelden zijn samengesteld, blijft overduidelijk het bewustzijn dat dit niet ‘echt’ is.

‘Making Nature’ is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling (9 februari t/m 26 mei 2019) in Museum Belvédère, Heerenveen-Oranjewoud. Teksten in Nederlands en Engels. Met een inleiding door Han Steenbruggen (directeur-conservator van Museum Belvédère) en een essay van Ruud Schenk (conservator moderne kunst van het Groninger Museum).

978-90-71139-35-2

Uitvoering: gebrocheerd in soft-cover