7 oktober 2023 – verlengd t/m 11 februari 2024
In de kamers van de westelijke museumvleugel toont Museum Belvédère tekeningen en enkele installaties die Zoltin Peeter gedurende de laatste 25 jaar van zijn leven maakte, in samenhang met werk uit de museale collectie en werk van bevriende kunstenaars onder wie Kaneli Smit, Machteld van Buren, André de Jong, Dolph Kessler, Peter Otto, Egbarta Veenhuizen en Ids Willemsma.
Na zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, de latere Gerrit Rietveld Academie, groeit Zoltin Peeter (1942-2019) met zijn monumentale etsen en ruimtelijk werk in de jaren zestig en zeventig uit tot een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie.
Na een verblijf in Antwerpen besluit hij zich in 1976 te vestigen op het Friese platteland om zich ver van de grote kunstcentra in alle rust te concentreren op zijn werk. Het wordt zijn uitvalsbasis voor vele reizen naar nog noordelijker streken, zoals IJsland en Noorwegen.Vanaf de late jaren tachtig concentreert hij zich steeds meer op het maken van tekeningen, veelal gemaakt naar aanleiding van natuurervaringen.
De IJslandse waterval Dynjandi is daarbij een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. Ter plekke gemaakte impressies van bergketens, vlakten, rivieren en watervallen werkt hij in de afzondering van zijn werkruimten nabij het in het Friese Hallum uit in grotere, zelfs monumentale tekeningen.
Krachtige abstracties van uiteenlopende indrukken brengt hij samen in tekeningen die de sublimatie vormen van natuursensaties – geheel nieuwe beelden met krachtige lijnen en vormen die vooral betekenis geven aan ruimte.
‘Ik wil die natuur juist overwinnen en mijn natuurervaringen gebruiken om een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Het is hetzelfde en tegelijk heel anders. Met dat gegeven kan ik spelen en zo nieuwe bergen scheppen, watervallen, wolken en regenbogen.’
Zoltin Peeter