park



Beeldenpresentatie Herbert Nouwens | LET OP! Op zondag 22 september is Herbert Nouwens aanwezig in Museum Belvédère en geeft om 13.00 uur en om 15.00 uur een gratis instaprondleiding door het museumpark. Meedoen? Dit is alleen mogelijk i.c.m. een geldig entreebewijs voor Museum Belvédère. Graag op de dag zelf melden bij de museumbalie.  

Herbert Nouwens
Belvédère Suite

 

22 juni – 22 september 2024

 

In de zomer van 2024 toont de Nederlandse beeldhouwer Herbert Nouwens (1954) in het Museumpark van Museum Belvédère negen monumentale sculpturen onder de naam Belvédère Suite, naar analogie van de muzikale term. Zes sculpturen zijn geselecteerd uit verschillende periodes uit Nouwens’ omvangrijke oeuvre en drie beelden zijn speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Daarnaast is in de westvleugel van het museum een kamerpresentatie met kleiner werk van zijn hand te zien.

 

Thema's als ‘beweging en verstilling’, ‘vergankelijkheid’ en ‘leven en dood’ staan centraal in het werk van Nouwens. De constructieve en destructieve krachten in onze wereld inspireerden hem tot het maken van zijn nieuwe beelden voor Belvédère Suite. 

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de meerdelige danscomposities uit de Barok, waarbij verschillende dansen naar hun contrastwerking worden geordend. Doordat de uiteenlopende delen van een suite dezelfde toonsoort hebben, vormt het toch een geheel. 

 

Met de selectie en plaatsing van de negen sculpturen in het Museumpark zoekt de kunstenaar naar eenzelfde samenspel tussen de beelden onderling en in verhouding tot het strakke symmetrische ontwerp van het parklandschap.

Nouwens is bekend van zijn doorgaans grote, vaak grillig gevormde beelden van gebruikte materialen – voornamelijk staal ­­– die sporen van een eerder leven in zich dragen.

 

"Ik zie mijn werk als een serie ruimtelijke gedichten, als een vertaling van de spanning tussen het rationele en irrationele."

Herbert Nouwens 

 

Zijn voorkeur voor staal heeft te maken met de grote plastische en constructieve mogelijkheden van het materiaal. Dit resulteert in sculpturen met extreme contrasten, schijnbare gewichtloosheid, of grote volumes die soms heel transparant kunnen zijn.

Staal past ook bij zijn associatieve manier van werken. Nouwens vertaalt zijn indrukken en visie op de wereld in vormen die hij laat groeien door staal te snijden, vervormen, smeden en assembleren.

Deze vertaling voert Nouwens uit volgens de traditie van de naoorlogse beeldhouwkunst, waarbinnen hij een geheel eigen vormentaal heeft ontwikkeld.

 

Kunstwerken van Herbert Nouwens zijn op tal van plekken in Nederland te vinden, zoals Fuga bij de entree van IJmuiden, een zeventien meter hoge open constructie, of De Poort van Bergen, twee gesloten torens van acht meter hoog, bij de entree van het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp. In Amsterdam zijn onder de naam Brettensuite twintig beelden permanent geplaatst langs een wandel- en fietsroute in het Westerpark en het aansluitende natuurgebied de Bretten.

Nouwens genoot zijn opleiding aan de Stadsacademie in Maastricht, die hij in 1977 afsloot met de Henriëtte Hustinkx Prijs. Hij vervolgde zijn studie met een postacademische opleiding aan de Jan van Eyck Academie, eveneens in Maastricht.

In de pers: Sandra Smets schreef een recensie over Herbert Nouwens - Belvédère Suite, Weerbarstig staal dat alle kanten op gaat:

NRC Handelsblad

In de pers: Illand Pietersma schreef een recensie over Herbert Nouwens - Belvédère Suite, Sculpturen abstract als muziek:

Leeuwarder Courant


Het museumpark

Het museumpark

 

Museum Belvédère ligt in het lommerrijke Oranjewoud. Het strak vormgegeven museumgebouw is ontworpen door Eerde Schippers van Inbo architecten uit Heerenveen. Het reliëf in de gevel verwijst subtiel naar het verkavelde weidelandschap.

Het gebouw is dwars op het water van de Prinsenwijk gebouwd, dat in de achttiende eeuw als Grand Canal werd aangelegd door de (tuin)architect Daniël Marot.

In 2004 moderniseerde landschapsarchitect Michael van Gessel het buitengebied. Daarmee is het Museumpark Landgoed Oranjewoud een hedendaagse versie van de oude barok tuin.

Aan weerszijden van het Grand Canal zijn de promenades hersteld, daarnaast zijn door water omgeven hakhoutkavels aangebracht. Het gebied heeft een ecologische rijkdom met verschillende oeverbiotopen. Het onderhoud is in handen van Staatsbosbeheer.

Het park wordt gekenmerkt door een sobere eenvoud, waar rust en ruimte hoogtij vieren. Een museumbezoek kan goed gecombineerd worden met een wandeling door het moderne Museumpark of een langere wandeling door de bossen van Oranjewoud, waarbij ook de Belvédère (uitkijktoren), kan worden beklommen.

Tip: u kunt bij ons een picknickmand bestellen en meenemen op locatie! Mail naar de eigenaar van ons Museumcafé, René van der Meulen: info@horecabelvedere.nl

 


Boekje met wandelroutes


Dit handige boekje bevat informatie over twee landgoedwandelingen die beide starten in Museum Belvédère. De ene wandeling neemt u mee over het historische Landgoed Oranjewoud, de andere wandeling brengt u naar de bijzondere nieuwbouwwijk Skoatterwâld. In het boekje zijn beide wandelingen voorzien van een heldere routekaart, een tijdsindicatie, uitgebreide achtergrondinformatie en uitnodigend beeldmateriaal.

De uitgave kost slechts € 4,95 en is in de museumwinkel te verkrijgen.
 

Rondleiding museumpark


Wilt u meer weten over het Museumpark? Een ervaren rondleider van Staatsbosbeheer informeert u graag over wat er zoal groeit, bloeit en leeft in dit gebied. Een rondleiding duurt iets langer dan een uur en kost
€ 75,- Het maximum aantal deelnemers is twintig personen.
 

 

contactformulier