oostvleugel



De tentoonstelling Het gedroomde museum I is in beide vleugels van Museum Belvédère te zien. 

Het gedroomde museum I

De eigen collectie als reflectie

 

12 oktober 2024 t/m 12 januari 2025

 

In november bestaat Museum Belvédère twintig jaar! In het kader van het twintigjarig bestaan wordt de collectiepresentatie voor het eerst aangevuld met bruiklenen uit bevriende particuliere collecties. Stijl- en geestverwantschappen zijn daarbij leidraad.

Met de eerste editie van Het gedroomde museum wil Museum Belvédère bijzondere dialogen creëren tussen kunstwerken uit zijn collectie en (inter)nationale topstukken. Tevens laat de jubileumexpositie zien hoe nieuwe invalshoeken de blik op vaste waarden voortdurend kan veranderen en verrijken.

Museum Belvédère beschouwt zijn kunstcollectie als onophoudelijke bron van inspiratie voor alle museale activiteiten. Om die collectie telkens weer met frisse blik te kunnen beoordelen, wisselt het dan ook – als enige museum in Nederland – zijn collectiepresentaties drie tot vier keer per jaar rigoureus en vult deze aan met werk van gastexposanten.

Dankzij deze formule kan het museum zijn kunstwerken op zaal tonen in steeds weer verrassende samenstellingen. In de jublieumtentoonstelling geeft Museum Belvédère een nieuwe invulling aan deze formule en vestigt de aandacht op de eigen collectie en op topstukken uit particuliere collecties die zich daartoe verhouden.

In de tentoonstelling Het gedroomde museum I worden hoogtepunten uit de museale collectie aangevuld met schilderijen van:

Leon Adriaans, Ben Akkerman, Wobbe Alkema, Jan Altink, Karel Appel, Armando, Gerrit Benner, Else Berg, Bram Bogart, Günther Borst, Dirk Breed, Jean Brusselmans, Jean Dubuffet, Johan Dijkstra, Ruud van Empel, Edgar Fernhout, Bernard Frize, Leo Gestel, Daan van Golden, Jacoba van Heemskerk, Frieda Hunziker, André de Jong, Bart van der Leck, Albert Marquet, Piet Mondriaan, Giorgio Morandi, Roger Raveel, Leo Schatz, Jan Schoonhoven, Jan Sluijters, Bram van Velde, Geer van Velde, Emo Verkerk, Jan Maarten Voskuil, Sjoerd de Vries, Alex van Warmerdam, Hendrik Werkman, Marthe Wery, Jan Wiegers, Jan Wittenberg en Robert Zandvliet.

Museum Belvédère overweegt in de komende jaren als vervolg op deze bijzondere collectiepresentatie Het gedroomde museum II te organiseren, waarin het de eigen collectie in samenhang wil tonen met topstukken uit andere museale collecties.

In de media: 

"Het Museum Belvédère jubileert: moderne kunst met Friese inbreng" door journalist Abe de Vries in Het Friesch Dagblad (15 oktober 2024)

artikel    

In de media: 

"Spelen met collecties in jarig Belvédère" door journalist Gitte Brugman in de Leeuwarder Courant (12 oktober 2024)

artikel

In de media:

VIDEO: Jubileumtentoonstelling Belvédère met oud en nieuw, bekend en lokaal" door verslaggever Ronnie Porte voor Omrop Fryslân op de openingsdag, zaterdag 12 oktober 2024, in Museum Belvédère.

 

video


Auke de Vries - After the rain

Auke de Vries - After the Rain 

 

10 oktober 2024 - voor onbepaalde tijd

 

In de zomer van 2012 presenteerde Museum Belvédère de tentoonstelling Auke de Vries - Beelden en tekeningen. De sculptuur After the Rain (2001) werd ten tijde van de tentoonstelling op het dak van Museum Belvédère getoond. Twaalf jaar later is het beeld van Auke de Vries (1937) overgedragen aan Museum Belvédère door de P.W. Janssen's Friesche Stichting. 

De P.W. Janssen’s Friesche Stichting stimuleert cultuur, maatschappij en welzijn door diverse projecten en initiatieven financieel te ondersteunen. Bij de gelegenheid van het afscheid van secretaris/penningmeester Bram van der Werf, stelde de stichting voor om hem als afscheidscadeau een kunstwerk in de openbare ruimte aan te bieden. Museum Belvédère initieerde het kunstwerk After the Rain, wat in 2012 zo’n groot succes was. De stichting ging akkoord en het kunstwerk zal voor onbepaalde tijd op het dak van Museum Belvédère te zien zijn.

After the Rain via Berlijn en Istanbul naar Heerenveen

De gespannen relatie tussen stedelijke structuren en maatschappelijke verhoudingen worden in het werk van Auke de Vries niet alleen verkend en verbeeld, maar ook bekritiseerd. Daarbij neemt After the Rain een bijzondere plaats in. Dit symbolisch geladen werk roept onherroepelijk associaties op met de zondvloed en valt te zien als een aanklacht tegen sociaal onrecht.

In 2003 is de sculptuur – die zich met kleppen, luiken en ladders opent naar de omgeving – ‘aangespoeld’ op het dak van Galerie Aedes in Berlijn. In datzelfde jaar werd het geplaatst op het dak van een wolkenkrabber bij een grote verkeersader in het financiële centrum van Istanbul. Het zorgde voor een speelse koppeling van de nadrukkelijke ‘bezetting’ van een locatie en de daarbij horende connotaties.

Auke de Vries over After the Rain

"De sculptuur ontleent zijn vorm voornamelijk aan de informele architectuur van de zogenaamde ‘shantytown’ van Istanbul. De bewoners moesten hun primitieve, zelfgebouwde onderkomens noodgedwongen verlaten om plaats te maken voor een nieuw financieel centrum. After the Rain is naast aanklacht ook een alternatief onderkomen voor de weggejaagde oorspronkelijke bewoners en in zijn verschijning een schril contrast met de rigide architectuur die er voor in de plaats is gekomen." - Auke de Vries

 


GEWEEST: Matinee MB | Lezing Han Steenbruggen

Lezing Han Steenbruggen 
Het gedroomde museum I

 

maandag 6 januari 2025 

 

In het kader van het twintigjarig bestaan wordt de museumcollectie van Museum Belvédère voor het eerst aangevuld met bruiklenen uit bevriende particuliere collecties. Met de eerste editie van Het gedroomde museum wil het museum bijzondere dialogen creëren tussen kunstwerken uit zijn collectie en (inter)nationale topstukken. Tevens laat de jubileumexpositie zien hoe nieuwe invalshoeken de blik op vaste waarden voortdurend kan veranderen en verrijken.

Han steenbruggen, inhoudelijk directeur van Museum Belvédère en samensteller van de tentoonstelling geeft in deze lezing achtergrondinformatie en verdieping. 

Matinee MB | Maandag 6 januari 2025

Programma

 

Lezing & lunch

10.30 uur – inloop met koffie of thee en wat lekkers

11.00 – 12.00 uur – lezing door Han Steenbruggen

Daarna gelegenheid om de expositie te bekijken en/of vragen te stellen.

13.00 uur – aansluitend lunch in het Museumcafé.

ca. 14.00 uur – einde

Kosten: € 40,00  |  € 35,00  (voor Vrienden van Museum Belvédère)


Het gedroomde museum I | oostvleugel: wand met MB kunstwerken in de verkoop | 11 oktober t/m 1 december 2024

Kwadraat MB #50

 

Verkoopexpositie verlengd t/m 1 dece

 

Ter gelegenheid van het verschijnen van het 50e nummer van het museumtijdschrift MB én de 20e verjaardag van Museum Belvédère nodigde het museum bij loting 36 kunstenaars uit een kunstwerk aan te leveren op vierkant formaat. Van alle bijdragen werden op MB-formaat reproducties gemaakt die in een door Gert Jan Slagter ontworpen foedraal werden gebundeld en als 50e nummer werden verspreid. De originele kunstwerken worden van 11 oktober t/m 10 november in de tentoonstelling Het gedroomde museum I gepresenteerd en ter verkoop aangeboden, waarbij de volledige opbrengst ten goede komt aan de kunstenaars.

Indien u belangstelling heeft een van de gepresenteerde kunstwerken te verwerven dan verzoeken wij u per email contact op te nemen met de betreffende kunstenaar. Een lijst met emailadressen ligt bij de balie ter inzage.

Op ons jubileumnummer MB#50 na is het tijdschrift MB niet verkrijgbaar in de losse verkoop. Wilt u MB thuis ontvangen, dan vragen wij u vriend te worden van Museum Belvédère. Als vriend ontvangt u niet alleen MB, een passe-partout die u gratis toegang geeft tot het museum, uitnodigingen voor alle openingen, maar profiteert u ook van andere voordelen.

MB #50

 

 

In de verkoopexpositie is werk te zien van: 

Dianne Bakker, Han Bennink, Hans Boer, Marije Bouman, Danielle van Broekhoven, Bruno van Dijck, Anne Feddema, Theo de Feyter, Diederik Gerlach, Beppie Gielkens, Jochem Hamstra, Hans Hoekstra, Mirjam van Houten, André de Jong, Beppe Kessler, Pieter Knorr, Christiaan Kuitwaard, Sabine Liedtke, Euf Lindeboom, Erik Mattijssen, Olphaert den Otter, Krin Rinsema, Anke Roder, Jan Roos, Erica Scheper, Jan Snijder, Coen Vunderink, Margriet van Weenen, Harry Wolfkamp, Kalle Wolters en Sytse van der Zee.