geschiedenisIn de jaren vijftig van de vorige eeuw droomden drie vrienden van een eigen museum voor moderne kunst: Boele Bregman, Sjoerd de Vries en Thom Mercuur. Ze spraken af dat het museum er zou komen, in Friesland, want daar wilden ze blijven wonen. De schilderijen van Sjoerd de Vries (1941-2020) en Boele Bregman (1918-1980) zouden er tentoongesteld gaan worden en Thom Mercuur (1940-2016) zou directeur worden.

Ruim veertig jaar later werd de droom werkelijkheid. In november 2004 opent Hare Majesteit Koningin Beatrix de deuren van Museum Belvédère, het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het museum toont een collectie kunstwerken van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries, maar laat daarnaast ook werken van geestverwanten uit binnen- en buitenland zien. Voor de Friese kunstenaars wordt Museum Belvédère een thuishaven, een plek die ze als eenlingen in de kunst nooit hebben gehad.

Sinds 2008 is Han Steenbruggen directeur-conservator van Museum Belvédère. Oprichter en oud-directeur/conservator Thom Mercuur is tot zijn dood in 2016 nauw betrokken gebleven bij het museum.