agenda


Arrangement Jeanne Bieruma Oosting 

 

maandag 18 juli 2022

in Museum Belvédère en Beetsterzwaag

 

Deze zomer staat het veelzijdige oeuvre van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) centraal in verschillende exposities in Nederland, waaronder in Museum Belvédère. In het teken van deze Zomer van Jeanne biedt Museum Belvédère op 18 juli een uniek arrangement aan, op twee belangrijke locaties uit Jeanne’s jeugd; Oranjewoud en Beetsterzwaag. De adellijke roots van Jeanne liggen in Friesland en hoewel ze zich elders vestigde, keerde ze later ook vaak naar de provincie terug.  

‘s Ochtends vindt er in Museum Belvédère een lezing plaats van biografe Jolande Withuis, zij schreef in 2021 Geen tijd verliezen over het leven van Jeanne Bieruma Oosting. Bij het aansluitende vraaggesprek met de auteur zal ook Susan van den Berg aanschuiven, samensteller van de expositie en auteur van de catalogus Stoeien met de muzen. Er zal ruimte zijn om vragen te stellen, de biografie en catalogus te kopen en te laten signeren. De tentoonstelling wordt bezocht en hierna wordt een plat du jour geserveerd in het museumcafé. De plat du jour – met Friese en Franse lekkernijen - zal tevens in het teken staan van de “Frieçaise” Jeanne, een benaming die ze voor zichzelf koos.

Na deze uitgebreide lunch zal iedereen met eigen vervoer vertrekken naar Beetsterzwaag, wat vanaf Museum Belvédère zo’n 20 minuten in beslag zal nemen. In de Tropische Kas, in het hart van de Overtuin, zal een verfrissing staan te wachten en wordt de buitentententoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting bezocht onder begeleiding van ervaren rondleiders vanuit Stichting Historisch Beetsterzwaag. De dag wordt afgesloten in het Lycklamahûs, op twee minuten loopafstand vanaf de Tropische Kas, waar Jeanne vaak gelogeerd heeft. Uit het gastenboek worden een aantal anekdotes voorgelezen uit de tijd dat ze daar vaak kwam.

Het programma is als volgt (tijden zijn bij benadering):

10.30 uur:  Ontvangst met koffie/thee en éclair in Museum Belvédère
11.00 uur:  Lezing Jolande Withuis inclusief vraaggesprek en signeersessie
12.30 uur:  Bekijken van de tentoonstelling Stoeien met de muzen
13.00 uur:  Lunch plat du jour
14.00 uur:  Vertrek naar Beetsterzwaag met eigen vervoer
14.30 uur:  Bezoek buitententoonstelling in de Overtuin en de Tropische Kas
15.30 uur:  Afsluiting in het Lycklamahûs


Het zomerse Jeanne Bieruma Oosting arrangement wordt aangeboden in twee opties en vier prijzen: Museumkaart houders/vrienden Museum Belvédère en regulier.

1.) Het gehele programma - Regulier: € 52,- of vrienden/MK houders: € 40,-
2.) Het ochtendprogramma - Regulier: € 42,- of vrienden/MK houders: € 30,- 

bestel hier uw tickets

Nieuwjaarsconcert naar 27 augustus 2022

 

Het laatste Nieuwjaarsconcert is van begin januari verplaatst naar de zomer van 2022. Save the date! Zaterdag 27 augustus vanaf 20.00 uur. Nadere info volgt als de datum verder nadert.

Literaire avonden
met de SLAH

 

In samenwerking met de SLAH (Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen), organiseert Museum Belvédère meerdere literaire avonden per jaar. In het sfeervolle Museumcafé zijn dan schrijvers te gast. Aanmelden kan hier, via de website van de SLAH. U kunt daar ook het programma vinden.