VERWACHT: 2025
uiting geven aan geestelijk leven
verwacht 25 januari t/m 22 juni 2025
De grootste Mankes-tentoonstelling ooit, verspreid over twee musea. Samen met Museum Arnhem laten we Mankes als nooit tevoren zien.
In 2025 presenteren Museum Arnhem en Museum Belvédère een tentoonstellingstweeluik rond het oeuvre van Jan Mankes (1889-1920). De kunstenaar woonde en werkte van 1909 tot 1915 in Friesland en vestigde zich in de laatste jaren van zijn leven in het Gelderse Eerbeek. De twee exposities in Arnhem en Oranjewoud geven een representatief overzicht van een van de meest bijzondere kunstenaars die werkzaam waren aan het begin van de twintigste eeuw.
Binnen de Nederlandse schilderkunst neemt Mankes een unieke plaats in. Zijn inlevingsvermogen zorgt voor het dromerige en doorleefde werk waarmee hij zo geliefd is geworden. Hij wordt gezien als een belangrijke sleutelfiguur tussen de negentiende en twintigste eeuw, en bijzonder is zijn verwantschap met de Tachtigers, het symbolisme en magisch realisme.
Museum Arnhem
Museum Arnhem legt in haar tentoonstelling de nadruk op een overzicht van Mankes’ werk en brengt dat in relatie tot werk van tijdgenoten; kunstenaars die hem inspireerden en kunstenaars die op hun beurt inspiratie vonden in zijn werk.
De focus van de tentoonstelling ligt op zingeving en verstilling in onrustige tijden.
Museum Belvédère
Museum Belvédère concentreert zich voornamelijk op het werk dat Mankes maakte in 1909-1915, de periode waarin hij woonde in het Friese dorp De Knipe en inspiratie ontleende aan de omgeving waar Museum Belvédère is gevestigd.
Deze dubbeltentoonstelling zal in beide musea plaatsvinden van 25 januari tot en met 22 juni 2025.
25 januari – 22 juni 2025
Complementair aan de de tentoonstelling JAN MANKES wordt fluisteringen getoond, met werk van een hedendaagse geestverwant van Jan Mankes: de Nederlandse kunstenaar Oscar Voch (1962). In zijn digitaal fotografische werk toont de kunstenaar verwante verstilde beelden en ingetogen stillevens, vervuld van eenzelfde tijdloosheid.
Aan de basis van de fotowerken van Voch staan grafiek, schilderkunst en fotografie. Met behulp van de computer voegt hij met de hand en met de camera gemaakte beelden samen tot digitale kunstwerken met een geheel eigen poëtische sfeer, die is vervuld van mystiek en weemoed. Zijn fotowerken zijn doorgaans het resultaat van vele voorstudies en eindeloos zoeken naar verstilling, zeggingskracht en stemming. Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie.