Voor de tentoonstellingen tijdens zomer in belvédère (17 juni t/m 24 september) geldt een toeslag van €2,00
17 juni – 24 september 2023 (oostvleugel)
De tentoonstelling REGENERATE maakt deel uit van het Noorderlicht Internationaal Foto Festival 2023. Met regeneratie als thema, brengt Noorderlicht in samenwerking met Museum Belvédère werken samen die de veranderingen onderzoeken die de moderne samenleving onder ogen moet zien. Waar mensen in de wereld van vandaag een gevoel ervaren van ontheemd zijn, betekent regeneratie dat we onszelf en de wereld zien als opgebouwd rond wederkerige relaties waar alle partijen baat bij hebben. Zo’n hernieuwd wereldbeeld betekent dat mensen (inclusief hun technologische verworvenheden) en andere levende wezens van elkaar afhankelijk zijn, voor hun gezondheid, welzijn en voortbestaan.
Door projecten tentoon te stellen vanuit dit nieuwe denken, wil het Foto Festival en Museum Belvédère vragen stellen over waar we naartoe willen en hoe daar te komen, over de tijd waarin we leven en de tijd die nog moet komen.
17 juni – 24 september 2023
(4 kamers westvleugel)
Voor het eerst in 42 jaar vindt er in Nederland een overzichtstentoonstelling plaats van het werk van Tames Oud (1895-1953). Aankomende zomer organiseren Museum Belvédère en de Stichting Amelander Musea in nauwe samenwerking de overzichtstentoonstelling Tames Oud – Eiland van Verlangen.
De overzichtstentoonstelling is in beide musea te zien van 17 juni tot en met 24 september 2023, op Ameland loopt de expositie nog door tot maandag 23 oktober 2023.
In beide tentoonstellingen is er werk uit particuliere collecties te zien, die voor het eerst in lange tijd weer in museale context getoond worden.
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, geschreven door Gitte Brugman.
De tentoonstelling op Ameland zal te zien zijn in de zaal voor tijdelijke exposities in het Cultuur-Historisch Museum Sorgdrager in Hollum en concentreert zich op schilderijen en werken op papier die een relatie onderhouden met het eiland.
De tentoonstelling in Museum Belvédère zal zich vooral richten op de werken met een Vlaamse en Hollandse connectie en is te zien in vier kamers van de westvleugel.
17 juni t/m 24 september 2023 (2 kamers westvleugel)
Giorgio Morandi en Bologna, de succesvolle expositie die het museum in 2018 samenstelde, bestond voornamelijk uit schilderijen van buitenlandse musea. Naar aanleiding van de schenking van een van de topstukken uit Morandi’s oeuvre door een Nederlandse verzamelaar, besloot Museum Belvédère, precies 5 jaar na dato, voor een bijzondere epiloog; een presentatie van Morandi’s uit Nederlands museaal bezit.
De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van Buitenkans, een door de Vereniging Rembrandt en Turing Foundation geïnitieerd project, dat musea in de gelegenheid stelt belangrijke kunstwerken uit grote musea in bruikleen te nemen voor een project dat aan de eigen collectie gerelateerd is.
In een kamer van de westvleugel toont het museum schilderijen van de Italiaanse stillevenschilder uit verschillende Nederlandse collecties, waaronder bruiklenen van:
het Stedelijk Museum te Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, Fondation Custodia te Parijs en twee particulieren.
In een andere museumkamer zal werk komen te hangen van Nederlandse kunstenaars die zich op Morandi inspireerden, onder wie:
Willem Minderman, Ed Dukkers, Willem van Althuis, Agnes van Gelder, Jet van Oosten, Ada Duker en Christiaan Kuitwaard.
17 juni t/m 24 september (1 kamer westvleugel)
Op uitnodiging van Jort en Miriam Mercuur verbleef beeldend kunstenaar Theo de Feyter in de nazomer van 2022 enkele weken in het Tripgemaal te Gersloot, de bakermat van Museum Belvédère. De Feyter legde in vele tekeningen zijn indrukken vast van de ruimte en de vele objecten die Thom Mercuur, oprichter van Museum Belvédère, er tot aan zijn overlijden in 2016 samenbracht. De tekeningen markeren het afscheid van een lange periode waarin het Tripgemaal expositieruimte was en een ontmoetingsplek van kunstenaars, verzamelaars en vrienden.
Het Tripgemaal stond decennialang onder de bezielende leiding van Thom Mercuur en na 2016 tot aan november 2022 onder leiding van Jort en Miriam Mercuur. Inmiddels heeft kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra zijn intrek genomen in het voormalige pompgemaal.
17 juni t/m 24 september (1 kamer westvleugel en Museumpark)
Binnenkort zullen drie installaties van de Nederlandse beeldhouwer en installatiekunstenaar Rob Voerman (1966) te zien zijn in het Museumpark van Museum Belvédère. Tegelijkertijd is er in de westvleugel een kleinere kamerpresentatie te zien die zowel uit grafisch werk, sculpturen als foto’s bestaat. In het Museumpark zijn het veelal stalen beelden gecombineerd met gekleurd glas en een grotere kunst-installatie die voor bezoekers is te betreden.
De monumentale architectonische constructies, beelden, fijnzinnige tekeningen en geënsceneerde foto’s van Rob Voerman zijn verontrustend en verleidelijk tegelijk. Ze schetsen een perfect gebouwde, utopische wereld met apocalyptische trekjes. Een wereld die voortwoekert maar ook beschermt, een wereld die kapot is gegaan maar ook weer uit zijn as herrijst. Daarnaast bezit Voermans werk een belangrijk kritisch component: het centrale perspectief in zijn werk is het zoeken naar alternatieven, meer en andere zienswijzen. Op die manier vervullen Voermans werken naast een esthetische ook altijd een imaginaire wereld.
28 september – 1 oktober 2023 (gehele museum)
Vijfde editie van de Noord-Nederlandse kunstbeurs Art Noord met deelname van voornamelijk Friese, Groningse en Drentse galerieën en kunsthandels.
6 oktober – 31 januari 2024 (oostvleugel)
De tentoonstelling Relaties en Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries was van 7 maart t/m 14 juni 2020 te 'zien' in de westvleugel van Museum Belvédère. Vanwege de coronacrisis was het Museum genoodzaakt om de deuren te sluiten, waardoor de tentoonstelling alleen digitaal bezocht kon worden. We zijn inmiddels drie jaar verder en halen Relaties & Contrasen uit de lockdown!
Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op. Daarbij zocht het echtpaar nadrukkelijk naar kunstwerken die elkaar versterken in relaties en contrasten. Met werk van o.a. Karel Appel, Armando, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning en vele anderen.
6 oktober 2023 – 31 januari 2024 (westvleugel)
De in Amsterdam geboren en getogen kunstenaar Zoltin Peeter (1942-2019) vestigde zich begin jaren zeventig definitief in Friesland. De leegte en stilte van het landschap van Noord Friesland werd zijn domein en uitvalsbasis voor reizen naar nog noordelijker streken in IJsland en Noorwegen. De vele schetsen die hij daar ter plekke maakte, werkte hij in zijn Friese atelier uit in kleinere en monumentale tekeningen, waarin schrift en leegte een wonderlijke symbiose vormen. Zoltin Peeter ontving in 2010 de Gerrit Benner-prijs voor beeldende kunst. De eerste voorbereidingen voor de tentoonstelling in Museum Belvédère werden nog bij leven met hem getroffen.