verwachtVERWACHT IN 2024

let op! voor de tentoonstelling Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth geldt een toeslag van €2,00

 

Museum Belvédère haalt in 2024 de Litouwse grootmeester M.K. Ciurlionis voor het eerst naar Nederland!


Mikalojus Konstantinas Ciurlionis

Beyond Heaven and Earth

 

24 februari t/m 9 juni 2024 (oostvleugel)

 

Museum Belvédère is het eerste museum in Nederland dat een tentoonstelling wijdt aan het werk van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Van 24 februari tot en met 9 juni 2024 vindt de omvangrijke tentoonstelling Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth plaats. Čiurlionis is de belangrijkste componist én beeldend kunstenaar van Litouwen. Kunsthistorici noemen zijn naam in één adem met die van tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky.

Hoewel het werk van Čiurlionis (1875-1911) gedurende de jaren waarin Litouwen deel uitmaakte van de Sovjetunie in het westen vrijwel onbekend bleef, zijn er de laatste decennia door vele grote musea over de hele wereld tentoonstellingen aan hem gewijd. In 2024 biedt Museum Belvédère dit unieke dubbeltalent een podium in Nederland. Het accent van de tentoonstelling ligt op Čiurlionis’ latere werken, geschilderd met temperaverf, waarin hij in zijn geheel eigen symbolistische stijl een symbiose vindt tussen beeldende kunst en muziek.

Beyond Heaven and Earth

 

In plaats van de werkelijkheid – zoals wij die (her)kennen – geeft Čiurlionis met zijn werk een andere wereld weer; die van mythen, sagen, sprookjes en visioenen. De natuur was zijn muze en hij haalde zijn inspiratie uit zowel Litouwse sagen, legenden en volksgeloven als uit niet-westerse culturen, variërend van de Oud-Egyptische, Indiase tot Aziatische. Dat verbeelden van ongekende voorstellingen en werelden loopt als een rode draad door zijn werk.

In de tentoonstelling zullen circa 70 temperaschilderingen van zijn hand te zien zijn, waarin geheimen worden opgeroepen en de aardse wereld wordt verbonden met het bovennatuurlijke.

Het werk van Čiurlionis neemt een unieke plaats in binnen de moderne kunst in Europa. Niet alleen omdat het zo verbonden is met de identiteit van een land dat eeuwenlang werd onderdrukt, maar vooral ook omdat het volstrekt authentiek is in zijn benadering en thematiek.


 

“Vergelijk het met Noorwegen: stel dat je schilder Edvard Munch en componist Edvard Grieg samenvoegt in één persoon, dan heb je een aardig idee.” 

– Rokas Zubovas (1966), pianist 

 

 

"[Zijn] schilderijen doen denken aan A Midsummer Night’s Dream of The Lord of the Rings, terwijl de fantastische stadsgezichten mij doen denken aan de architectuur in Game of Thrones of Fritz Langs film Metropolis uit 1927."

– Kirsty Lang (1962), journalist, Financial Times
(22-09-2022)

 

 

"Het symbolisme zit in zijn bloed.”

– Igor Stravinsky (1882-1971), componist

 

"Zijn oeuvre getuigd van een intensiteit van visie en is in de kern bedoeld om verschillende werelden te overstijgen; om hogere, mystieke gebieden te bereiken waar kunst en muziek, abstractie en figuratie, licht en donker, rust en chaos, natuur en het spirituele in harmonie bestaan.

- Kathleen Soriano (1963), conservator M. K. Čiurlionis: Between Worlds (09/2022 - 03/2023), Dulwich Picture Gallery, Londen

 

“Čiurlionis ontwikkelde zijn schilderkunst ver van de grote Europese kunstcentra, vertrouwde volledig op zijn eigen inzichten en voelde een nauwe, emotionele betrokkenheid met zijn omgeving. Het is bij uitstek dat type kunstenaar waarvoor Museum Belvédère belangstelling koestert.”

– Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère