Gebouw

Het strak vormgegeven museumgebouw is ontworpen door Eerde Schippers van Inbo architecten uit Heerenveen. Het gebouw is innig verbonden met het landschap en de kunst. De donkere basalt gevel valt bijna weg tegen de stammen van de bomen in het museumpark. Alleen de twee openingen van de entree en het restaurant lichten op. Het reliëf in de gevel verwijst subtiel naar het verkavelde weidelandschap.

Het gebouw is dwars op het water van de Prinsenwijk gebouwd, dat in de achttiende eeuw als Grand Canal werd aangelegd door de (tuin)architect Daniël Marot. Boven het water is het museumcafé gesitueerd, een bijna transparante ruimte tussen beide museumvleugels. Het biedt een panoramisch uitzicht op Landgoed Oranjewoud, het vroegere buitenverblijf van de Oranje-Nassau’s.

Binnen het museum prevaleert de kunst boven de architectuur met eenvoudige, regelmatig verdeelde, open kamers in de kabinetten van de westvleugel. Glazen stroken ter hoogte van de plint zorgen voor daglicht en bieden de bezoeker een oriëntatie op het land en het water dat het gebouw omgeeft. In 2006 werd Museum Belvédère verkozen tot BNA-gebouw van het jaar. Het is de belangrijkste Nederlandse architectuurprijs.