Nu te zien

GROTE ZAAL

 

Christiaan Kuitwaard

Licht en Stilte

 

14 april t/m 9 juli 2017

Met Licht en Stilte brengt Museum Belvédère de eerste grote solotentoonstelling van Christiaan Kuitwaard. In zijn werk onderzoekt hij de werking van licht en schaduw. Hij schildert stille objecten en verstilde landschappen, waarbij voorwerpen opdoemen, verschijnen en verdwijnen. De expositie omvat schilderijen, tekeningen en aquarellen.
 
Christiaan Kuitwaard (Sneek, 1965) speelt al jaren een vooraanstaande rol binnen de Friese schilderkunst en brak ook landelijk door toen Joost Zwagerman meerdere werken van hem selecteerde voor zijn tentoonstelling Silence out loud in 2015. Sindsdien was zijn werk vertegenwoordigd op verschillende landelijke podia, waaronder Museum De Fundatie in Zwolle. In de overzichtstentoonstelling Licht en Stilte is een representatieve dwarsdoorsnede van zijn oeuvre te zien. Stillevens van borden en schalen worden afgewisseld met sfeervolle interieurs, of landschappen waarin het zonlicht ritmisch langs opgestelde boomstammen glijdt. Zijn meest recente werk toont bijna abstracte composities van reflecties en schitteringen op water.
 
De kunstenaar onderzoekt de optische effecten die veranderingen van licht opleveren. Hij schildert lichtreflecties of reduceert vormen door ‘vretend licht’. ‘Als ik schilder denk ik in drieën’, zegt Kuitwaard. Wit (licht), zwart (donker) en het grijs dat ertussen zit. Daar kun je alles mee uitdrukken. Dat gebeurt met name door weg te laten, want schilderen is relativeren.’ In zijn kunstwerken worden de grenzen tussen het zichtbare en het onzichtbare aangetast. Voor- en achtergrond vloeien in elkaar over. Hij schildert een wereld als door een matglazen bril: een sobere, schimmige atmosfeer waarin alleen de essentie van het onderwerp overeind blijft.

Over de kunstenaar
Christiaan Kuitwaard volgde zijn kunstopleiding aan Academie Minerva in Groningen en Hogeschool voor de Kunsten in Kampen. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. Museum Belvédère, het Fries Museum en tal van particuliere en bedrijfscollecties. De kunstenaar woont en werkt in Oldeberkoop.

Galerie de Vis
Gelijktijdig aan deze overzichtstentoonstelling is een verkoopexpositie van Christiaan Kuitwaard te zien in Galerie De Vis in Harlingen. Deze is geopend op donderdag en vrijdag (12.30 - 17.00 uur) en op zaterdag vanaf 11.00 uur.

Sponsors
De tentoonstelling en het boek werden mogelijk gemaakt dankzij de Boersma-Adema Stichting, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, de Ottema-Kingma Stichting, De Gijselaar-Hintzenfonds, Friezen om Utens en Binnert Rechtstreeks.
  

 

Rondleidingen van Christiaan Kuitwaard

De kunstenaar geeft rondleidingen door zijn eigen expositie. Die zijn altijd op zaterdag en zondag en duren van 11.30 tot 12.30 uur. De kosten bedragen vijf euro, exclusief museumentree. Data: zondag 30 april, zaterdag 6 mei, zaterdag 13 mei, zondag 21 mei, zondag 11 juni, zaterdag 17 juni, zondag 25 juni, zaterdag 1 juli en zondag 9 juli.

meer informatie

 

Catalogus


Deze rijk geïllustreerde catalogus geeft een representatief overzicht van het werk van Christiaan Kuitwaard. In een uitgebreid interview met kunsthistoricus en NRC-journalist Gijsbert van der Wal, komen zijn beweegredenen, achtergronden en inspiratiebronnen aan bod.

 

bestellen

Speciale editie


Van het boek is ook een unieke uitgave verschenen in een beperkte oplage, genummerd en gesigneerd door de kunstenaar en voorzien van een originele zeefdruk. Deze is door Christiaan Kuitwaard met de hand ingekleurd. Daardoor heeft iedere prent een individueel karakter!

bestellen

Arrangement met hotelovernachting


Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld, inclusief een diner, een overnachting en een ontbijt. U krijgt ook nog eens gratis entree in het museum en ontvangt 10% korting op de catalogus! Het arrangement Christiaan Kuitwaard - Licht en Stilte geldt alleen ten tijde van de gelijknamige tentoonstelling, van 14 april t/m 9 juli 2017.

reserveren

Expositie in de pers


Wat is er tot nu toe verschenen in de pers? De tentoonstelling van Christiaan Kuitwaard kreeg vier sterren in de Volkskrant!

artikel Volkskrant (9 mei 2017)

artikel Friesch Dagblad (15 april 2017)

artikel Leeuwarder Courant (14 april 2017)