Nu te zien


Museum Belvédère en Noorderlicht presenteren:

 

IN VIVO | de natuur van natuur en OASE ORANJEWOUD | natuur en focus

23 juni t/m 23 september 2018

De vaste collectie is tijdelijk niet te zien.

‘Oase Oranjewoud’ is een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving. In het museumgebouw wordt aandacht besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst, met flora en fauna als onderwerp, door verschillende kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Het internationale fotofestival Noorderlicht verzorgt daarbij het aandeel fotografie. De presentatie 'Oase Oranjewoud' wordt organisch en thematisch vervlochten met 'IN VIVO - de natuur van natuur', de 25e Internationale Fotomanifestatie Noorderlicht. 

Museum Belvédère

 

Museum Belvédère is gelegen in het prachtige landgoederengebied van Oranjewoud. In een veelzijdige groepstentoonstelling worden werken getoond van hedendaagse kunstenaars die de natuur eren in verschillende disciplines.

Deelnemers zijn: Jeroen Allart, Arjan van Arendonk, Peter Bastiaanssen, Alice Brasser, Daniëlle van Broekhoven, Ton Broekhuis, Caroline Coolen, Boudewijn Corstiaensen, Alida Everts, Jasper de Gelder, Lauren Hillebrandt, Arja Hop & Peter Svenson, Margot de Jager, Hannie Kamstra, Peter Keizer, Lolkje van der Kooi, Gosse Koopmans, Sandra Kruisbrink, Couzijn van Leeuwen, Jorn van Leeuwen, Marc Mulders, Linda Nieuwstad, Jet Nijkamp, Jet van Oosten & Dineke Oosting, Olphaert den Otter, Anke Roder, Jacobien de Rooij, Caroline Serton, Taco Sipma, Coen Vunderink, Isabella Werkhoven en Ronald Zuurmond.

 


Arjan van Arendonk - The Garden of Eden

Noorderlicht

 

Met 'IN VIVO', de 25e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie, gaat Noorderlicht in op de dubbelzinnige relatie tussen mens en natuur. In Museum Belvédère wordt fotografische kunst gepresenteerd, beelden die zich laten inspireren door een rijke traditie van natuurbeleving. 

'IN VIVO' wordt een hedendaags driedimensionaal natuuralbum met een twist, dat duidelijk maakt hoe zeer onze oprecht liefdevolle natuurbeleving wordt geregisseerd door de sociale en culturele constructies die erachter verscholen gaan.

Noorderlicht wil met 'IN VIVO' bewustzijn creëren over het feit dat de objecten van die beleving - van intieme achtertuinen tot verre natuurgebieden - ingrijpend door de mens zijn beïnvloed of zelfs uit het niets zijn gecreëerd. Daarmee kan de natuur een levend experiment worden genoemd.


Ton Broekhuis - Verkade 25

Museumpark

 

Staatsbosbeheer zal rondleidingen verzorgen door het lommerrijke buitengebied van het museumpark.

‘Oase Oranjewoud’ heeft als doel kunst en natuur op een heel directe manier met elkaar te verbinden en biedt daarmee de mogelijkheid om aan de hand van schilderkunst, fotografie, installaties en toegankelijke illustraties, de natuur intens (en als nieuw!) te beleven.


Ton Broekhuis - Verkade 24

Arrangement met hotelovernachting


Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld, inclusief een diner, een overnachting en een ontbijt.

U krijgt ook nog eens gratis entree in het museum en ontvangt 10% korting op de catalogus van de tentoonstelling 'Oase Oranjewoud'.

Het arrangement geldt alleen ten tijde van de gelijknamige expositie (23 juni t/m 23 september 2018).
 

reserveren


Jeroen Allart - Roodborstje

Met dank aan:

 


Rondleidingen van Staatsbosbeheer door Museumpark

 

diverse data

 

Staatsbosbeheer verzorgt tijdens de tentoonstelling ‘Oase Oranjewoud’ een aantal rondleidingen door het Museumpark. Een deskundige gids vertelt u wat er zoal groeit, bloeit en leeft in dit lommerrijke buitengebied. Een rondleiding duurt anderhalf uur en kost 15 euro (p.p.), inclusief museumentree. Museumkaarthouders betalen 6 euro voor de wandeling. Maximum aantal deelnemers is vijfentwintig personen.


De data zijn:
donderdag 16 augustus, aanvang 13.30 uur
woensdag 19 september, aanvang 13.30 uur

Aanmelden kan bij Museum Belvédère, via 0513-644999 of onderstaande knop.

 

aanmelden

Fotowedstrijd
'Mijn Oranjewoud'

 

i.s.m. de Heerenveense Courant,

u kunt uw bijdrage insturen tot 1 september 2018 

 

Fotografeer de mooiste plekjes uit de omgeving van het museum, het Museumpark en de rest van Oranjewoud! De foto’s worden bekeken door een jury, bestaande uit: Han Steenbruggen (directeur-conservator van Museum Belvédère), Harry de Jong (ex-hoofdredacteur van de Heerenveense Courant), Ernst Brederveld (vakfotograaf) en Jurjen van der Hoek (collectiebeheerder en kunstrecensent). Tijdens de laatste week van de tentoonstelling ‘Oase Oranjewoud’ zullen de prijswinnende foto’s te zien zijn in het museum. In de Heerenveense Courant wordt een selectie gepubliceerd en er zal een artikel worden gewijd aan de winnaar van de fotowedstrijd.

Digitale foto’s kunnen worden gemaild naar info@museumbelvedere.nl, voorzien van contactgegevens van de maker. Wie geen gebruik maakt van internet, kan analoge foto’s met contactgegevens afgeven bij de balie van het museum. 

Workshops over landschaps fotografie

 

diverse data

 

Noorderlicht biedt voor het eerst fotografie workshops aan voor volwassenen. De workshops vinden plaats in en om Museum Belvédère en worden gegeven door fotografie docenten van Noorderlicht die zelf ook fotograaf zijn. 

Iedereen ervaart een landschap op zijn eigen manier. De foto zo vastleggen dat deze in de buurt komt van die ervaring kan soms erg lastig zijn. In deze workshop krijgt u tips om dit voor elkaar te krijgen en foto’s te maken die zich onderscheiden van anderen. 
 

meer informatie

Rondleidingen Noorderlicht

 

diverse data

 

Tijdens de fotomanifestatie IN VIVO is het mogelijk om een rondleiding te volgen door Noorderlicht. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en wordt gegeven voor alle soorten groepen. Groepsgrootte maximaal 15 personen. 

 

meer informatie

Gosse Koopmans tekent live in het Museumcafé

 

In de tentoonstelling ‘Oase Oranjewoud’ is een panorama opgenomen van Gosse Koopmans (1957). Het kunstwerk bestaat uit 36 tekeningen in oliepastel en verbeeldt een oude beuk in de Overtuin in Oranjewoud.

Tijdens de tentoonstellingsperiode werkt hij aan een nieuw panorama. Standplaats is het Museumcafé in Museum Belvédère, onderwerp is het uitzicht, waarbij een relatie wordt gelegd tussen wat zich binnen en buiten afspeelt. Oftewel: het publiek dat aanwezig is in het Museumcafé, zal ook een rol spelen in zijn kunstwerk! Maakte Koopmans in de zomer van 2017 nog een panorama met het zicht op Landgoed Oranjewoud, deze keer richt hij zijn blik op De Knipe. Het werken tussen de mensen biedt hem de kans om te communiceren met bezoekers: ‘Ik kan de mensen iets vertellen over het schilderen zelf. Het geeft mij de gelegenheid om het vak uit te dragen.’

Wilt u de kunstenaar aan het werk zien? Dat kan!

Gosse Koopmans is aanwezig van 13.00 – 17.00 uur in het Museumcafé van Museum Belvédère op de volgende data:
vrijdag 27 juli, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus, 31 augustus, 7 september en 14 september.Gosse Koopmans - Panorama beuk, Overtuin (2018)