Nu te zien


Museum Belvédère en Noorderlicht | Huis van de Fotografie presenteren:

 

IN VIVO | de natuur van natuur

OASE ORANJEWOUD | natuur en focus

De presentatie 'Oase Oranjewoud' wordt organisch en thematisch vervlochten met 'IN VIVO - de natuur van natuur', de 25e Internationale Fotomanifestatie Noorderlicht. In het kader van 'Oase Oranjewoud' is gedurende de periode 23 juni tot 15 juli in het landhuis van Landgoed Oranjewoud een speciale presentatie te zien rond de natuuralbums van Verkade.

Oase Oranjewoud


23 juni t/m 23 september 2018

 

‘Oase Oranjewoud’ is een verrassende en gevarieerde tentoonstelling over natuur en natuurbeleving, die te zien is in Museum Belvédère en Landgoed Oranjewoud. In het museumgebouw wordt aandacht besteed aan moderne en eigentijdse beeldende kunst, met flora en fauna als onderwerp, door verschillende kunstenaars in uiteenlopende disciplines. Het internationale fotofestival Noorderlicht verzorgt daarbij het aandeel fotografie.

Museum Belvédère

 

Museum Belvédère is gelegen in het prachtige landgoederengebied van Oranjewoud. In een veelzijdige groepstentoonstelling worden werken getoond van hedendaagse kunstenaars die de natuur eren in verschillende disciplines.

Deelnemers zijn: Jeroen Allart, Arjan van Arendonk, Peter Bastiaanssen, Alice Brasser, Daniëlle van Broekhoven, Ton Broekhuis, Caroline Coolen, Boudewijn Corstiaensen, Alida Everts, Jasper de Gelder, Lauren Hillebrandt, Arja Hop & Peter Svenson, Margot de Jager, Hannie Kamstra, Peter Keizer, Lolkje van der Kooi, Gosse Koopmans, Sandra Kruisbrink, Couzijn van Leeuwen, Jorn van Leeuwen, Marc Mulders, Linda Nieuwstad, Jet Nijkamp, Jet van Oosten & Dineke Oosting, Olphaert den Otter, Anke Roder, Jacobien de Rooij, Caroline Serton, Taco Sipma, Coen Vunderink, Isabella Werkhoven en Ronald Zuurmond.

 


Arjan van Arendonk - The Garden of Eden

Noorderlicht

 

Met 'IN VIVO', de 25e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie, gaat Noorderlicht in op de dubbelzinnige relatie tussen mens en natuur. In Museum Belvédère wordt fotografische kunst gepresenteerd, beelden die zich laten inspireren door een rijke traditie van natuurbeleving. 

'IN VIVO' wordt een hedendaags driedimensionaal natuuralbum met een twist, dat duidelijk maakt hoe zeer onze oprecht liefdevolle natuurbeleving wordt geregisseerd door de sociale en culturele constructies die erachter verscholen gaan.

Noorderlicht wil met 'IN VIVO' bewustzijn creëren over het feit dat de objecten van die beleving - van intieme achtertuinen tot verre natuurgebieden - ingrijpend door de mens zijn beïnvloed of zelfs uit het niets zijn gecreëerd. Daarmee kan de natuur een levend experiment worden genoemd.

Landgoed Oranjewoud

 

In het sfeervolle landhuis van Landgoed Oranjewoud staan de natuuralbums centraal die de firma Verkade tussen 1905 en 1938 liet verschijnen. De informatieve teksten van Jac. P. Thijsse en de hoge kwaliteit van de illustraties (van Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Cornelis Rol) zorgden ervoor dat de albums al snel een geliefd verzamelobject werden. Dat zijn ze nog steeds...

Bovendien hebben de publicaties bij verschijning een doorslaggevende rol gespeeld bij de kennisverspreiding en popularisering van de Nederlandse natuur. Tijdens ‘Oase Oranjewoud’ zijn de originele aquarellen voor het eerst sinds lange tijd weer in het openbaar te zien.

Landgoed Oranjewoud is geopend van zaterdag 23 juni t/m zondag 15 juli. Op dinsdag t/m zondag, van 11.00 - 17.00 uur. Maandag gesloten. Entree: vijf euro per persoon. Adres: Lindelaan 1, 8453 JD, Oranjewoud. Klik hier voor meer informatie.

 


Ton Broekhuis - Verkade 25

Museumpark

 

Verspreid in het museumpark zullen kunstwerken van verschillende kunstenaars worden opgesteld die een directe relatie onderhouden met de specifieke locatie. Staatsbosbeheer zal rondleidingen verzorgen door dit lommerrijke buitengebied.

‘Oase Oranjewoud’ heeft als doel kunst en natuur op een heel directe manier met elkaar te verbinden en biedt daarmee de mogelijkheid om aan de hand van schilderkunst, fotografie, installaties en toegankelijke illustraties, de natuur intens (en als nieuw!) te beleven.


Ton Broekhuis - Verkade 24Jasper de Gelder - Thornback rays (2017)

Exclusieve aanbieding
voor museumkaarthouders

 

lezing en rondleiding op 25 juni | UITVERKOCHT!

 

De natuur is al eeuwen een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Tijdens 'Oase Oranjewoud' wordt in Museum Belvédère het werk getoond van moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door dit thema lieten inspireren. Ook de vroeg 20e-eeuwse natuuralbums van natuurbeschermer en schrijver Jac. P. Thijsse zijn te zien. Hij maakte deze voor koekjes- en chocoladefabrikant Verkade. De originele aquarellen van de Verkade-albums zijn in het beheer van het Zaans Museum. Hester Wandel, senior-conservator bij dit museum, geeft op maandag 25 juni in Museum Belvédère speciaal voor Museumkaarthouders een lezing over de bijzondere collectie aquarellen. Het museum is dan exclusief voor deze lezing geopend! Daarna volgt een rondwandeling onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer over het schilderachtige landschapspark Oranjewoud.

aanmelden