Kabinetten


Wim vd Veer

 

t/m 22 september 2019

 

Wim van der Veer (1939) woont en werkt in Leeuwarden. Havengezichten, portretten en het (voornamelijk Friese) landschap zijn terugkerende thema’s in zijn werk.

De kunstenaar werkt vaak in de buitenlucht en zet een doek op met sneldrogende acrylverf, om het later in zijn atelier verder uit te werken in olieverf. Hij ziet zijn schilderijen als vensters op een eigen wereld en zoekt de expressie in wat hij ‘gekleurde emotie’ noemt. Zijn werk is nu ook te zien (en te koop!) bij Galerie de Vis in Harlingen.

meer informatie

Wim Biewenga

 

t/m 22 september 2019

 

Wim Biewenga (1939) woont en werkt in Havelte. Hij is autodidact en exposeert vanaf de jaren zeventig regelmatig met zijn herkenbare schilderijen in een eenvoudige, primitief ogende beeldtaal. Aanvankelijk was een fascinatie voor de rechtlijnige structuur van het landschap nog zijn vertrekpunt, maar allengs verdween ook de horizon uit het werk. Wat rest is ruimte en ritme, tot stand gebracht met kleuren, lijnen en abstract geometrische vormen. Een verwijzing naar de werkelijkheid ontbreekt. Het schilderij zelf is werkelijkheid genoeg.

Hans Niemeijer

 

t/m 22 september 2019

 

Hans Niemeijer (1921-1990) werd opgeleid aan de Haagse kunstacademie en vestigde zich vanaf 1973 in Friesland. De selectie titelloze tekeningen die nu in het museum te zien is, stamt uit de late jaren zestig tot halverwege de jaren zeventig. Ze kunnen gezien worden als een picturale voortzetting van l’écriture automatique (het automatisch schrijven). Met een enkelvoudige lijn wordt door de kunstenaar een verwarrende wereld getoond; bekend en vervreemdend tegelijk.

André de Jong

 

t/m 22 september 2019

 

André de Jong (1945) woont en werkt in Broeksterwoude. Hij is opgeleid aan de Academieklas Rijksnormaalschool (Amsterdam) en de Jan van Eyck Academie (Maastricht). Al meer dan vijf decennia verkent hij de grenzen van de tekenkunst. Daarnaast is hij ook performer, fotograaf en conceptueel landschapskunstenaar. Dat is te zien in deze geprojecteerde presentatie waarin foto’s, tekeningen en vastgelegde performances elkaar afwisselen.

Nieuwe schenkingen!

 

Met gepaste trots maken we melding van nieuwe schenkingen die onlangs aan de collectie van Museum Belvédère zijn toegevoegd.

Een omvangrijk schilderij van de Groninger kunstenaar Henri de Wolf (1938-1986) mochten wij ontvangen dankzij de P.W. Janssens Friese Stichting. In de eerste helft van de jaren tachtig was De Wolf de drijvende kracht achter Forma Aktua, een galerie waar talloze veelbelovende jonge kunstenaars exposeerden naast gevestigde namen als Siep van den Berg en Jan van der Zee. De Wolf hield van jazz en zijn schilderijen worden gekenmerkt door een grillige muzikaliteit. Invloeden van de CoBrA-kunst zijn duidelijk zichtbaar.

Van het verzamelaarsechtpaar Rik en Annick van Lochem mochten we twee mooie werken van Jaap Nanninga (1904-1962) ontvangen en enkele substantiële doeken van de schilder, beeldhouwer en dichter Willem Hussem (1900-1974), één van de grootste abstract werkende kunstenaars van de vorige eeuw.

 

Willem Hussem - Compositie


Jaap Nanninga - Compositie

 

grote afbeelding bovenaan:

Henri de Wolf - zonder titel (1960)


Jaap Nanninga - Lhasa III


Willem Hussem - Compositie