Kabinetten


Relaties & Contrasten


de collectie van Hans en Cora de Vries

 

verlengd t/m 12 juli 2020

 

Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op. Daarbij zocht het echtpaar nadrukkelijk naar kunstwerken die elkaar versterken in relaties en contrasten.

De tentoonstelling Relaties & Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries is een vervolg op de tentoonstelling Collection d’art – een galerie, die in 2015 te zien was in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen. Schonk de laatste vooral aandacht aan het galeriebeleid, de expositie in Museum Belvédère concentreert zich volledig op de privéverzameling. Daarin tekenen zich de visie en voorkeuren van Hans en Cora de Vries misschien nog wel scherper af. In het boek dat bij de tentoonstelling verschijnt, probeert kunsthistoricus en publicist Huub Mous deze te duiden en in de context te plaatsen van een voor de kunsten enerverend tijdsgewricht.

De collectie van Hans en Cora de Vries is samengesteld op grond van stilistische verwantschappen en contrasten. In de presentatie van kunstwerken zocht het echtpaar steeds weer naar synergie.

 

In de expositie is werk te zien van: 


Karel Appel, Armando, Georg Baselitz, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Hans van Hoek, Piet Ouborg, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning, Thijs Rinsema, Markus Lüpertz, Bram van Velde en vele anderen.

 

Met dank aan:


De tentoonstelling Relaties en Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries en de bijbehorende catalogus werden mede mogelijk gemaakt door

de Provincie Fryslân
en de Gemeente Heerenveen

Catalogus

 

Bij de expositie is een rijk geïllustreerde uitgave verschenen met een tekst van kunsthistoricus en publicist Huub Mous.

Het boek heeft een groot formaat (24 x 29 cm), telt 168 bladzijden en bevat ruim honderd afbeeldingen in full-colour. Het kost 25 euro.

bestellen

Arrangement met hotelovernachting

 

samen met Golden Tulip Tjaarda in Oranjewoud

 

Wilt u het museum bezoeken en bent u op zoek naar een sfeervolle overnachting? Dan is dit arrangement iets voor u! Het omvat o.a. twee overnachtingen, twee ontbijten, een driegangendiner, gratis entree in het museum en korting op de catalogus van de tentoonstelling.

reserveren