Kabinetten


Joost Swarte

 

21 december 2019 t/m 1 maart 2020

 

De veelzijdige Joost Swarte (1947) viert zijn vijftigjarige jubileum als illustrator, ontwerper en architect. Dat wordt gemarkeerd door een grote overzichtstentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam en een kleine presentatie in Museum Belvédère.

In twee kabinetten zijn tientallen affiches te zien die Swarte in de loop der jaren heeft ontworpen, maar ook vaandels uit de reeks Negen Kunsten te Wapen en zwart-wittekeningen voor het boek Kop en Staart. Het is voor het eerst dat deze tekeningen geëxposeerd worden.

De selectie van Swarte’s werk werd verzorgd door gastcurator Hans Boer die ook tekende voor de samenstelling van de tentoonstelling over de Franse schilder en illustrator Martin Jarrie (1953), in de hoofdzaal van Museum Belvédère. De kunstenaars bewonderen elkaars werk en zijn beide verbonden aan het bekende Amerikaanse tijdschrift The New Yorker.


Jeroen Allart

 

21 dec. 2019 t/m 23 februari 2020

 

Interieurs en landschappen van Jeroen Allart (1970) uit Rotterdam. Zijn werk heeft een verfrissende lichtvoetigheid en wordt gekenmerkt door helderheid en eenvoud. De interieurs lijken een mysterie te herbergen, terwijl de landschappen uitblinken in ruimtelijkheid. Het geheel is kraakhelder geschilderd.


Richard
van den Dool

 

21 dec. 2019 t/m 1 maart 2020

 

Presentatie van schilderijen door Richard van den Dool (1949). Oudere werken die zich laten kwalificeren als koele landschappen, worden afgewisseld met recent werk dat lyrisch en kleurrijk is. De motieven vindt de kunstenaar dicht bij huis. Hij woont en werkt in Dordrecht. 


André
de Jong

 

21 december 2019
t/m 1 maart 2020

 

De ritmische lijnen, verbindingen en structuren in de tekeningen, papierwerken en installaties van de Friese kunstenaar André de Jong (1945) verwijzen naar wat zich in de natuur voltrekt aan ontstaan, scheppen en vergaan.


Marianne Schipaanboord

 

21 december 2019 t/m 23 februari 2020

 

Het leven van Marianne Schipaanboord (1965) voltrekt  zich in stilte. Ze is spastisch, kan niet horen en ook niet praten. Haar artistieke talent biedt de mogelijkheid om met de buitenwereld te communiceren, in aangrijpende tekeningen die worden gerekend tot de outsider art. Op directe, bijna dwingende wijze laat zij zien wat haar bezig houdt. De kwaliteit en schoonheid van haar werk worden door steeds meer mensen herkend. Het Britse Museum of Everything kocht veertig tekeningen voor de vaste collectie. De presentatie is samengesteld door kunstenaar Christiaan Kuitwaard (1965).