Kabinetten


Hendrik Werkman

 

3 oktober 2020 t/m 10 januari 2021

 

Museum Belvédère stelt een coherente reeks kunstwerken van Hendrik Werkman (1882-1945) centraal, één van de belangrijkste modernisten uit Noord-Nederland. Een belangrijk onderdeel van de presentatie zijn de vroege druksels Schoorstenen, Compositie met letter a, Compositie met gewichten en Compositie, een volledige reeks uitgaven The Next Call en één van Werkmans belangrijkste schilderijen Voerman uit 1923.

Deze werken werden door kunstverzamelaars Pleun en Mieke van Toledo in nauwe samenspraak met het museum verworven en als langdurig bruikleen in het museum ondergebracht.

Alle werken zijn afkomstig uit de voormalige collectie van architect en schilder Job Hansen (1899-1960), een vriend van Werkman. Zo werd postuum gestand gedaan aan de wens van Hansen – en de verplichting die dochter Caty Hansen jegens haar vader voelde – ze als groep te waarborgen. De expositie omvat verder druksels uit alle fasen van Werkmans kunstenaarschap. De collectie Van Toledo geeft dan ook een representatief beeld van Werkmans artistieke ontwikkeling.


Met de tentoonstelling en de uitgave Hendrik Werkman – van Voerman tot Baalschem wil Museum Belvédère de aandacht vestigen op een bijzondere Werkman-collectie, maar ook op de betekenis die gepassioneerd particulier collectioneren kan hebben voor musea. Tevens vormt ze een eerbetoon aan de kunstenaar die zijn persoonlijke vrijheid vond in zijn werk en uiteindelijk vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog bij Bakkeveen werd gefusilleerd.

Nieuwe publicatie

 

In de publicatie Van Voerman tot Baalschem staat een coherente reeks kunstwerken van Hendrik Werkman (1882-1945) centraal. Met teksten van verschillende auteurs, waaronder Ploegkenner Han Steenbruggen.

bestellen

Met dank aan

 

Deze presentatie heeft als doel aandacht te vragen voor de kracht van de vaste collectie van Museum Belvédère en is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.


Johan Haanstra

 

3 oktober t/m 13 december 2020

 

Johan Haanstra (1914-1991) begon als succesvol portretschilder en werkte als docent aan de Akademie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. In de jaren zeventig van de vorige eeuw verhuisde hij naar Friesland, waar zijn beeldende werk opvallende nieuwe impulsen kreeg. De vrijheid van het Friese platteland inspireerde hem tot het maken van abstracte composities in heldere kleuren van eenvoudige vormen, lijnen en toetsen in een leeg vlak.

Een selectie van dit werk wordt getoond in Museum Belvédère, ter gelegenheid van het verschijnen van Omstreken, een gedichtenbundel van Útjouwerij DeRyp met teksten van Eppie Dam. Hij schreef sfeervolle gedichten naar aanleiding van de abstracte landschappen van Haanstra. Ze staan zowel Fries- als Nederlandstalig in de bundel, die rijk geïllustreerd is met het werk van de kunstenaar. Zowel het boek als de tentoonstelling zijn een manifestatie van een bijzondere samenkomst tussen tekst, beeld en verbeelding.


De Gebroeders Miedema

 

3 oktober t/m 13 december 2020

introductie portefeuille Gebroeders Miedema

 

‘Eén voor allen, allen voor één’, kenmerkt de samenwerking tussen Harry, Hessel en Peter als De Gebroeders Miedema. Master forever-vormgever Swip Stolk († 2019) zag hun tekeningen van fabeldieren en voelde zich aangetrokken door het mythische in hun werk. Iets dat hij in zijn eigen vormgeving altijd liet meespelen. Hij ontwierp een prentenportefeuille met een ingenieuze uitsparing voor het boekje: Sprookjes van de Gebroeders Miedema, een kunsthistorische toelichting in woord en beeld.

Negen fabeldiertekeningen werden speciaal voor deze map in kostbare prentdruk uitgevoerd. Als extra toevoeging aan elk exemplaar, maakten de broers gezamenlijk een unieke tekening. De wisselwerking tussen kunstenaars en vormgever was verrassend. De weerslag hiervan is te zien in de reeks Gesamtkunstwerk Initial M, die als een los katern in de portefeuille werd opgenomen. De portefeuille is een moderne

versie van het oude prentenalbum voor verzamelaars: je kunt de prenten één voor één bekijken en er op je gemak van genieten. De originele tekeningen van dit ‘kunstwerk op zich’ zijn te zien in de westvleugel van Museum Belvédére. 

De portefeuille is genummerd en gesigneerd verkrijgbaar in de museumwinkel voor 85 euro. Klik hier voor meer informatie.


Marijn de Jong
- 'Greiden'

 

3 oktober 2020 t/m 31 januari 2021

 

'Greiden' (Fries voor weilanden en graslanden) is de titel van de nieuwe road movie over het Friese landschap van fotograaf Marijn de Jong (1975). Het is een film van foto’s, waarin verstilde zwart/wit landschappen van 

het gebied rond Leeuwarden geleidelijk in elkaar overvloeien. Deze beelden worden begeleid door ter plekke opgenomen geluiden van het landschap. Gedurende 16 minuten is er het turen naar een immer veranderende horizon en het  luisteren naar de geluiden, voortgebracht door de mens, de dieren en de elementen.

De film is gemaakt in het kader van de overzichtstentoonstelling Aarde en Wereld in Museum Belvédère van schilder Olphaert den Otter.