Kabinetten

On the Spot


17 juni t/m 17 september 2017


Hoe plaatsen inspirerend kunnen zijn… Directeur-conservator Han Steenbruggen van Museum Belvédère daagde hedendaagse kunstenaars uit om hun liefde voor een plek om te zetten in nieuwe werken. Zo ontstonden schilderijen, foto’s of tekeningen die zijn geïnspireerd door een bijzondere plaats of unieke locatie. Aangevuld met reeds bestaand werk van onder meer Jan Mankes (die woonde en werkte in De Knipe) en Willem van Althuis (die gefascineerd was door de visafslag in Laaksum), is On the Spot een verrassende tentoonstelling over heel ver weg en zeer dichtbij.

De plekken variëren van Syrië tot Friesland en van Wales tot Indonesië. De presentaties zijn thematisch gerangschikt in de kabinetten van de westvleugel van het museum. Er zijn zestien kunstenaars bij On the Spot betrokken. Een overzicht:Theo de Feyter - Palmyra Baalshamin-tempel met Bel-tempel op de achtergrond (2006)

Syrië


Theo de Feyter (1947) kwam voor het eerst in Syrië in de jaren tachtig van de vorige eeuw als archeologiestudent. Sindsdien is hij er vaak naar terug gekeerd: als archeoloog, als reisleider en als kunstenaar. Door de jaren heen heeft hij overal in het land getekend en geschilderd. Hij heeft er gewoond en tentoongesteld. Veel plaatsen die hij heeft geschilderd zijn vernietigd als gevolg van de burgeroorlog. De schilderijen zijn nu dus in dubbele zin herinneringen geworden – niet alleen aan de dierbare momenten waarop ze zijn gemaakt, maar ook aan de niet meer bestaande gebouwen en landschappen. 

Lees ook: 'Hoe bescherm je Syrische kunstschatten na zes jaar burgeroorlog?'
Een artikel geschreven door Theo de Feyter (NRC Handelsblad 2 juni 2017).

artikel over de werken uit Syrië van Theo de Feyter (NRC 4 april 2017)

  

interview met Theo de Feyter (Volkskrant 21 juli 2017)

Indonesië


Presentatie van de aquarellen en dagboeken die Johan Hansen maakte tijdens zijn verblijf als dienstplichtig soldaat in voormalig Nederlands Indië. Hansen maakte zijn impressies in de periode 1947-1950, waarin het Nederlandse leger vaak met geweld, opstandige groeperingen in toom probeerde te houden. De aquarellen laten vooral de schoonheid van het land zien, de dagboeken gaan in op actuele omstandigheden. Het geheel sluit aan op de huidige aandacht voor de koloniale geschiedenis en de politionele acties. Lees hier een artikel over deze bijzondere presentatie, die nu voor het eerst te zien is.


Johan Hansen - Penang Betoel (1949)

De Deelen


Presentatie van schilderijen van Sjoerd de Vries, Jelle Schotanus en Evert de Graaf van het natuurgebied boven Tjalleberd, dat zijn ruige karakter dankt aan vroegere veenafgravingen.


Griekenland

Presentatie van de aquarellen die Ed Dukkers, tijdens vakanties in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, maakte in Griekenland.


Jan Mankes - Woudsterweg bij Oranjewoud (1912)

De Knipe


Dankzij bruiklenen van verschillende musea kan Museum Belvédère beschikken over een mooie groep schilderijen die Jan Mankes heeft gemaakt van de directe omgeving van zijn ouderlijk huis in De Knipe, het Meer en de Woudsterweg. De kunstenaar woonde aan het begin van de vorige eeuw vlakbij de plek waar nu het museum staat.

Over zijn leven en werk heeft Museum Belvédère een publicatie uitgegeven, met teksten van verschillende auteurs. Jan Mankes – in woord en beeld is deels gebaseerd op het thema-nummer over de schilder dat in 2012 door Museum Belvédère werd uitgebracht. Deze uitgave raakte echter al spoedig uitverkocht en om aan de aanhoudende vraag te voldoen, is deze nieuwe druk ontstaan, die echter geen reproductie is van de eerdere editie. Er zijn extra teksten opgenomen, er is nieuw bronnenmateriaal toegevoegd en er worden  andere werken getoond.

bekijk de publicatie

 


Willem van Althuis - Laaksum (1976)

Laaksum


Presentatie van de reeks schilderijen die Willem van Althuis maakte van de visafslag te Laaksum en de foto’s van fotograaf Hans Sas van hetzelfde onderwerp.

Schilderijen en foto’s laten de schoonheid zien van de loods die zijn vroegere functie heeft verloren en dreigt te verdwijnen. Ze geeft aanleiding tot overpeinzing over hoe wij omgaan met erfgoed en hoe kunstenaars ons kunnen wijzen op de bijzondere schoonheid van de dingen die voorbijgaan.


Hans Sas - Laaksum (2013)

Meppel


Presentatie van de tekeningen met tekst die kunstenaar Jan Vegter maakte als herinnering aan het jaar 1939, toen zijn vader als officier werd gelegerd in Meppel en het gezin zich vestigde in het centrum van de Drentse stad. De groep werken geeft goed weer hoe een jongen van acht de aanloop naar de oorlog beleefde.


Jan Vegter - Stationsstraat Meppel (1994)

Rottige Meenthe


Presentatie van de foto’s die fotograaf Ton Broekhuis maakte van riet, rietkragen en rietsnijders in natuurreservaat Rottige Meenthe. In zijn reeks maakt Broekhuis gebruik van uiteenlopende technieken om de effecten van licht, wind en kleur kracht bij te zetten en het gebied te karakteriseren.


Ton Broekhuis - Hotel Riet (2017)

Het strand bij Kijkduin


Video- en fotopresentatie waarin Flora Reznik een artistieke impressie geeft van de werking van de door mensenhanden aangelegde zandmotor bij Kijkduin (nabij Den Haag).

De presentatie geeft inzicht in de effecten van wind en getijden op de Nederlandse kust en in de voortdurende strijd tegen de zee, die - naar verwacht wordt - met de opwarming van de aarde intensiever zal worden.


Flora Reznik - Hole (2016)

En verder...


De andere plekken die centraal staan in de tentoonstelling On the Spot zijn Schotland en Cornwall (met schilderijen van Bruno van Dyck), Wales (impressies in gemengde technieken door Dick van Arkel), Eastermar (panorama's van Gosse Koopmans) en Parklandschappen (tekeningen van Rein Dool).

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Heerenveen 
Provinsje Fryslân

Arrangement met hotelovernachting


Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld, inclusief een diner, een overnachting en een ontbijt. U krijgt ook nog eens gratis entree in het museum en ontvangt 10% korting op het boekje Bekijk het maar!, met korte verhalen over topstukken uit de collectie. Het arrangement On the Spot geldt alleen ten tijde van de gelijknamige tentoonstelling, van 17 juni t/m 17 september.

reserveren

Expositie in de pers


Wat is er tot nu toe verschenen in de pers? Interviews met Theo de Feyter: Nooit meer slapen (hier) en Met het Oog op Morgen (hier). Een artikel over de werken van Johan Hansen over Indonesie is hier te lezen.

'On the Spot' (Leeuwarder Courant, 29-06-2017).pdf