KabinettenJet van Oosten - A room for Morandi (atelieropstelling)

Jet van Oosten - 'A room for Morandi'

 

13 februari t/m 10 juni 2018

 

Parallel aan de grote expositie Giorgio Morandi | Bologna in Museum Belvédère, wordt nieuw werk getoond van de Groningse kunstenares Jet van Oosten (1956). Zij liet zich inspireren door het werk van Morandi, de Italiaanse grootmeester van de twintigste eeuwse stillevenkunst.

Met zijn subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide Giorgio Morandi (1890-1964)  uit tot een icoon, ondanks die schijnbaar eenvoudige thematiek. De tijdloosheid en verstilling in zijn schilderijen, spreken ook veel collega-kunstenaars aan. Niet voor niets wordt hij een painter’s painter genoemd, een voorbeeld voor andere schilders. Jet van Oosten vat zijn werk samen als ‘een ode aan de eenvoud’. Stillevens fascineren haar. De eerste kennismaking met Morandi’s werk stamt uit haar kindertijd. ‘Toen ik later op de kunstacademie een boek in handen kreeg over de kunstenaar, ontdekte ik dat hij de maker was van het stilleven dat vroeger, als reproductie, in de woonkamer van mijn ouderlijk huis hing.’ Ze verdiepte zich in het werk van de schilder en bezocht Italië. Zo ontstond het idee voor de installatie A room for Morandi, die nu in Museum Belvédère wordt getoond.

Van Oosten werd als schilder opgeleid, maar maakt sinds 2005 vooral ruimtelijke installaties met textiel in de hoofdrol. Voor Morandi’s ‘kamer’ koos de kunstenares voor een sobere stof, in een kleur van gebroken wit / beige. ‘De stof herinnerde mij aan het huis van Morandi in Grizzana Morandi. De installatie is geïnspireerd op dat huis, op die plek. Het is een bescheiden huis met een onopgesmukte, maar karakteristieke inrichting. Het is er stil en het uitzicht is prachtig.’ De kunstenares heeft de meubels omkleed met textiel, waardoor alles in de kamer dezelfde kleurtoon heeft. Uiteraard zijn er ook veel stillevens te zien.

Marije Bouman - 'SPLEEN'

 

20 februari t/m 10 juni 2018

 

Het werk van de dichter Jan Slauerhoff (1898 – 1936) inspireerde kunstenares Marije Bouman (1971) tot het maken van een nieuwe reeks van zestien schilderijen. De werken in ‘SPLEEN’ worden gekenmerkt door een melancholieke en oosterse sfeer waarin de zee, en het creëren in eenzaamheid, centraal staat.

Door de rondgang die de schilderijen vormen en het vaste formaat van ieder werk (26 x 36 cm), ontstaat een repetitieve cadans die teruggevonden kan worden in Slauerhoffs gedichten.

Bij ‘SPLEEN’ is een bijzondere publicatie verschenen, van een op het verre oosten geïnspireerde leporello, gestoken in een stevige cassette. De leporello kent dezelfde functie als de traditionele Chinese inktschilderingen, die op een rol werden bewaard en werden uitgerold voor introspectieve doeleinden. De voorliefde voor China van zowel Slauerhoff als Bouman, brengt de gedichten en schilderijen op een natuurlijke wijze samen. ‘SPLEEN’ is verkrijgbaar in de museumwinkel voor 23 euro.


Marije Bouman - SPLEEN (2017)Boele Bregman - Het orgel (1961)

Boele Bregman


1 februari t/m 1 april 2018


Op 9 februari 2018 is het honderd jaar geleden dat Boele Bregman (1918-1980) werd geboren. Om deze bijzondere dichter en kunstenaar te eren, is in Museum Belvédère een klein retrospectief ingericht.

Het werk van Bregman
is kleurrijk, fantasievol  en vervuld van een verlangen naar een betere wereld. De thematiek van de schilderijen, etsen, collages en plastieken is in hoge mate autobiografisch. In een groot deel van zijn werk heeft hij zichzelf afgebeeld of is de voorstelling tot zijn veelbewogen leven te herleiden. 


Zelfportret met naakt (1959)
Annagreet Hoogeland - 
de ene helft van een tweeluik
uit In see fan ljocht

Annagreet Hoogeland

 

13 februari t/m 1 april 2018

 

Aan de hand van een vast gegeven, telkens vastgelegd vanuit eenzelfde perspectief, onderzoekt Annagreet Hoogeland de subtiele en dramatische effecten van weersveranderingen, seizoenswisselingen en tijd. De spanning tussen bestendigheid en vluchtigheid geven de serie hun betekenis. De foto’s uit de serie In see fan ljocht zijn gemaakt aan de hand van de pinholetechniek.  De lange sluitertijd die hierbij nodig is (en de onscherpte vanwege het ontbreken van een lens), verlenen de foto’s hun kenmerkende zachte, dromerige uitstraling.Annagreet Hoogeland - 
de andere helft van een tweeluik
uit In see fan ljocht