AFSLAG BLV

Dependance
van Museum Belvédère 


Museum Belvédère heeft het initiatief genomen om - in samenwerking met de gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School en Museum Heerenveen - tentoonstellingen te programmeren in een dependance: AFSLAG BLV.

Deze is gevestigd in de nieuwe expositieruimte van de Heerenveense School, in het centrum van Heerenveen. De exposities leggen het accent op aanstormend talent. De programmering wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.De Heerenveense School

PUIN HOOP in AFSLAG

 

15 december 2018 t/m 17 maart 2019

De tentoonstelling PUIN HOOP geeft impressies van Syrië voor en tijdens de burgeroorlog.

 

Theo de Feyter

Theo de Feyter (1947) bezocht Syrië vele malen en legde er de rijke cultuur in tekeningen en gouaches vast. In de laatste jaren van de burgeroorlog bezocht hij de plekken die hij zo goed kende opnieuw en werd hij geconfronteerd met de destructieve gevolgen van het geweld. De indrukken daarvan vonden hun weg in nieuwe reeksen.

Giath Taha

De naar Nederland uitgeweken Syrische fotograaf Giath Taha (Damascus 1982) onderzoekt in zijn werk het gecompliceerde karakter van het conflict en de dramatische uitwerking ervan op de Syrische bevolking. In zijn werk staan doorgaans de mensen centraal die proberen te overleven te midden van geweld, verwoesting en angst in huizen die geen beschutting meer bieden.

Theo de Feyter

 

Theo de Feyter (Langedijk 1947, woont en werkt in Amsterdam) bezocht Syrië vele malen als archeoloog en beeldend kunstenaar. Hij maakt landschappen en stadsgezichten en heeft een aantal boeken gepubliceerd over zijn reizen en over de geschiedenis van Syrië.  Hij exposeerde zijn werk in Damascus en Aleppo en in meerdere galeries en musea in Nederland, Duitsland en België, o.a. in Museum Belvédère in Heerenveen, het Dordrechts Museum, het Amsterdams Stadsarchief en Kunstverein Bellevue in Wiesbaden. 

De laatste jaren houdt hij zich intensief bezig met reportagetekeningen, ter plekke gemaakte tekeningen en waterverven, die een documentair karakter hebben. Zij werden gepubliceerd in o.a. NRC Handelsblad, de Volkskrant, Vrij Nederland en het jaarboek Scratches, dat gewijd is aan graphic novels en strips.

Giath Taha

 

Giath Taha (Damascus, 1982, woont en werkt in Utrecht) is een Syrische documentairefotograaf uit Damascus. Hij studeerde toegepaste kunst en fotografie in de Syrische hoofdstad en werkte vervolgens voor diverse Syrische kranten en tijdschriften, waaronder persbureau Reuters. Zijn werk is gepubliceerd in onder andere The New York Times en The Washington Post. 

Zijn meest recente projecten waren onder andere de tentoonstelling ‘Balance’ in het stadhuis van Utrecht, de tentoonstelling ‘Survival’ in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam en in de Library of Congress in Washington DC (VS) en ‘Another day in Aleppo’ in Gallery Kamera 8 in Wexford (Ierland). Daarnaast gaf hij workshops en een masterclass in samenwerking met Foam Fotografiemuseum Amsterdam, i.h.k.v. het project ‘New Perspectives’. 

Rondleiding door
de kunstenaars

 

dinsdag 26 februari 2019

 

De tentoonstelling 'Puin Hoop' van Theo de Feyter en Giath Taha is nog tot en met 17 Maart in AFSLAG BLV (Minckelersstraat 11, Heerenveen) te zien. Door middel van fotografie, gouaches en tekeningen geven zij impressies van Syrië tijdens de burgeroorlog.

Giath Taha is een Syrische fotograaf die in 2013 en 2014 in Aleppo heeft gewerkt, toen daar de oorlog tussen de rebellen en het regime op zijn hoogtepunt was.

Theo de Feyter, kunstenaar en archeoloog, bezocht de stad in 2017, kort na de herovering door het Syrische leger en legde de verwoestingen en de achterge-

-bleven mensen vast in tekeningen, gouaches en foto’s. De twee kunstenaars zullen op 26 februari in AFSLAG BLV aanwezig zijn om u rond te leiden door de tentoonstelling. 
 

De kunstenaars doen uit de eerste hand verslag van hun ervaringen in het Syrische oorlogsgebied. U heeft daarmee een unieke gelegenheid uw kennis en begrip van de actuele gebeurtenissen te verdiepen. Aansluitend is er de mogelijkheid vragen te stellen en een gesprek te voeren.

Aanvang om 14.00 uur in AFSLAG BLV. De rondleiding duurt maximaal een uur. De kosten bedragen 5 euro per persoon (inclusief koffie/thee). Klik op de button hieronder om een kaartje te kopen. Na betaling krijgt u een bevestigingsmail die tevens dient als toegangsbewijs. Graag uitprinten en meenemen!

koop tickets

Adresgegevens

 

AFSLAG BLV
Minckelersstraat 11
8442 CE, Heerenveen

Gevestigd in hetzelfde gebouw als Museum Heerenveen, voorheen Museum Willem van Haren.

Openingstijden

 

dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur
maandag gesloten

de toegang is gratis!
Museumkaart geldig

Met dank aan

 

Prins Bernhard Cultuurfonds
Klaas Dijkstra Fonds
Provincie Fryslân
Gemeente Heerenveen