AFSLAG BLV

Dependance
van Museum Belvédère 


Museum Belvédère heeft het initiatief genomen om - in samenwerking met de gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School en Museum Heerenveen - tentoonstellingen te programmeren in een dependance: AFSLAG BLV

Deze is gevestigd in de nieuwe expositieruimte van de Heerenveense School, in het centrum van Heerenveen. De exposities leggen het accent op aanstormend talent. De programmering wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.De Heerenveense School

Ed Dukkers - Restvormen

 

21 juni t/m 3 november 2019

 

Het schilder- en tekentalent van Ed Dukkers (1923-1996) werd na de oorlog door Nederlandse musea snel opgemerkt. De opmars van CoBrA en de abstracte schilderkunst maakte echter dat de belangstelling voor zijn werk beperkt zou blijven. Dukkers bleef een kunstenaar die vooral waardering vond bij kunstenaars en een kleine groep trouwe verzamelaars. Tot de bewonderaars van zijn werk behoorde ook Thom Mercuur, die in 2005 een tentoonstelling van zijn werk organiseerde in Museum Belvédère.

Plannen om die een vervolg te geven, kon hij zelf niet meer uitvoeren, maar werden overgenomen door Museum Belvédère.

De expositie Ed Dukkers – Restvormen in Afslag BLV is daarvan het uiteindelijke resultaat en tevens de opmaat naar een publicatie die de Stichting Ed Dukkers momenteel voorbereidt.

Ed Dukkers schilderde aanvankelijk in een losse figuratief-expressionistische richting, om zich gaandeweg meer te concentreren op kleur en vorm.

De schilderijen die in Afslag BLV worden getoond laten zien hoe hij onderwerpen analyseerde en terugbracht tot eenvoudige basisvormen. Deze gebruikte hij vervolgens in speelse composities waarin figuratie en abstractie elkaar in spanning houden.


Adresgegevens

 

AFSLAG BLV
Minckelersstraat 11
8442 CE, Heerenveen

Gevestigd in hetzelfde gebouw als Museum Heerenveen, voorheen Museum Willem van Haren.

Openingstijden

 

dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur
maandag gesloten

de toegang is gratis!
Museumkaart geldig

Met dank aan

 

Prins Bernhard Cultuurfonds
Klaas Dijkstra Fonds
Provincie Fryslân
Gemeente Heerenveen