AFSLAG BLV

Dependance
van Museum Belvédère 


Museum Belvédère heeft het initiatief genomen om - in samenwerking met de gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School en Museum Heerenveen - tijdens het culturele jaar  van LF2018 tentoonstellingen te programmeren in een dependance: AFSLAG BLV.

Deze is gevestigd in de nieuwe expositieruimte van de Heerenveense School, in het centrum van Heerenveen. De exposities leggen het accent op aanstormend talent. De programmering wordt financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.De Heerenveense School

PUIN HOOP in AFSLAG

 

De tentoonstelling PUIN HOOP geeft impressies van Syrië voor en tijdens de burgeroorlog.

 

Theo de Feyter (1947) bezocht Syrië vele malen en legde er de rijke cultuur in tekeningen en gouaches vast. In de laatste jaren van de burgeroorlog bezocht hij de plekken die hij zo goed kende opnieuw en werd hij geconfronteerd met de destructieve gevolgen van het geweld. De indrukken daarvan vonden hun weg in nieuwe reeksen.


De naar Nederland uitgeweken Syrische fotograaf Giath Taha (Damascus 1982) onderzoekt in zijn werk het gecompliceerde karakter van het conflict en de dramatische uitwerking ervan op de Syrische bevolking. In zijn werk staan doorgaans de mensen centraal die proberen te overleven te midden van geweld, verwoesting en angst in huizen die geen beschutting meer bieden.

 

Puin Hoop - Giath Taha en Theo de Feyter is te zien van 15 december 2018 tot en met 17 maart 2019.

 

Theo de Feyter

 

Theo de Feyter (Langedijk 1947, woont en werkt in Amsterdam) bezocht Syrië vele malen als archeoloog en beeldend kunstenaar. Hij maakt landschappen en stadsgezichten en heeft een aantal boeken gepubliceerd over zijn reizen en over de geschiedenis van Syrië.  Hij exposeerde zijn werk in Damascus en Aleppo en in meerdere galeries en musea in Nederland, Duitsland en België, o.a. in Museum Belvédère in Heerenveen, het Dordrechts Museum, het Amsterdams Stadsarchief en Kunstverein Bellevue in Wiesbaden. 

De laatste jaren houdt hij zich intensief bezig met reportagetekeningen, ter plekke gemaakte tekeningen en waterverven, die een documentair karakter hebben. Zij werden gepubliceerd in o.a. NRC Handelsblad, de Volkskrant, Vrij Nederland en het jaarboek Scratches, dat gewijd is aan graphic novels en strips.

Giath Taha

 

Giath Taha (Damascus, 1982, woont en werkt in Utrecht) is een Syrische documentairefotograaf uit Damascus. Hij studeerde toegepaste kunst en fotografie in de Syrische hoofdstad en werkte vervolgens voor diverse Syrische kranten en tijdschriften, waaronder persbureau Reuters. Zijn werk is gepubliceerd in onder andere The New York Times en The Washington Post. 

Zijn meest recente projecten waren onder andere de tentoonstelling ‘Balance’ in het stadhuis van Utrecht, de tentoonstelling ‘Survival’ in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam en in de Library of Congress in Washington DC (VS) en ‘Another day in Aleppo’ in Gallery Kamera 8 in Wexford (Ierland). Daarnaast gaf hij workshops en een masterclass in samenwerking met Foam Fotografiemuseum Amsterdam, i.h.k.v. het project ‘New Perspectives’. 

april 2012

 

Giath Taha keert na zijn vlucht uit Syrië weer terug om in Aleppo de revolutie te fotograferen. Het is een hoopvolle tijd. ‘Wanneer ik terugdenk aan Syrië denk ik niet aan mijn geboortestad Damascus, maar aan Aleppo waar ik voor het eerst van mijn leven geproefd heb van de vrijheid waarvoor we in opstand zijn gekomen. Daar ben ik voor het eerst van mijn leven een vrij mens geweest.’  Taha onderzoekt in zijn werk het gecompliceerde karakter en de menselijke kosten van het conflict. Hij focust met name op de mensen die proberen te overleven temidden van geweld en angst in huizen die geen beschutting meer bieden. Zijn werk is tegelijk schrijnend en indringend.  Na anderhalf jaar vertrekt hij definitief uit Syrië, omdat extremistische, islamitische strijdgroepen de revolutie kaapten en het zelfs voor een Syrische fotograaf te gevaarlijk werd om in Aleppo te werken. Maar die eerste periode toen de idealen van vrijheid en waardigheid nog de overhand hadden, zal nooit uit zijn herinnering verdwijnen. Taha’s foto’s zijn een weerslag van die angstige, maar ook hoopvolle dagen.

maart 2017

 

Theo de Feyter keert terug naar Damascus en Homs en naar het zojuist door het regime heroverde Aleppo. Hij bezocht Syrië veelvuldig als archeoloog en kunstenaar – voor het laatst in de lente van 2011 toen de Syrische opstand nog pril was. Hij zag toen hoe het regime zich opmaakte om de revolutie gewelddadig en meedogenloos de kop in te drukken. Zeven jaar later zijn grote delen van Syrië heroverd, ligt het land in puin en leven miljoenen Syriërs als vluchteling in de omringende landen en Europa. De Feyter documenteert wat hij in de door oorlog geteisterde steden aantrof met tekeningen en schilderijen, gevonden voorwerpen en foto’s. De mensen die zijn gebleven proberen hun bestaan weer op te pakken. Tussen de ruïnes gaat het leven door.  In de tentoonstelling worden ook enkele grotere werken gepresenteerd die zijn gemaakt op basis van de tekeningen en foto’s en waarin wordt gereflecteerd op de gevolgen en de betekenis van oorlog.

Adresgegevens

 

AFSLAG BLV
Minckelersstraat 11
8442 CE, Heerenveen

Gevestigd in hetzelfde gebouw als Museum Heerenveen, voorheen Museum Willem van Haren.

Openingstijden

 

dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur
maandag gesloten

de toegang is gratis!
Museumkaart geldig

Met dank aan