AFSLAG BLV


Jorn van Leeuwen
- 'Suilen'

 

voor onbepaalde tijd verlengd

 

Jorn van Leeuwen (1982)  neemt een symbool van gezapigheid als uitgangspunt voor een inmiddels tien jaar durend onderzoek waarin hij de geranium vanuit verschillende perspectieven onderzoekt. Door kweken, stekken, ontwortelen, fotograferen en destilleren komt hij tot nieuwe ideeën, schilderijen, tekeningen, wandkleden en glas-in-lood ramen in vele variaties. 

Hij manipuleert en verknipt de stengels tot een haast onnatuurlijke verschijning. Door de manier waarop van Leeuwen de geraniums neerzet, worden het als het ware portretten. Elke geranium onthult zo, langzaam maar zeker, zijn eigen persoonlijkheid. Gestaag sluipen er nieuwe thema’s en motieven in het werk, altijd uit zijn directe omgeving. 

Bloemen als de sleutelbloem, zonnebloem, aardpeer en droogboeketten uit zijn volkstuin, nemen, al naargelang de seizoenen, de plaats in van de geranium. De achtergronden verruilen het donkerzwarte fond voor patronen uit de Arabische wereld, kozijnen en vitrages uit filmstills, kerkramen, balkonhekjes en bloempotten. 

De tentoonstelling Suilen (schuilen) geeft een klein overzicht van zijn werk waarin hij zoekt naar verstilling en naar spanning, door alledaagse en niet-alledaagse motieven met elkaar te combineren en schept hij werelden om in te schuilen of te verschuilen.

De kunstenaar over deze serie:

 

'Als onze tweejarige zoon Bodo 'suilen' zegt bedoelt hij Schuilen, een lied van Sesamstraat dat hij graag wil horen. Afgelopen zomer brak hij beide beentjes en het lied hielp hem telkens om de pijn even te vergeten. Tientallen keren hebben we het samen gehoord. Het refrein bleef de rest van de zomer in mijn hoofd rondzingen, ook tijdens het schilderen.' 

Laten we schuilen tegen de regen, tegen de regen en tegen de kou... 

'Veel van mijn werk gaat feitelijk over "schuilen" – schuilen achter gordijnen, schuilen achter planten, schuilen achter glas. Mijn laatste schilderij heb ik dan ook de titel Suilen gegeven. Het verbeeldt het uitzicht vanuit ons vakantiehuisje in Gasselte, waar Bodo zijn beentjes brak.'


Dependance
van Museum Belvédère 


Afslag BLV is een dependance van Museum Belvédère in het centrum van Heerenveen. Het biedt een podium aan jong talent en is gratis toegankelijk!

Afslag BLV is een initiatief van Museum Belvédère in samenwerking met de gemeente Heerenveen, stichting De Heerenveense School en Museum Heerenveen. Met dank aan: het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Klaas Dijkstra Fonds, de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.De Heerenveense School

Adresgegevens

 

AFSLAG BLV
Minckelersstraat 11
8442 CE, Heerenveen

Gevestigd in de Heerenveense School, hetzelfde gebouw waar ook Museum Heerenveen is te vinden.

Openingstijden

 

dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur
maandag gesloten

de toegang is gratis!
 

Nu en straks te zien

 

Jorn van Leeuwen – ‘Suilen’

tot onbepaalde tijd verlengd

Nadere gegevens over de rest van het programma worden later bekend gemaakt.