schilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers, fotografen over verval en eindigheid
11 februari t/m 11 juni 2023
In een gevarieerde groepstentoonstelling rond het thema ‘dood’ brengt Museum Belvédère schilderijen, poëzie, beelden en foto’s samen van uiteenlopende Nederlandse kunstenaars.
‘Alles in je leven heeft te maken met het einde ervan’ – Jan Mulock Houwer
‘De dood’ is misschien wel het belangrijkste thema binnen de kunsten. In de tentoonstelling en de begeleidende catalogus Als de Dood wordt het grote thema door kunstschilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers en fotografen van verschillende kanten belicht.
De rol van het museum hierin is faciliterend, waardoor de tentoonstelling vooral een dialoog wordt tussen de kunstenaar en de kijker.
Sommige kunstenaars verbeelden of verwoorden hun persoonlijk verlies, anderen geven vorm aan dood als mysterie of als onderdeel van de natuurlijke cyclus van bloei, verval en versterven. Tezamen vertellen ze het universele verhaal over rouw en acceptatie, zetten ze aan tot overpeinzen en bieden ze troost in schoonheid.
In de omvangrijke tentoonstelling is werk te zien van meer dan zestig kunstenaars uit alle windstreken van Nederland. Het accent ligt volgens de uitgangspunten van het museum, op moderne en eigentijdse kunst vanaf 1900 tot nu. Meerdere kunstwerken en installaties werden speciaal voor de tentoonstelling gemaakt.
In de tentoonstelling is werk te zien van:
Jacques van Alphen, Allie van Altena, Anne van As, Gijs Assmann, Dianne Bakker, Jan de Beus, Willy Boers, Dirk Breed, Koos Breukel, Ton Broekhuis, Johan Creten, Frank Creton, Desirée Dolron, Aline Eras, Anne Feddema, Theo de Feyter, Frans de Geetere, Jasper de Gelder, Ad Gerritsen, Cor Groenenberg, Han van Hagen, Jochem Hamstra, Henk Helmantel, Frank van Hemert, Niek Hendrix, Jan van Herwijnen, Fons Hoiting, Raoul Hynckes, Sjoerd Janzen, André de Jong, Miriam Knibbeler, Pieter Knorr, Jan van der Kooi, Christiaan Kuitwaard, Fred Landsman, Jorn van Leeuwen, Sabine Liedtke, Victor van Loon, Jan Mankes, Erik Mattijssen, Albert Oost, Jet van Oosten, Dineke Oosting, Jeanne Bieruma Oosting, Olphaert den Otter, Hans Rikken, Maartje Roos, Erica Scheper, Tjarda Sixma, Kris Spinhoven, Johannes Steendam, Marijke Stultiens-Thunnissen, Maurice van Tellingen, Els Timmerman, Aat Veldhoen, Aad Verhoog, Emo Verkerk, Henk de Vries, Freark van der Wal, Dirk Wiggers, Marenne Welten, Ids Willemsma, Sytse van der Zee.
Een wezenlijk onderdeel van het project wordt uitgemaakt door de publicatie met beeld, korte verhalen en gedichten, samengesteld door Han Steenbruggen en Susan van den Berg.
Vanuit wetenschappelijke en persoonlijke invalshoeken worden ervaringen met de dood in korte verhalen beschreven door bioloog Midas Dekkers, arts & filosoof Bert Keizer, journalist & columnist Herman Sandman en longarts Sander de Hosson. In de bundel zijn gedichten opgenomen van onder anderen Tine Bethlehem, Remco Campert, Anna Enquist, Kees ’t Hart, Tsjêbbe Hettinga, Rutger Kopland, Jean Pierre Rawie en M. Vasalis.
De expositie en de catalogus Als de Dood werden mogelijk gemaakt door FB Oranjewoud, de Provincie Fryslân en de Gemeente Heerenveen.
Met dank aan alle meedenkers, kunstenaars, dichters, schrijvers, in het bijzonder Pieter de Hart (waar het project begon), Gijsbert van der Wal, Han van Hagen, Ali Huizinga en Midas Dekkers.
schilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers, fotografen
over verval en eindigheid
documentairefilm
Filmmakers Albert Jensma en Jan Bensliman geven in deze korte documentairefilm over de tentoonstelling Als de Dood het woord aan inhoudelijk directeur Han Steenbruggen en kunstenaars Maartje Roos en Han van Hagen.
Op zondag 26 maart 2023, de eerste dag van de zomertijd, is Museum Belvédère ’s middags weer een uur langer geopend. Op deze zondag waarop de zomer officieel van start gaat vindt in het Museumcafé van Museum Belvédère om 16.30 uur een gesprek plaats tussen Coen Verbraak en Els Timmerman. Een mooie verdieping op onze tentoonstelling Als de Dood.
Coen Verbraak
Coen Verbraak is journalist, documentaire- en programmamaker. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn interviews voor de tv-programma’s Kijken in de ziel en Over Leven. In dat laatste nog lopende programma voor HUMAN spreekt hij met uiteenlopende mensen voor wie het leven op scherp kwam te staan. Verbraak won verschillende prijzen voor zijn interviews en publiceerde meerde boeken, waaronder het in 2020 verschenen Oorlogskinderen.
Els Timmerman
Timmerman woont en werkt in Amsterdam en was getrouwd met tekenaar/kunstenaar Peter van Straaten (1935-2016). Na zijn overlijden werden rouw en verlies de belangrijkste onderwerpen in haar werk. Zelf verklaart ze daarover: ’Zes jaar geleden stierf mijn lief Peter, waardoor ’rouw’ het onderwerp van mijn schilderijen werd. Ik had geen keus. Het is niet zo dat het schilderen van dit thema troost bood. Maar ik wist hierdoor wél de gang naar mijn atelier te maken en het op te brengen mijn kwast te pakken.' Een keuze uit haar recente reeks schilderijen Oasis is thans opgenomen in de tentoonstelling Als de Dood.
In een ongeveer veertig minuten durend gesprek zal Coen Verbraak in gesprek gaan met de kunstenares over haar werk, de tentoonstelling en haar persoonlijke ervaringen met verlies en verder leven.
Het gesprek tussen Verbraak en Timmerman op zondag 26 maart om 16.30 uur is vrij toegankelijk met een geldig toegangsbewijs voor het Museum.
Het Museumcafé zal voor deze gelegenheid langer geopend zijn. Na het interview kunt u rustig de tijd nemen om na te praten met een hapje en drankje.