ART NOORD 4


Art Noord 4

6 t/m 9 oktober 2022


Vierdaagse kunstbeurs in Museum Belvédère,
donderdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Entree:
toegang Art Noord:  € 15,-
museumkaarthouders:  € 3,-
passepartout voor alle vier dagen: € 20,-

Activiteiten tijdens Art Noord: in het weekend wordt 2 x een lezing aangeboden en 2 x een stoomcursus georganiseerd. Lees de details hieronder! Kunstenaars Christiaan Kuitwaard en Gosse Koopmans zijn alle dagen aanwezig voor live tekensessies. Bezoek ook onze Facebook pagina, kijk op Instagram of ons YouTube kanaal.


 

bekijk hier de folder

Interview met directeur-conservator 

 

zaterdag 8 en zondag 9 oktober
van 11.00 tot 12.00 uur

Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère, wordt geïnterviewd over het pas verschenen collectieboek Verzamelde Werken. Aan de hand van het collectieboek zal hij vertellen over het onstaan van de collectie, wat er in de jaren verzameld is en hoe hij de toekomst van de collectie voor zich ziet. 

Opgeven kan hier. Graag duidelijk aangeven voor welke lezing u zich aanmeldt!

aanmelden

Stoomcursus kunst kijken 

 

zaterdag 8 en zondag 9 oktober
van 14.00 tot 15.00 uur

Stoomcursus Kunst kijken, kopen en verzamelen door Manuela Klerkx, die samen met Oscar van Gelderen het boek Ontroerend goed – Van kunst kijken naar kunst kopen publiceerde. Manuela Klerkx is bemiddelaar voor kunstenaars en adviseur van galerieën en musea. Het boek dat ze samen met Van Gelderen schreef, geeft inzicht in het galerie- en veilingwezen en toont op aanstekelijke wijze aan dat het kopen van kunst niet ingewikkeld en kostbaar hoeft te zijn.

Opgeven kan hier. Graag duidelijk aangeven voor welke lezing u zich aanmeldt!


 

aanmelden

Tickets Art Noord

 

U kunt hier losse tickets of een passe-partout bestellen voor ART NOORD, ga daarvoor naar één van de data van de beurs (6, 7, 8 of 9 oktober) en kies een tijdsslot (maakt niet uit welke). Maak vervolgens uw keuze welk ticket u wilt bestellen.
 


 

bestellen

Let op! 

 

Bent u van plan om zaterdag 8 oktober naar de kunstbeurs Art Noord te komen? Wij ontvangen u graag! Maar houd alstublieft rekening met het volgende: de kleine parkeerplaats - vlakbij het museum - is niet beschikbaar. 

 

Zaterdag 8 oktober aangepast parkeren!

 

Vanwege festiviteiten in De Knipe is de kleine parkeerplaats bij het museum op zaterdag 8 oktober niet in gebruik. U wordt verzocht om dan te parkeren bij de grote parkeerplaats, aan het begin van het museumpark bij de woonwijk Skoatterwâld. Daarna is het een paar minuten lopen naar het museum. De routebeschrijving is hieronder te vinden.

meer informatie

Art Noord
biedt een platform aan kunst uit het noorden.

Art Noord
wordt met Friese, Groningse en Drentse galerieën georganiseerd in beide museumvleugels, maar kent ook deelnemers uit andere delen van het land.


De vaste collectie is dan tijdelijk niet te zien!
 

Art Noord
vestigt de volle aandacht op het noordelijke kwaliteitsaanbod, variërend van regionaal, nationaal tot internationaal, van schilderkunst tot fotografie.

Art Noord
wil de belangstelling voor kunst stimuleren en verleiden tot ontmoeten, kijken en kopen.

De deelnemers:
ALTA BOSCA, Contempo, Galerie de Roos van Tudor, Galerie de Vis, Galerie Frank Welkenhuysen, Galerie Getekend, Galerie Hoogenbosch, Galerie LYTS, galerie with tsjalling:, Kunsthandel en Galerie de Vries, Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg, Kunsthandel Peter ter Braak, Kunstlokaal №8, Kunstruimte Wagemans, Philip Elchers, Prentwerk, RUEB Modern and Contemporary Art.


ALTA BOSCA

 
Gorredijk | www.altabosca.nl  
 

Een nieuw gezicht op een vertrouwde plek. Dit najaar opent ALTA BOSCA haar deuren in het voormalige schoolgebouw waar ook Galerie Hoogenbosch is gevestigd. ALTA BOSCA wil zich vooral richten op hedendaagse kunst uit het noorden.

Op Art Noord presenteert ALTA BOSCA zich voor het eerst aan het publiek met werk van twee bekende kunstenaars, Jan Snijder (1960) en Christiaan Kuitwaard (1965), en werk van de jonge kunstenaar Anne-Will Lufting (1992), die met haar kleurrijke wandobjecten in 2019 de Drentse Talentprijs Cultuur in de wacht sleepte.


afbeelding: Anne-Will Lufting, Blue + Cadmium Yellow, 2022,
alkydverf op zeildoek, 33 x 32 x 13 cm 
 

Contempo

 
Rotterdam | www.contempo.info
 
Contempo is gespecialiseerd in hedendaagse en actuele kunst. In de afgelopen 34 jaar heeft de galerie zich ontwikkeld tot een actieve deelnemer aan de Nederlandse kunstbeurzen. Contempo concentreert zich nadrukkelijk op het werk van een aantal kunstenaars met wie ze een langere relatie aangaat.


Tijdens Art Noord presenteert de galerie nieuw werk van de noordelijke kunstenaars Hans Boer en Tjibbe Hooghiemstra. Daarnaast worden schilderijen getoond van Nikkie le Nobel en beelden van Sjef Voets.


afbeelding: Paco Dalmau, Evolution 50-1, 2022, gemengde techniek op doek en hout, 50 x 50 cm


Jóna Rasmussen, ets, 70 x 50 cm

Galerie de Roos van Tudor

 
Leeuwarden | www.roosvantudor.nl
 

Galerie De Roos van Tudor, gevestigd in het centrum van Leeuwarden, richt zich al 35 jaar op hedendaagse kunst van zowel gevestigde als beginnende Nederlandse kunstenaars. De galerie organiseert zo’n zes exposities per jaar en heeft een apart kabinet voor grafiek met wisselende tentoonstellingen.


Op Art Noord laat De Roos van Tudor fine art-fotografie zien van Maartje Roos, schilderijen van Lilian Eliëns en Ton Bouchier, grafiek van Jona Rasmussen en beelden van Corjan Nodelijk.

 

 


Lilian Eliëns, Silhouet, 190 x 145 cm

Galerie de Vis


Harlingen | www.galeriedevis.nl

Galerie de Vis maakt exposities van moderne en hedendaagse beeldende kunst. Het noordelijk landschap en de (Wadden)zee zijn daarbij de voornaamste thema’s. In de 40 jaar van haar bestaan maakte de galerie tentoonstellingen van vele belangrijke noordelijke expressionisten, onder wie Gerrit Benner, Jan Frearks van der Bij en Jentsje Popma.


Op Art Noord zal Galerie De Vis werk tonen van onder meer Klaas Gubbels, Peter Bastiaanssen, Anke Roder, Krin Rinsema en natuurlijk Gerrit Benner.


afbeelding: Gerrit Benner, Paarden in de wei,
ca. 1975, gouache 56 x 65 cm
 

Galerie Frank Welkenhuysen

 

Zeist en Eindhoven | www.kunstexpert.com
 

In haar twee vestigingen te Zeist en Eindhoven toont Frank Welkenhuysen twintigste-eeuwse en hedendaagse kunst. De afgelopen decennia bood de galerie regelmatig een podium aan klassieke en eigentijdse Noordelijke kunstenaars als Sjoerd de Vries, Eja Siepman van den Berg, Christiaan Kuitwaard, F.M. Hutchison en Martijn Schuppers. Frank Welkenhuysen is beëdigd taxateur en makelaar voor schilderijen en kunst.


Tijdens de vierde Art Noord toont hij werk van onder anderen Qassim Alsaedy, Jaap Hillenius en Henk Helmantel.

 


Henk Helmantel, Stilleven met rode stoel

Galerie Getekend


Heerenveen | www.galeriegetekend.nl

De nabij het centrum van Heerenveen gevestigde Galerie Getekend richt zich op het presenteren van tekenkunst.


Tijdens Art Noord laat zij groter en kleiner werk zien van Arno Kramer, Harm van den Berg, Sabine Liedtke, Matthijs van Zessen en Marthe Zink. Het werk van deze exposanten toont een prachtige diversiteit aan tekenstijlen en onderwerpen, variërend van heel gelaagd, verstild en poëtisch tot geometrisch, grafisch, abstract en figuratief, van zwart-wit tot kleurrijk.


afbeelding: Sabine Liedtke, Takken, 2021,
potlood op Japans papier, 53 x 49 cm

 

Galerie Hoogenbosch


Gorredijk | www.galeriehoogenbosch.nl

Na 28 jaar besloot Galerie Hoogenbosch in 2019 te stoppen met reguliere tentoonstellingen om verder te gaan met tribale kunst en een kleine afdeling hedendaagse kunst. In de twee vrijgekomen ruimten start een nieuwe galerie in het najaar haar activiteiten onder de naam ALTA BOSCA.


Tijdens Art Noord zal Galerie Hoogenbosch volgens de nieuwe formule werk tonen van beeldende kunstenaars met wie zij al jaren een band heeft, in combinatie met tribale kunst uit Azië en Oceanië. De inspiratie die moderne kunst van de vorige eeuw vond in niet-westerse kunst is daarbij vertrekpunt.

 

 


Boele Bregman, Baas bij Philips vergiftigd, gemengde techniek,
1969, 18 x 21.5 cm


Han Jansen

Galerie LYTS


Woudsend | www.galerielyts.nl

Galerie LYTS specialiseert zich in kunst met een noordelijk tintje. Het aanbod bestaat grotendeels uit expressionistisch werk van kunstschilders uit Noord-Nederland, onder wie Jan van der Zee, Job Hansen, Johan Dijkstra, Jannes de Vries, Arie Zuidersma, Jentsje Popma, Sjoerd de Vries en jongere kunstenaars als Ilse Brul, Gertjan Scholte-Albers, Sita Geerling en Marianne Brouwer.


Op Art Noord is Galerie LYTS vertegenwoordigd met schilderijen van Han Jansen (1931-1994) en Jentsje Popma, tekeningen van Pier Feddema (1912-1983) en gelaagde houtsneden van de jongere kunstenaar Edwin van der Veen.

 

galerie with tsjalling:


Groningen | www.withtsjalling.nl
 

Galerie with tsjalling: is het podium voor eigentijdse kunst in Groningen, dat zich vooral richt op vernieuwende, betaalbare kunst van kwaliteit. De galerie put uit de brede range van hedendaags realisme tot abstracte kunst.


Op Art Noord presenteert with tsjalling: bronzen van Erik Buijs, schilderijen van Anne van As, Drewes de Wit en Renze Dijkema. Van de jonge Groninger kunstenaar Rosa Everts worden recente fototekeningen getoond.

 


Rosa Everts, Packages 25, 2022


Sjoerd de Vries

Kunsthandel en Galerie de Vries


Leeuwarden | www.kunsthandeldevries.nl
 

Kunsthandel De Vries concentreert zich op in- en verkoop van moderne en hedendaagse kunst vanaf 1920 in alle disciplines en organiseert 4 exposities per jaar waarin moderne kunst altijd wordt gecombineerd met primitieve kunst.

 

Tijdens Art Noord laat Kunsthandel De Vries werk zien van Manu Baeyens, Dirk Beintema, Kamagurka en Herr Seele, Sjoerd de Vries, Hollie Witteveen en anderen.

 

 

Manu Baeyens

Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg

 
Groningen | www.terborg.com
 

Kunsthandel en Galerie Richard ter Borg is gespecialiseerd in het werk van de Groninger Ploeg, tijdgenoten en kunst uit de jaren vijftig. Daarnaast presenteert zij regelmatig werk van jonge kunstenaars uit het noorden van het land. Ter Borg organiseert in Groningen tweemaal per jaar een grote kunstveiling.

 

Tijdens Art Noord laat Richard ter Borg werk zien van onder anderen Jan Wiegers, Jan Altink, Johan Dijkstra, Henk Melgers, Marten Klompien en de jonge kunstenaar Jhonie van Boeijen, in 2022 winnares van het George Verberg stipendium.


afbeelding: Jhonie van Boeijen

Kunsthandel Peter ter Braak


Groningen | www.peterterbraak.nl


Kunsthandel Peter ter Braak is gespecialiseerd in Hollandse en Belgische schilderkunst uit de periode 1900-1980, met een bijzondere focus op lyrisch-abstracte schilderkunst. Daarnaast exposeert de kunsthandel regelmatig hedendaagse kunst, veelal uit het noorden des lands.


Op Art Noord toont Ter Braak klassiek-modern werk van onder anderen Roelof Frankot (1911-1984) en Fred Sieger (1902- 1999), die indertijd beiden furore maakten in Denemarken, abstracte schilderijen van Esther van Dijk (1971) en fotowerk van Frank Verhulst (1982).

 

 

 


Esther van Dijk, De Alde Faenen,
olieverf op paneel, 20 x 20 cm


Tineke Porck, Shifts 88,
2021, olieverf op paneel,
39.8 x 52.8 cm

Kunstlokaal 8


Jubbega | www.kunstlokaalno8.nl

Galerie Kunstlokaal №8 is een initiatief van beeldend kunstenaars Birgit Speulman en Marcel Prins. Sinds 2011 nodigen zij kunstenaars uit binnen- en buitenland uit om in een van de lokalen van hun voormalig schoolgebouw te exposeren.


Tijdens Art Noord presenteert de galerie geometrisch abstracte ‘shifts’ van Tineke Porck en poëtisch werk van Nanky de Vreeze, voormalig galeriehouder, die pas onlangs naar buiten trad met fris en oorspronkelijk werk. Daarnaast wordt werk getoond van een tiental kunstenaars met wie de galerie een warme relatie onderhoudt.


 


Nanky de Vreeze, z.t.
2022, acryl op hout,
10,5 x 16 x 5 cm

Kunstruimte Wagemans


Alkmaar | www.kunstruimte.nl

Kunstruimte Wagemans houdt zich al jaren bezig met het tonen, promoten en verkopen van (inter)nationale beeldende kunst en is vertegenwoordigd op vele grote kunstbeurzen in het land.

 

Tijdens de vierde editie van Art Noord laat Kunstruimte Wagemans klein-plastiek zien van de vermaarde Friese kunstenaar Ids Willemsma, recent werk van Alle Jong, die onlangs werd gelauwerd met de eerste Zoltin Peeter-Prijs, en werk van ‘vaste waarden’ Jan Loman (collages) en Jan Snijder (schilderijen).


afbeeldingen: schaalmodellen van Ids Willemsma
 

 


Siemen Dijkstra, Taarlosche Diep

Philip Elchers


Groningen | www.philipelchers.nl
 

Uitgeverij Philip Elchers maakt al meer dan 35 jaar bijzondere (boek)uitgaven op het gebied van kunst, cultuurhistorie en literatuur. In haar pand in Groningen verzorgt de uitgeverij presentaties van publicaties en beeldende kunst.

 

Op Art Noord exposeert Philip Elchers nieuw werk van Dianne Bakker, Siemen Dijkstra en Annelies Alewijnse, drie kunstenaars die de laatste jaren doorbraken op grote kunstpodia en elk op eigen wijze werken met en op papier. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het beeldende werk en de boeken van onder anderen Matty de Vries en Anke Slooff.


 

Prentwerk


Groningen | www.prentwerk.nl

Prentwerk Art & Art Books (sinds 1993) is een online kunsthandel en kunstantiquariaat, met daaraan gekoppeld het weblog KunstForum Noord, waarop Dick Siersema met regelmaat schrijft over noordelijke kunst en kunstenaars.


Op Art Noord toont Prentwerk een bijzondere collectie linosneden uit de jaren twintig van Herman Bieling, etsen van Boele Bregman, nieuw ontdekte tekeningen van Martin Tissing, werken van de Groninger Kunstenaarsgroep NU en een selectie grafisch werk van Ploegkunstenaars, onder wie Jan Wiegers, Jan Jordens, Henk Melgers, Johan Dijkstra en Hendrik Nicolaas Werkman.

 


Jan Jordens

RUEB Modern and Contemporary Art


Amsterdam | www.rueb.nl
 
 
Rueb Modern and Contemporary Art heeft zich gespecialiseerd in modern en hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland. Willem Rueb is beëdigd taxateur, organiseert exposities in zijn pand in het centrum van Amsterdam en is vertegenwoordigd op (inter)nationale kunstbeurzen.


Tijdens Art Noord 4 toont Rueb werk van verschillende kunstenaars, waaronder werk van de Friese modernisten Thijs Rinsema en Gerrit Benner.


afbeelding: Thijs Rinsema, 1923