Fotowedstrijd


Maak de mooiste gamefoto


meedoen kan tot 12 oktober 2021!

 

Wist u dat beeldende kunst een belangrijke rol speelt binnen games? Er zijn zelfs kunstenaars die speciaal voor virtuele werelden kunst maken. Met de tentoonstelling Arranged Realism - Kunst in Games (9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022) begeeft Museum Belvédère zich dit najaar op een volkomen nieuw terrein: die van games en virtual reality. Aan de wanden en in de ruimte van onze tentoonstellingsvleugel zult u 3D-prints uit die werelden aantreffen, en nog veel méér. Je hoeft geen gamer en ook geen kunstkenner te zijn om gegrepen te worden: de expo wordt een beleving voor jong en oud, voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe kunstenaars binnen fantasiewerelden in games kunst scheppen. De tentoonstelling is een initiatief van en wordt ontwikkeld samen met Merijn de Boer van het in Groningen gevestigde Indietopia, een platform voor game-ontwikkeling.


In de aanloop naar de tentoonstelling organiseert Museum
Belvédère met Merijn de Boer een fotowedstrijd voor gamers.

 

De opdracht is: zoek een mooie plek (of compositie) in een game en maak een schermafbeelding met Photo Mode, via Share-opties op console, of schermafbeeldingsopties op pc of mobiel. Photo Mode is de naam van een optie in de meeste games waarin ontwerpers spelers de kans geven hun favoriete momenten vast te leggen. Van alle activiteiten die je kunt ondernemen in games, of plekken die je bezoekt of creëert, kun je virtuele foto’s maken. Deelnemers aan de fotowedstrijd leveren een foto in die past in één van de 3 categorieën: landschap, portret of architectuur.


Onderstaande voorbeelden uit Photo Mode doen denken aan (kunst)stromingen, zoals het brutalisme in de architectuur van Control (Remedy entertainment, 2019) of romantiek in de landschappen van The Witcher 3 (CD Projekt Red, 2015) en Assassin’s Creed Valhalla (Ubisoft Entertainment, 2020) of, zoals de makers het zelf noemen, ‘BBC-realisme’ in Horizon: Zero Dawn (Guerrilla Games, 2017).

Hoe doe je mee?


Stuur de foto naar  merijn@indietopia.org met daarbij de vermelding van de volgende specificaties: naam game, naam categorie & naam fotograaf. Meedoen kan tot 12 oktober 2021. Voor meer informatie: Merijn de Boer, merijn@indietopia.org

Een jury van drie vakfotografen selecteert drie deelnemers die hun werken mogen tonen in de tentoonstelling Arranged Realism - Kunst in Games.
Zij krijgen bovendien twee vrijkaarten.
 

De jury bestaat uit:
 

Marcel van Kammen 
(vogel-, macro- en landschapsfotografie)

Marcel van Kammen is als fotograaf vooral actief in de regio Friesland en Groningen. Hij is dagelijks bezig met journalistieke fotografie voor diverse noordelijke dagbladen, variërend van sportwedstrijden tot grote festivals. Daarnaast is Marcel al zo’n 10 jaar actief met natuurfotografie, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar vogels. Naast ‘standaard’ foto’s is hij toch ook altijd op zoek naar de mogelijkheid om vogels te fotograferen met groothoeklenzen, om zodoende vogels vanuit een ander perspectief te laten zien. Marcel won in 2021 de Groene Camera-prijs. Klik hier voor meer info.

Mariska de Groot 
(Grotografie, specialisme: portretten)


Mariska is afgestudeerd als sociaal psycholoog en werkte een aantal jaren als docent op een universiteit, tot ze eind 2013 overstapte naar fulltime fotografie. Sindsdien verdeelt ze haar tijd tussen het maken van reportages en portretten voor bedrijven en evenementen enerzijds en bruiloften/portret/bou-doirfotografie anderzijds (en thuis natuurlijk; Mariska woont in Groningen met haar vriend, zoon en twee stiefdochters). Ze is gefascineerd door mensen, en het effect dat het mooi vastleggen van mensen, emoties en interacties kan hebben. Bij het zien en vastleggen daarvan helpt haar achtergrond in de sociale wetenschappen perfect. Haar werk is geslaagd als ze een mooie reportage kan afleveren waarin een bedrijf zichzelf afgebeeld ziet, waarmee een bruidspaar de trouwdag kan herbeleven of waarin een persoon zichzelf mooi vastgelegd ziet en zichzelf herkent.
Klik hier voor meer info.

REGINAR 
(fotograaf en visueel kunstenaar)


REGINAR is het creatieve pseudoniem van Stijn Doors: fotograaf en visual artist met een moderne en esthetisch minimalistische fotografiestijl. Als iemand die het grootste gedeelte van zijn jeugd op straat doorbracht, leerde Stijn als geen ander het stadsleven kennen. Na het afronden van een master in International Business aan de Universiteit van Maastricht en een succesvolle internationale muziekcarrière als DJ/producer, stuwde zijn visuele kijk op het leven hem naar een carrière in fotografie en design. Zijn werk werd gepubliceerd in vooraanstaande fotografiebladen als Pf Magazine, Shutr.photo, ZoomNL, Photographize en Eyeem Magazine. Tijdens seminars en workshops bij fotografie-evenementen, voor fotoclubs of als voormalig ambassadeur van Olympus, ligt de focus vooral op het creatieve deel van fotografie. Met zijn eigen creative growth model als voorbeeld, hoopt hij anderen te inspireren om dezelfde creatieve reis te maken. Klik hier voor meer info.