Jeanne Bieruma Oosting


Jeanne Bieruma Oosting
– Stoeien met de muzen

 

9 april t/m 2 oktober 2022 (4 kabinetten)

 

Het veelzijdige oeuvre van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) staat centraal in verschillende exposities tijdens de Zomer van Jeanne. Museum Belvédère toont niet alleen haar kleurrijke grafiek, maar laat tevens werken zien die gekoppeld zijn aan haar Friese jeugd. De nadruk ligt echter op de baanbrekende grafiek uit haar Parijse periode, die soms morbide, mysterieus en melancholiek is, maar ook het uitgaansleven viert. Geboren in het vermogende milieu van Friese adel en patriciaat, lag een loopbaan als kunstenares niet voor de hand. Jeanne Bieruma Oosting werd beknot door de conventies van haar tijd, klasse en sekse maar vocht zich desondanks vrij. In haar lange loopbaan creëerde ze een omvangrijk oeuvre dat olieverfschilderijen, aquarellen, grafiek en werken op papier omvat. Om haar werk te creëren moest ze vaak ‘stoeien met de muzen’, zoals ze het zelf omschreef.

Hoewel ze nu met name bekend staat om haar kleurrijke interieurs, stillevens en landschappen in een toegankelijke laat-impressionistische stijl, kent de kunstenares ook een andere kant, die wordt gekenmerkt door duistere thema’s en macabere voorstellingen.

Parijse periode

Dit werk ontstond tijdens haar Parijse periode (1929-1940), toen haar ontwikkeling als mens en als kunstenaar in een stroomversnelling raakte. Ze gaf zich over aan het nachtleven, maakte kennis met de (lesbische) liefde en produceerde vrijzinnige naakten die destijds in Nederland nauwelijks getoond werden omdat ze – zeker voor een vrouw - te pikant zouden zijn. Deze serie Chairs uit 1931 zal in de presentatie van Museum Belvédère als geheel te zien zijn. De reeks maakt onderdeel uit van een grote particuliere schenking met grafische werken van Jeanne Bieruma Oosting die het museum mocht ontvangen. 

Zomer van Jeanne

In Museum Henriette Polak in Zutphen is een grote overzichtstentoonstelling te zien. Museum Maassluis, dat zeer veel Oostings bezit, brengt een expositie over haar vele reizen. Bij Nobilis - het Centrum voor de Prentkunst in Fochteloo is haar grafisch werk en dat van haar vrienden te zien. Museum STAAL in Almen, het dorp waar Oosting veertig jaar woonde, belicht haar positie in het dorpsleven en toont werk uit privécollecties. Tot slot organiseert de Historische Vereniging Beetsterzwaag een buitententoonstelling over Jeanne Oosting in Beetsterzwaag.

In de media

Lees via de knop hieronder een selectie van wat er zoal in de pers is verschenen over deze tentoonstelling, de Zomer van Jeanne en natuurlijk de biografie van Jolande Withuis over Jeanne Bieruma Oosting (Geen tijd verliezen, De Bezige Bij, 2021) waar het allemaal mee begon. Dat lijvige boekwerk is inmiddels al aan de derde druk toe, terwijl onze eigen catalogus een tweede druk heeft gekregen.

Klik hier voor een teaser van de tentoonstelling. 

meer informatie

Documentaire over de tentoonstelling

 

Filmmaker Albert Jensma en cameraman Jan Bensliman maakten voor FryslânDOK de documentaire Ik ben geboren in een koud land, niet Lapland maar Friesland. Ze spraken onder meer met Jolande Withuis, de biograaf van Bieruma Oosting en Susan van den Berg, samensteller van de tentoonstelling in Museum Belvédère. De documentaire werd eerder uitgezonden op NPO 2 en Omrop Fryslân.


 

film bekijken

Item in Nieuwsuur


over Jeanne Bieruma Oosting

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur was eveneens geïntrigeerd door Jeanne Bieruma Oosting en koos de invalshoek van haar huidige herontdekking. In deze reportage geeft Jolande Withuis een toelichting in de tentoonstelling van Museum Henriette Polak in Zutphen. Ook hier komt Museum Belvédère weer aan bod en er zijn beelden uit Almen te zien, waar Oosting lange tijd woonde.  

 

het item zien