Verwacht: zomer
12 juli – 7 september
De 30ste Noorderlicht Biënnale tentoonstelling Machine Entanglements: Ecology & Technology is verdeeld over zes locaties: Museum Belvédère (Heerenveen-Oranjewoud), Niemeyer-fabriek (Groningen), Kunstpunt Tschumipaviljoen (Groningen), Museum Dr8888 (Drachten), De Proef (Frederiksoord) en Brouwerij Fortuna / ITGWO (Vlieland). In de tentoonstelling Machine Entanglements wordt aan de hand van fotografie, video en nieuwe media de rol van automatische, algoritmische besluitvorming in ons leven en de effecten van AI ter discussie gesteld.
De tentoonstelling in Museum Belvédère is toegespitst op de relatie tussen technologie en ecologie. Hoe beïnvloeden menselijke ingrepen in het landschap de biodiversiteit? Wat betekent ‘natuur’ nog in een wereld waarin zelfs de meest afgelegen plekken door digitale netwerken worden gemonitord? Kunstenaars onderzoeken de ecologische impact van technologie, van satellietbeelden die klimaatverandering registreren tot AI-gestuurde landbouw en drone-ecologieën. Wat laat die technologische blik ons zien, en wat maakt het juist onzichtbaar? Hoe kunnen we technologie gebruiken om de aarde te begrijpen en beschermen, in plaats van uit te putten?
Samenstelling en organisatie: Noorderlicht, huis van de fotografie.
28 juni – 21 september
Van 28 juni tot en met 21 september 2025 presenteert Museum Belvédère in het museumpark en in de kamers van de westvleugel een solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Henk Visch (1950). Met een selectie van een twaalftal sculpturen in het museumpark, twee kleinere installaties en beelden in de westvleugel biedt de tentoonstelling een uitvoerige kijk op het poëtische en vaak filosofische oeuvre van een van de meest eigenzinnige kunstenaars van Nederland.
De beelden van Henk Visch variëren van monumentale formaten tot kleinere installaties. Ze zijn doorgaans gemaakt van brons, aluminium, staal of hout en soms in combinatie met toegevoegde objecten van gevonden materiaal. Opmerkelijk zijn de titels die Visch aan zijn werken meegeeft; vaak zijn ze poëtisch, geschreven in verschillende talen en roepen associaties en betekenissen op.
Henk Visch staat bekend om een beeldtaal die balanceert tussen abstractie en herkenbaarheid. Zijn beelden zijn vaak verstild en teruggetrokken, gestileerde figuren van mensen en dieren, die bijna teer uitgebalanceerd zijn. Ze lijken in gedachten te zijn verzonken, te wachten of te zweven tussen werelden. Het gaat de kunstenaar niet om het weergeven van de zichtbare werkelijkheid, zijn werk is eerder een metafoor voor de werkelijkheid en ervaringen. Zijn beelden roepen vragen op over menselijke aanwezigheid, kwetsbaarheid en het onzegbare.
De tentoonstelling brengt zowel recent als ouder werk samen, met sleutelstukken uit zijn oeuvre van de afgelopen decennia. Daarnaast wordt zowel oud als nieuw werk gepresenteerd dat nooit eerder museaal is getoond. Door de opstelling in het museumpark ontstaat een dialoog tussen vorm, ruimte en betekenis – een uitnodiging aan de bezoeker om niet alleen te kijken, maar ook te denken, te voelen en vooral te dwalen.
Over de kunstenaar
Henk Visch (Eindhoven, 1950) is beeldhouwer, tekenaar en graficus. Hij werd opgeleid tot graficus aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Visch brak internationaal door in de jaren ’80 en vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 1988. Hij was docent aan de Academies in Amsterdam en Maastricht, hoogleraar in Stuttgart en Münster en gastdocent in Beijing. Zijn werk is opgenomen in talloze collecties in binnen- en buitenland en kenmerkt zich door een interdisciplinaire benadering waarin beeldhouwkunst, tekenen en taal met elkaar verbonden zijn.
28 juni – 31 augustus
Sabine Liedtke (Drachten, 1971) studeerde aan Academie Minerva in Groningen. Zij maakt tekeningen in uiteenlopende formaten op diverse papiersoorten. In haar werk richt ze zich op details uit de natuur, die ze uit hun context haalt en vaak herhaald weergeeft. Dit is voor haar een manier om intenser te kijken. Liedtke kiest met zorg een beeldtaal die zowel figuratieve als abstracte vormen omvat. Haar tekeningen worden opgebouwd door het repetitief zetten van lijnen of stippen. Hoewel haar werk een realistische basis heeft, draait het uiteindelijk om het gevoel dat het oproept.
28 juni – 31 augustus
Ten noorden van Heerenveen ligt het natuurgebied De Deelen. Het is een samenspel van open water, moerasbosjes en smalle graslanden ontstaan door veenwinning voor de turfproductie. In 2023/24 trokken Bruno Van Dijck (1953) en Christiaan Kuitwaard (1965) er samen naartoe om te schilderen. In de tentoonstelling zijn hun impressies van De Deelen te zien.
Verwacht: kunstbeurs Art Noord VII
25 - 28 september 2025
Jaarlijkse kunstbeurs met deelnemende galerieën en kunsthandels uit Friesland en Groningen, aangevuld met enkele gastdeelnames uit andere delen van het land. Art Noord wil een laagdrempelig podium zijn waar galeriehouders, kunstenaars, verzamelaars, kunstliefhebbers en vele anderen in ontspannen museale sfeer samen komen, kijken en kopen.
Verwacht: najaar
11 oktober 2025 – 8 februari 2026
Tentoonstelling van het werk van de op de Faeröer eilanden geboren Samal Joensen Mikines (1906-1979). De kunstenaar werkte voornamelijk op het eiland Mykines – waarnaar hij werd vernoemd – en liet zich inspireren door zijn directe omgeving: de zee, het ruige heuvellandschap, de kale hellingen en kleine vissersdorpjes. Zijn werk houdt het midden tussen impressionistisch en expressionistisch en concentreert zich vooral op licht en ruimte. Tijdens zijn leven verbleef Mikines afwisselend op de eilanden en in Denemarken, waar hij gold als een van de belangrijke kunstenaars van zijn generatie. In de tentoonstelling in Museum Belvédère worden voornamelijk landschappen en zee-schilderijen getoond die raakvlakken hebben met het werk van Noord-Nederlandse landschapschilders die in de collectie van het museum zijn vertegenwoordigd.
Bij de tentoonstelling verschijnt een Nederlandstalige monografie.