€ 9,90
Beschikbaar
Giorgio Morandi (1890-1964) woonde en werkte in Bologna, de stad die hij tijdens zijn leven zelden zou verlaten. In zijn werk concentreerde hij zich op eenvoudige landschappen en alledaagse stilleven-objecten. Omstreeks het midden van de jaren dertig ontwikkelt hij de voor hem karakteristieke stijl, waarin hij gegroepeerde flessen, vaasjes en potjes – objecten uit zijn directe omgeving – vastlegt met losse penseelvegen in zachte, harmoniërende kleuren. Door het veronachtzamen van contouren en door gebruik te maken van verwante kleurschakeringen laat hij vlakken in elkaar vervloeien, betrekt hij voor- en achtergrond op elkaar en stelt hij het observeren op de proef. Zijn vormen en vormconstructies ontstaan uiteindelijk bij de gratie van licht-schaduw, positief-negatief en vorm-tegenvorm.
De sobere – bijna naïeve – wijze waarop Morandi de stilleven-vormen definieert en tonaal met elkaar verbindt, verleent zijn schilderijen hun grote intimiteit, kwetsbaarheid en rust. Morandi vindt zijn inspiratie in de realiteit, maar zijn benadering is sterk gericht op de formele aspecten van kleur, vorm, vlak en hun onderlinge verhouding. Zijn werk kan het best worden omschreven als poëtisch expressionisme.
De publicatie ‘Giorgio Morandi | Nederland - schilderijen van Giorgio Morandi in Nederlandse collecties’ is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Belvédère (17 juni 2023 t/m 24 september 2023). De tentoonstelling 'Giorgio Morandi en Nederland' is een vervolg op de succesvolle tentoonstelling 'Giorgio Morandi en Bologna' uit 2018. Het project werd gerealiseerd in het kader van 'Buitenkans', een door de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation geïnitieerde actie om musea in staat te stellen presentaties te realiseren rond belangrijke bruiklenen uit andere openbare collecties in Nederland.
ISBN: 978 94 6471 110 3
Samenstelling: Han Steenbruggen
Tekst: Agnes van Gelder, Han Steenbruggen
Taal: Nederlands
Vormgeving: Gert Jan Slagter
Afwerking: stofomslag, speciaal gebonden met groene cahiersteek
Omvang: 41 pagina’s
In samenwerking met Uitgeverij Noordboek.