Grote zaalTjibbe Hooghiemstra - Wâlden (2017)

Tjibbe Hooghiemstra - Wâldman


6 oktober 2018 t/m 27 januari 2019

 

Wâldman is de titel van de multi-mediale tentoonstelling van kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra (Tytsjerk, 1957). Hij is geboren en getogen in de Fryske Wâlden. Hij woonde er meer dan veertig jaar. De afgelopen vier jaar werkte de kunstenaar aan een serie tekeningen, foto’s en schilderijen, die het gebied en zijn bewoners tot onderwerp hebben. Voor de taal is in de expositie een prominente rol weggelegd omdat, zo stelt Hooghiemstra, taal iemands identiteit bepaalt. Voor het literaire deel is samenwerking gezocht met de uit de Wâlden afkomstige schrijvers Nyk de Vries, Tsead Bruinja en Douwe Kootstra. Delen van teksten zullen in de tentoonstelling opduiken als losse regels, woorden en tekstflarden op de wanden. Ook zal er op bepaalde plekken gesproken woord te horen zijn. 

Hooghiemstra reageert in dit persoonlijke project niet alleen op de natuur, maar ook op de geaardheid van de Wâlden. ‘Een kritische echo’, zo omschrijft de kunstenaar zijn project. Hij houdt van het landschap uit zijn jeugd, met de uitgestrekte percelen en boomwallen, maar hij heeft moeite met de mentaliteit van bepaalde streekbewoners: ‘Over soms ernstige zaken wordt niet gesproken. Men draait zich gewoon om en doet of het er niet is. Daar heb ik een pesthekel aan.’

Boek

In de meertalige uitgave Wâldman, zal in tekst en beeld verder op het werk worden ingegaan. Ook zal er in het boek gesproken woord te horen zijn. Het boek zal het midden houden tussen een tentoonstellings-uitgave en een kunstenaarsboek. De opening van de tentoonstelling en de presentatie van het boek vindt plaats in Museum Belvédère. Daarna zullen delen van de tentoonstelling doorreizen naar Keulen, Belfast, Dublin en Tokyo.

Samenvattend

In de tentoonstelling Wâldman reageert Tjibbe Hooghiemstra vooral op de geaardheid of ‘mienskip’ van de Fryske Wâlden. Plekken waar delicten hebben plaats gevonden en onderwerpen als racisme en mishandeling spelen een belangrijke rol. De ambivalente relatie die hij onderhoudt met de streek van zijn jeugd werkte hij vanaf 2014 uit in schilderijen, foto’s en tekeningen.


Arrangement met hotelovernachting


Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld, inclusief een diner, een overnachting en een ontbijt.

U krijgt ook nog eens gratis entree in het museum en en een gratis kopje koffie!

Het arrangement geldt alleen tijdens de expositie van Tjibbe Hooghiemstra, van 6 oktober 2018 t/m 27 januari 2019.

reserveren

Nieuwe uitgave!

 

Bij de tentoonstelling Wâldman van Tjibbe Hooghiemstra, is een bijzonder boek verschenen in maar liefst vijf talen.

bestellen