Grote zaal


Expositie verlengd!

 

nog te zien t/m 20 juni 2021

 

De bijzondere expositie Aarde en Wereld van Olphaert den Otter is verlengd tot eind maart. 

U kunt nu al een impressie van de tentoonstelling bekijken in de korte film (15 minuten) hiernaast. 

De kunstenaar werd gefilmd in de museumzaal en zijn atelier. Hij geeft tevens achtergrondinformatie en vertelt over zijn beweegredenen.

Catalogus expositie

 

te koop voor € 34,95

 

In het grote en rijk geïllustreerde boek Aarde en Wereld (formaat Bosatlas) stelt kunstenaar Olphaert den Otter de verhouding tussen mens, wereld, natuur en aarde centraal. Hij werkt seriematig en schildert met ei-tempera. Met een tekst van kunsthistorica en NRC-journaliste Sandra Smets. 

boek bekijken

Olphaert den Otter - 'Aarde en Wereld'

 

verlengd t/m 20 juni 2021

 

In de tentoonstelling ‘Aarde en Wereld’ staat de verhouding tussen mens, wereld, natuur en aarde centraal. In uiteenlopende schilderijenreeksen verbeeldt Olphaert den Otter (1955) de gevolgen van menselijk handelen op zijn leefomgeving. De monografische tentoonstelling omvat ongeveer tweehonderd werken. 

Gedurende zijn schildersloopbaan heeft Olphaert den Otter (1955) zijn visie op mens, wereld en natuur in verschillende schilderijenreeksen vastgelegd. De tentoonstelling ‘Aarde en Wereld’ brengt deze samen in een krachtig overzicht dat vooral inspeelt op de desastreuze gevolgen van menselijk handelen op zijn leefomgeving. Zonder dat de mens in zijn schilderijen figureert, speelt hij – als dader en/of slachtoffer – de hoofdrol in landschappen waar rampen plaatsvinden of hebben plaats gevonden.

In een decennium waarin de discussies omtrent klimaat – in het bijzonder de menselijke invloed op klimaatveranderingen – op het scherpst van de snede worden gevoerd, lijkt de urgentie van Den Otters werk alleen maar toegenomen. Zonder harde commentaren laat de kunstenaar zien, maakt hij voelbaar, put hij uit de rijke tradities van schilderkunst, filosofie en literatuur en legt hij verbindingen tussen vroeger, nu en later. En met zijn beheersing van schildertechnieken, zijn gevoel voor compositie, kleur en enscenering, weet hij het kijken spannend te houden. 
 

Overzichtsexpositie

Olphaert den Otter behoort tot de belangrijkste beeldend kunstenaars van ons land. Museum Belvédère beschouwt het dan ook als een voorrecht dat het de eerste grote overzichtsexpositie van zijn werk mag organiseren.

Nieuwe catalogus

 

In het boek ‘Aarde en Wereld’ staat de verhouding tussen de mens, de wereld, de natuur en de aarde centraal. In uiteenlopende schilderijenreeksen verbeeldt Olphaert den Otter (1955) de gevolgen van menselijk handelen op zijn leefomgeving. In een decennium waarin de discussies omtrent klimaat – in het bijzonder de menselijke invloed op klimaatveranderingen – op het scherpst van de snede worden gevoerd, lijkt de urgentie van Den Otters werk alleen maar toegenomen. 

'Aarde en Wereld’ is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Belvédère. De tekst is geschreven door Sandra Smets. Het boek en de expositie werden mogelijk gemaakt dankzij de Agnes van den Brandeler Stichting.

bestellen

Agnes van den Brandeler Prijs

 

In 2018 werd Museum Belvédère de eerste Agnes van den Brandeler Prijs toegekend voor het projectvoorstel ‘Olphaert den Otter – Aarde en Wereld’. De prijs werd uitgeschreven door de Agnes van den Brandeler Stichting ter ondersteuning van middelgrote musea en projecten waarin een bijzonder kunstenaarschap breed voor het voetlicht wordt gebracht.

De toekenning stelde het museum in staat een lang gekoesterde wens, een grote tentoonstelling te wijden aan het werk van Den Otter, in te lossen én bood de kunstenaar de mogelijkheid zijn ambitieus thematisch projectplan in samenwerking met het museum ten uitvoer te brengen.

De stichting beheert de artistieke nalatenschap van jonkvrouwe Agnes van den Brandeler (1918-2003).

In de media

 

Recent stonden artikelen in De Volkskrant  en ook in  De Telegraaf .

Luister hier naar een uitgebreid interview met Olphaert den Otter over zijn kunst, het kunstenaarschap en het wereldbeeld dat erachter zit (van Mister Motley). Kijk en luister hier naar de uitzending van 'Onder de Vulkaan', waarin Olphaert den Otter op 10 januari 2021 te gast was.

Uitgebreide artikelen verschenen onder meer in VIND Magazine, Museumtijdschrift en het Financieele Dagblad.

Over de kunstenaar

 

Olphaert den Otter volgde een opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1976-1981). Hij werkt vaak seriematig en met eitempera. Naast kunstenaar is Den Otter docent schilderen bij verschillende kunstacademies. Ook geeft hij regelmatig lezingen over culturele en filosofische thema’s.

Meer informatie is te vinden op de website van de kunstenaar.


Hotel arrangement

 

Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en het nabij gelegen Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld bij iedere tentoonstelling.

 

aanmelden