Grote zaalGiorgio Morandi - Natura morta (1951)

Giorgio Morandi | Bologna


24 februari t/m 10 juni 2018


De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) is de grootmeester van de twintigste eeuwse stillevenkunst. Met zijn subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide hij – ondanks die schijnbaar eenvoudige thematiek – uit tot een icoon. De tijdloosheid en verstilling in Morandi’s schilderijen, spreken ook veel collega-kunstenaars aan. Niet voor niets wordt hij een painter’s painter genoemd, een voorbeeld voor andere schilders.

Morandi leidde een teruggetrokken bestaan in zijn geboorteplaats Bologna. Hij leefde samen met zijn drie ongehuwde zussen en verliet de stad zelden. Het liefst was hij in de beslotenheid van zijn sobere atelier te vinden. Die studio was een kamer met slechts één raam dat uitkeek op een binnenplaats. Hier sliep hij, had hij een tekentafel, een boekenkastje, zijn ezel en langs de wanden planken vol alledaagse objecten. Hier vond hij ook zijn ‘modellen’; de kruikjes en potten die vereeuwigd werden in steeds wisselende samenstellingen.

 

Het atelier 

 

Het atelier van Morandi leek niet op dat van andere kunstenaars. Het was een installatie avant la lettre, een plek waar stillevens voortdurend in beweging waren. Morandi kon dagen bezig zijn met het verplaatsen van de voorwerpen die hij wilde schilderen. Daarbij onderzocht hij het licht, de compositie, de onderlinge samenhang en de relatie tot de ruimte.

Eindeloos schikken en herschikken, als een meditatieve bezigheid. Zijn intieme oeuvre is dan ook samen te vatten als een zoektocht naar de essentie, gevangen in een gedempt kleurenpalet. De kunstenaar ontwikkelde zich onafhankelijk en is geen enkel ‘isme’ te vangen.

In de tentoonstelling 'Giorgio Morandi | Bologna' is het atelier van de kunstenaar (op schaal) gereconstrueerd door middel van wandvullende foto's, die zijn genomen door Paolo Ferrari.  

Museo Morandi

 

Hij maakte herhaling en variatie tot een stilistisch kenmerk van zijn oeuvre. Steeds hetzelfde doen, maar dan anders. Hij bestudeerde zowel vorm als betekenis en leerde niet alleen zichzelf, maar ook de liefhebbers van zijn schilderijen om ‘anders’ te kijken. Zelf zei de kunstenaar daarover: ‘De taak van de schilder is het wegnemen van de barrières, de conventionele beelden die tussen hem en de dingen in staan’.

In de tentoonstelling ‘Giorgio Morandi | Bologna’ worden veel van zijn stillevens getoond, maar er is ook aandacht voor de plaatselijke architectuur. Formele aspecten uit de bouwkunst van Bologna zijn namelijk terug te vinden in het oeuvre van de schilder. Dat zorgt voor een verrassende en vernieuwende kennismaking met zijn werk! De expositie kwam tot stand in nauwe samenwerking met Museo Morandi in Bologna.


links: stillevenmateriaal in het atelier van de schilder

Ada DukerDe Groningse kunstenares Ada Duker ontdekte de relatie tussen het werk van Morandi en de architectuur in Bologna. Ze vatte haar bevindingen samen in een reeks  sobere foto’s van architectonische details, in typerende mediterrane tinten. De foto's maken deel uit van de expositie. 

Ada Duker geeft ook enkele rondleidingen!
Klik
hier voor meer informatie.


De catalogus

 

 

bestel het boek

In de media:

 

Over 'Giorgio Morandi | Bologna' is al het nodige geschreven. Lees hier een artikel uit Trouw en hier een stuk uit het Financieele Dagblad.

recensie NRC Handelsblad (10 maart 2018)

reportage De Telegraaf (28 februari 2018).


Bekijk ook de stukken op de site van Fryslân1 (klik hier) en de Moanne (klik hier).

artikel Friesch Dagblad (21 februari 2018), 1

artikel Friesch Dagblad (21 februari 2018), 2

artikel Leeuwarder Courant (23 februari 2018)  

artikel Meppeler Courant (9 maart 2018).


U kunt hier klikken voor een gefilmde impressie van de opbouw van de tentoonstelling, vastgelegd door Omrop Fryslân. De reportage is deels in het Fries, maar bevat ook Nederlands- en Engelstalige sprekers. 

Boek Ada Duker

 


 

bestel het boek

 

Morandi in zijn atelier © Lionni

Met dank aan:

 

 


Inspiratie door Morandi


In de westvleugel van het museum worden werken getoond van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het werk van Morandi.

De Friese kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra maakte enkele nieuwe objecten en de Groningse kunstenares Jet van Oosten creëerde 'A room for Morandi', als ode aan de eenvoud.

Verder zijn er nog stillevens te zien van onder meer Klaas Gubbels, Lode Pemmelaar, Willem van Althuis, Christiaan Kuitwaard, Boele Bregman en A.W. Kort. 


Tjibbe Hooghiemstra - Toren (2008)

Arrangement met hotelovernachting


Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld, inclusief een diner, een overnachting en een ontbijt.

U krijgt ook nog eens gratis entree in het museum en ontvangt 10% korting op de catalogus van de tentoonstelling 'Giorgio Morandi | Bologna'. Het arrangement Morandi geldt alleen ten tijde van de expositie, van 24 februari t/m 10 juni 2018.

 

reserverenJet van Oosten - A room for Morandi (atelieropstelling)

Jet van Oosten - 'A room for Morandi'

 

13 februari t/m 10 juni 2018

 

Parallel aan de grote expositie Giorgio Morandi | Bologna in Museum Belvédère, wordt nieuw werk getoond van de Groningse kunstenares Jet van Oosten (1956). Zij liet zich inspireren door het werk van Morandi, de Italiaanse grootmeester van de twintigste eeuwse stillevenkunst.

Met zijn subtiel geschilderde vazen, potjes en flessen groeide Giorgio Morandi (1890-1964)  uit tot een icoon, ondanks die schijnbaar eenvoudige thematiek. De tijdloosheid en verstilling in zijn schilderijen, spreken ook veel collega-kunstenaars aan. Niet voor niets wordt hij een painter’s painter genoemd, een voorbeeld voor andere schilders. Jet van Oosten vat zijn werk samen als ‘een ode aan de eenvoud’. Stillevens fascineren haar. De eerste kennismaking met Morandi’s werk stamt uit haar kindertijd. ‘Toen ik later op de kunstacademie een boek in handen kreeg over de kunstenaar, ontdekte ik dat hij de maker was van het stilleven dat vroeger, als reproductie, in de woonkamer van mijn ouderlijk huis hing.’ Ze verdiepte zich in het werk van de schilder en bezocht Italië. Zo ontstond het idee voor de installatie A room for Morandi, die nu in Museum Belvédère wordt getoond.

Van Oosten werd als schilder opgeleid, maar maakt sinds 2005 vooral ruimtelijke installaties met textiel in de hoofdrol. Voor Morandi’s ‘kamer’ koos de kunstenares voor een sobere stof, in een kleur van gebroken wit / beige. ‘De stof herinnerde mij aan het huis van Morandi in Grizzana Morandi. De installatie is geïnspireerd op dat huis, op die plek. Het is een bescheiden huis met een onopgesmukte, maar karakteristieke inrichting. Het is er stil en het uitzicht is prachtig.’ De kunstenares heeft de meubels omkleed met textiel, waardoor alles in de kamer dezelfde kleurtoon heeft. Ook zijn er veel stillevens. 

Rondleidingen bij Morandi (1)

 

door kunstenares Ada Duker

 

De Groningse kunstenares Ada Duker ontdekte de relatie tussen het werk van Morandi en de architectuur in Bologna. Ze vatte haar bevindingen samen in een reeks sobere foto’s van architectonische details, in typerende mediterrane tinten. De foto's maken deel uit van de expositie ‘Giorgio Morandi | Bologna’. Ze geeft enkele rondleidingen om haar werk - en de connectie tussen de architectuur en Morandi - toe te lichten.

Data: vrijdag 2 maart, vrijdag 30 maart, vrijdag 13 april en vrijdag 25 mei
Tijd: 15.00 – 16.00 uur
Kosten: € 5,-  exclusief museumentree 

Maximaal 20 personen per rondleiding, vol is vol!


links: een foto van Ada Duker | rechts: een schilderij van Morandi

aanmelden

Rondleidingen bij Morandi (2)

 

door kunstenaar Christiaan Kuitwaard

 

De kunstenaar Christiaan Kuitwaard is een groot liefhebber van het werk van Morandi en voelt zich geïnspireerd door het verstilde werk van de Italiaanse kunstenaar. Hij verzorgt enkele rondleidingen door de tentoonstelling 'Giorgio Morandi | Bologna' en zal vanuit zijn eigen ervaring iets vertellen over deze invloedrijke kunstenaar. Want Morandi wordt niet voor niets een painter's painter genoemd.

Data: zaterdag 17 maart, zaterdag 24 maart, zaterdag 26 mei en zaterdag 9 juni
Tijd: 11.30 – 12.30 uur
Kosten: €; 5,-  exclusief museumentree

Maximaal 20 personen per rondleiding, vol is vol!links: twee stillevens van Christiaan Kuitwaard | rechts: een schilderij van Morandi
 

aanmelden