Grote zaal


Ruud van Empel - Making Nature

 

9 februari t/m 26 mei 2019

 

Fotograaf en beeldend kunstenaar Ruud van Empel (1958) heeft wereldfaam verworven met zijn fictieve kinderportretten in paradijselijke omgevingen. In zijn recente natuurwerken is de enscenering nog uitbundiger geworden.

Het past in een romantische traditie - idyllisch, idealistisch, misschien zelfs sentimenteel - maar er wringt ook iets. Bij alle fabelachtige virtuositeit waarmee deze natuurbeelden zijn samengesteld, blijft overduidelijk het bewustzijn dat dit niet ‘echt’ is.

Er zit een ironisch randje aan, een bijna satirische overdrijving. Die dubbelzinnigheid komt ook tot uiting in de titel van de tentoonstelling: Making Nature.

Voor wie Van Empels werkwijze kent zal de verwijzing naar het ‘maakwerk’ duidelijk zijn: de door hemzelf ontwikkelde, tot grote hoogte opgevoerde, digitale collagetechniek, waarbij kleine fragmenten uit (ook altijd door hemzelf gemaakte) foto’s worden ‘geknipt’ en naadloos tot nieuwe beelden samengevoegd.

Links: Floresta negra #1
Rechts: Floresta negra #3

Van wat mainstream is in de kunstwereld heeft Van Empel zich nooit veel willen aantrekken en hij heeft zowel wat vorm als inhoud betreft zijn eigen weg gekozen. Het maakt Van Empel tot de componist van zijn volstrekt eigen visuele symfonieën, sonates en nocturnes.

Het werk van Ruud van Empel bevindt zich in internationaal toonaangevende musea, in vele bedrijfscollecties en particuliere verzamelingen, waaronder die van Sir Elton John.


Catalogus
Ruud van Empel

 

Bij de expositie Making Nature verschijnt een rijk geillustreerde catalogus met een inleiding van Han Steenbruggen en een essay van Ruud Schenk.

 

 

bestellen

Hotel arrangement

 

Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en het nabij gelegen Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld. Het arrangement bij Ruud van Empel is alleen geldig van 9 februari t/m 26 mei 2019. 

 

 

Inclusief: 2 x een overnachting in een comfortkamer, 2 x een uitgebreid ontbijtbuffet, 1 x een drie gangen welkomstdiner, 1 dag fietshuur met diverse fietsroutes, 1 x gratis entree bij Museum Belvédère. Vanaf 119 euro per persoon, exclusief toeristenbelasting € 1,50 p.p.p.n. en eventuele single toeslag € 25,50 p.p.p.n.

 

 

aanmelden

Met dank aan:

 

Ruud van Empel – Making Nature werd mogelijk gemaakt dankzij P.W. Janssens Friesche Stichting, Wilcovak en Ruijgrok Piëzografie.