Grote zaal


Martin Jarrie - 

'Manger avec les yeux'

 

verlengd t/m 28 juni 2020

 

Het werk van de Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) beweegt zich op het grensvlak van schilder- en illustratiekunst. Zijn verrassende, maar toch altijd herkenbare werken genieten grote bekendheid in Frankrijk en ver daarbuiten.

De ruim opgezette expositie Manger avec les yeux ('met de ogen eten') in Museum Belvédère, is de eerste museale presentatie van zijn rijke oeuvre in Nederland. Jarrie groeide op in de landelijke streken van de Vendée op een kleine boerenhoeve. Die omgeving van zijn kinderjaren vormt tot op de dag van vandaag de inspiratiebron voor zijn werk. Sinds 1981 woont hij in Parijs. Zijn atelier is gevestigd op de twaalfde verdieping van de Rue de l’Amiral Roussin.

niet ver van de Eiffeltoren. Hij werkt er uiterst gedisciplineerd en op vaste uren aan zijn schilderijen en illustraties. De beelden uit zijn jeugd en het leven van alledag, komen iedere keer opnieuw aan de orde in zijn brede, gevarieerde oeuvre. Door zijn emotionele band met de natuur en het plattelandsleven, sluiten zijn schilderijen aan bij de belangstellingssferen van Museum Belvédère. 

 

Het werk van Jarrie omvat niet alleen illustraties voor gerenommeerde kranten en tijdschriften, maar bestaat ook uit tekeningen voor jeugdboeken en uitgaven voor volwassenen. De kunstenaar componeert zijn beeldverhalen doorgaans aan de hand van uiteenlopende motieven, die zich manifesteren als symbolen.

Ze hebben allen hun specifieke, verwijzende betekenis, maar tezamen roepen ze toch vooral een sentiment op, een verlangen naar schoonheid en een diep menselijk gevoel voor alles wat van waarde is.

 

Het werk van Jarrie verbindt vele beeldtradities, variërend van oude schilderkunst, naïeve kunst, beeldstrip tot illustratie, tot een geheel eigen idioom. In zijn beeldtaal neigt hij soms naar de helderheid van pictogrammen, dan weer naar de realistische verbeelding. Daarbij legt hij in alle gevallen een bijzondere aandacht aan de dag voor kleur en compositie. Deze kwaliteiten en de vele verholen verwijzingen naar persoonlijke herinneringen en  universele waarden tillen zijn werk ver uit boven het louter illustratieve.

Een overzicht

 

In 2012 werd voor het eerst een overzichtstentoonstelling van Jarrie’s werk georganiseerd in het Museu da Eletricidade te Lissabon. Zeven jaar later geeft de tentoonstelling in Museum Belvédère inzicht in de vervolgstappen. Manger avec les yeux zorgt voor een tussenbalans, laat zien hoe het allemaal begon, hoe zijn werk zich door de jaren heen ontwikkelde en het maakt nieuwsgierig naar wat nog komen gaat.

Met dank aan

 

De tentoonstelling en het boek zijn samengesteld door gastcurator Hans Boer. Het geheel werd mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Fryslân, de Gemeente Heerenveen en de Julia Jan Woutersstichting.

Met dank aan Galerie Adoráble ART+DESIGN te Den Haag, Villa Augustus te Dordrecht, de Franse deelgemeente Saint Gratien en vele particuliere bruikleengevers.

Informatie over de kunstenaar

 

De Franse kunstenaar Martin Jarrie (1953) maakte onder zijn eigen naam Jean-Pierre Moreau vooral hyperrealistische illustraties. Later kwam hij tot een meer schilderachtige stijl en vormde zijn jeugd op een boerderij een belangrijke inspiratiebron. Ook de natuur en het leven van alledag zijn veel voorkomende onderwerpen in zijn gevarieerde oeuvre. Jarrie illustreert in Franse bladen (Le Monde, L’Observateur en La Vie) en sinds 1996 ook in Amerikaanse tijdschriften als de New Yorker en de New York Times Book Review. Zijn tentoonstelling in Museum Belvédère omvat een overzicht vanaf de jaren negentig. Het is voor het eerst dat zijn werk in Nederland museaal getoond wordt.

Informatie over de gastcurator

 

Hans Boer (1947) woont en werkt in Groningen. Hij volgde de opleiding voor tekenleraar in Amsterdam en bezocht aansluitend de Rijksacademie in Amsterdam en Academie Minerva in Groningen. Van 1987 tot 2003 was hij tentoonstellingscoördinator bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen. Boer exposeert in binnen- en buitenland. Zijn werk is vertegenwoordigd in particuliere en publieke collecties. Voor Museum Belvédère deed hij onderzoek naar particuliere verzamelaars met Noord-Nederlandse eigentijdse kunst. Het boek Conservatoren buiten dienst verscheen in 2010 bij een gelijknamige tentoonstelling in het museum.

De catalogus

 

Martin Jarrie - Manger avec les yeux

 

Bij de expositie is een rijk geillustreerde catalogus verschenen, met een tekst van Hans Boer. Hoewel de Franstalige titel anders doet vermoeden, is het boek Nederlandstalig. Er wordt ruime aandacht besteed aan het leven en werk van deze Franse alleskunner.

Vele paginagrote kleurenafbeeldingen doen zijn verrassende werk in alle facetten tot leven komen. Jarrie's oeuvre omvat niet alleen illustraties voor gerenommeerde kranten en tijdschriften, maar bestaat ook uit tekeningen voor jeugdboeken en uitgaven voor volwassenen

 

bestellen

Arrangement

 

samen met Golden Tulip Tjaarda in Oranjewoud

 

Wilt u het museum bezoeken en bent u op zoek naar een sfeervolle overnachting? Dan is dit arrangement iets voor u! Het omvat o.a. twee overnachtingen, twee ontbijten, een driegangendiner, gratis entree in het museum en korting op de catalogus van de tentoonstelling.

 

reserveren

In de pers

 

Bianca Stigter schreef voor NRC Handelsblad een uitgebreid artikel over de tentoonstelling.

 

lezen

Op de televisie

 

Ann Demeester bezocht voor het AVRO-programma 'Nu te zien' de expositie van Martin Jarrie.

 

bekijken