Grote zaal


Jaap Min

 

t/m 22 september 2019

 

Overzichtstentoonstelling van de eigenzinnige expressionist Jaap Min (1914-1987). Hij werd geboren in Bergen en werkte daar zijn hele leven. Zijn werk komt voort uit het Bergense expressionisme, maar ontwikkelde zich in een sterk persoonlijke richting. Min legde een opvallende melancholie in het Noord-Hollandse landschap, dat hij schilderde in zware tonen en grove toetsen.

De expositie richt zich volledig op het vrije werk en is tot stand gekomen na een grondige selectie. Behalve zijn hoofdthema – het landschap – wordt ook aandacht geschonken aan het portret, het stilleven en Mins religieus getinte werk. Het geheel laat een kunstenaar zien die zijn vertrekpunt vond in het vooroorlogs figuratief expressionisme en die wars van eigentijdse kunstontwikkelingen en zonder veel contacten met de geaccepteerde kunstcircuits zijn eigen weg vervolgde. In betrekkelijke afzondering bouwde hij aan een consistent en bijzonder oeuvre, waarvan de hoogtepunten nu eindelijk museaal worden getoond.

Jaap Min vond binnen de vierkante kilometer rond zijn huis alle onderwerpen die hij nodig had om zich uit te drukken in verf. Al schilderend analyseerde hij ze, verkende hij ze en herschiep hij ze in verf om er uiteindelijk emotioneel mee samen te vallen. Zo ontwikkelde hij ver van de brandhaarden van modernismen een eigenzinnig, persoonlijk idioom met een bijzondere zeggingskracht.

 

Verantwoording

 

Na zoveel jaren is de stof van het oplaaiend modernisme van Cobra, Zero, Minimal Art en andere naoorlogse bewegingen alweer lang neergedaald. En met die afstand van tijd kan worden teruggekeken op een enerverende periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis, maar ook op een tijdperk waarin veel over het hoofd werd gezien. 

Kunstenaars die wilden voortbouwen op de verworvenheden van het vooroorlogs expressionisme en vasthielden aan traditionele thema’s als het stilleven, het portret en het landschap, werden nauwelijks opgemerkt door de geaccepteerde kunstwereld. Tot de oeuvres die zich met terugwerkende kracht onderscheiden, behoort zeker dat van Min. Zie ook: www.jaapmin.nl 


Nieuwe catalogus

 

Bij de tentoonstelling Jaap Min – Wat zich schildert tussen polder en duin is een gelijknamige en rijk geïllustreerde catalogus verschenen met teksten van Doeke Sijens, Kester Freriks en Han Steenbruggen. Er is in deze uitgave niet alleen aandacht voor de landschappen, portretten en stillevens van Min, ook zijn religieus getinte werk komt aan bod. Het geheel laat een kunstenaar zien die zijn vertrekpunt vond in het vooroorlogs figuratief expressionisme en die - wars van eigentijdse kunstontwikkelingen en zonder veel contacten met de geaccepteerde kunstcircuits - zijn eigen weg vervolgde.

 

bestellen

Werk te koop

 

Ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling van Jaap Min in Museum Belvédère, attenderen we u graag op een galerie en een kunsthandel die werken van de kunstenaar te koop aanbieden.  

Galerie Hoogenbosch
Stationsweg 66, Gorredijk (Friesland). Open van donderdag t/m zondag, van 13.30 - 17.30 uur en op afspraak.

Kunsthandel Schiltaere
Mosalunet 160E, Maastricht (Limburg). Geen vaste openingstijden, wel open op afspraak.

Arrangement met hotelovernachting

 

Op zoek naar een sfeervolle overnachting? Museum Belvédère en het nabij gelegen Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud hebben samen een arrangement ontwikkeld, inclusief een diner, een overnachting en een ontbijt.

U krijgt ook nog eens gratis entree in het museum en ontvangt 10% korting op de catalogus van de tentoonstelling Jaap Min - Wat zich schildert tussen polder en duin. Het arrangement geldt alleen ten tijde van de gelijknamige expositie, van 31 mei t/m 22 september 2019. Meer informatie is te lezen op de website van het hotel. 

reserveren

Lezing
over Jaap Min

 

donderdag 12 september 2019

 

Doeke Sijens - de biograaf van Jaap Min - zal het leven en werk van de kunstenaar uitgebreid toelichten tijdens een informatieve lezing.

Tijd: 19.30 - 21.00 uur, zaal open om 19.00 uur
Kosten: € 15,- inclusief een kopje koffie of thee
Vrienden van MB € 12,50

Op de avond van de lezing geldt 10% korting op de catalogus!

 

aanmelden

Speciale rondleidingen

 

diverse data

 

Tijdens de tentoonstellingsperiode geeft Doeke Sijens meerdere rondleidingen, die steeds starten om 14.30 uur.

De data zijn: vrijdag 5 juli, zondag 21 juli, zaterdag 10 augustus, vrijdag 23 augustus, zaterdag 7 september en zondag 22 september. De kosten bedragen vier euro per persoon, exclusief museumentree. 

 

aanmelden

Met dank aan

 

De tentoonstelling en het boek Jaap Min - Wat zich schildert tussen polder en duin werden mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van:


de Provincie Fryslân
de Gemeente Heerenveen
de Stichting Jaap Min
de Julia Jan Woutersstichting
de Stichting Juckema-Sideriusfonds
de Stichting Gifted Art
het Prins Bernhard Cultuurfonds