Verwacht


Dianne Bakker -
'Tuinen der lusten'

 

29 januari t/m 15 mei 2022 (halve grote zaal)

 

Presentatie van recente collageschilderingen en kunstenaarsboeken van Dianne Bakker (1958). In haar werk vormen paradijselijke landschappen het decor van doorgaans gruwelijke taferelen, waarin machtsverhoudingen en seksueel misbruik centraal staan. Haar werk beweegt zich voortdurend tussen schoonheid en afgrijzen, verleiding en voyeurisme.

Isabella Werkhoven -
'Landschappen aan
de buitenrand'

 

29 januari t/m 15 mei 2022 (halve grote zaal)

 

Tentoonstelling van schilderijen van Isabella Werkhoven (1969). Werkhoven vindt haar inspiratie in urbane landschappen – sportparken, plantsoenen e.d. – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult.

‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant.


Jeanne Bieruma Oosting

 

9 april t/m 21 augustus 2022 (2 kabinetten)

 

Onlangs verscheen Geen tijd verliezen, de meeslepende biografie van Jolande Withuis over het veelbewogen leven van Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Binnenkort staat Oostings werk centraal in maar liefst vijf verschillende exposities tijdens de Zomer van Jeanne. Museum Belvédère belicht dan werken die gekoppeld zijn aan haar Friese jeugd en toont de baanbrekende grafiek uit haar Parijse periode. In de presentatie worden verder schilderijen getoond, maar er zal ook gebruiksgrafiek te zien zijn als ex-librissen, illustraties en boekomslagen. Er zal tevens een thema-uitgave verschijnen van het museumtijdschrift MB, met teksten van Susan van den Berg en Jolande Withuis. Andere deelnemende instellingen aan de Zomer van Jeanne zijn: Museum Henriëtte Polak (Zutphen), Museum Maassluis (Maassluis), Museum STAAL (Almen) en Nobilis (Fochteloo).


Living the landscape

 

28 mei t/m 20 september 2022 (grote zaal)

 

Met de tentoonstelling Living the landscape – Barbara Hepworth, Ben Nicholson en de kunstenaars van St. Ives 1939-1975 gaat Museum Belvédère als eerste museum in Nederland aandacht besteden aan een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis van de moderne kunst in Groot-Brittannië. 

Wereldberoemde kunstenaars als Ben Nicholson en Barbara Hepworth maakten van de pittoreske kustplaats St. Ives in Cornwall een wervelend internationaal kunstcentrum. De vele kunstenaars die zich er voor korte of langere tijd vestigden, lieten zich vooral inspireren door het eeuwenoude landschap, de zee en de verbondenheid tussen de plaatselijke bevolking en haar omgeving. Ver van de grote kunstcentra en actuele ontwikkelingen, vonden ze een persoonlijke stijl op de maat van licht, land en ruimte.

In tegenstelling tot verstedelijkte gebieden in Nederland ontleent het noorden zijn identiteit grotendeels aan het landschap, dat vooral een cultuurlandschap is; een combinatie van natuur,

landbouw en bewoning. In Engeland neemt Cornwall een vergelijkbare positie in. Ook de Cornish voelen zich meer dan gemiddeld verbonden met het landschap waarin zij leven. In een tijd dat landschap door beleidsmakers primair in cijfers wordt gevat, hoopt Museum Belvédère met Living the landscape ook bij te dragen aan het besef dat een landschap geen optelsom is van wolken, gras en bomen, maar een leefomgeving waarvan de mens deel uitmaakt. Wie aan het landschap raakt, raakt aan de mensen. Precies dat is waar deze expositie van getuigt. De tentoonstelling toont werk van Barbara Hepworth, Patrick Heron, Ben Nicholson, Alfred Wallis en anderen.

Feico Hoekstra


Initiatiefnemer en gastcurator van de tentoonstelling is kunsthistoricus Feico Hoekstra (1967). Als freelance tentoonstellingsmaker en schrijver over kunst werkt hij voor verschillende Nederlandse musea, waaronder Museum de

Fundatie in Zwolle, Museum MORE in Gorssel en Beelden aan Zee in Den Haag.

Hij maakte tentoonstellingen en publicaties over onder anderen William Turner, Jan Voerman, Alberto Giacometti, Paul Citroen, Euan Uglow, Germaine Richier en Elisabeth Frink.